Προσκλητήριο για την υπεράσπιση της δημοκρατίας απηύθυνε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τα χθεσινά γεγονότα στη Βουλή, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι «από εδώ και στο εξής, μηδενική ανοχή απέναντι στις συμμορίες, απέναντι στους υβριστές της δημοκρατίας και της ιστορίας του λαού μας, που έδωσε φόρο αίματος στους ναζί, αγωνιζόμενος για την ελευθερία και τη δημοκρατία».

«Ζήτημα πολιτικής επιλογής» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ την «ασυδοσία της Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο», τονίζοντας ότι όποιος θέλει μπορεί να εφαρμόσει τον κανονισμό και να αποτρέψει τον ευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι τα όσα εκτυλίχθηκαν χθες στην Ολομέλεια μετά την αποβολή του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Π. Ηλιόπουλου ήταν «αποκαλυπτικά», κατηγορώντας τη ΝΔ ότι «φλερτάρει πλέον αδιάκριτα» με την Ακροδεξιά.

«Η Χρυσή Αυγή επεχείρησε να προκαλέσει μέσα στο κοινοβούλιο, αμέσως μετά τη συζήτηση για ένα αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που εξαφανίστηκε. Εξαφανίστηκε με ευθύνη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος και επομένως του ίδιου του πρωθυπουργού. Δεν ήταν εκεί καν ένας κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ για να επιβεβαιώσει αυτά που ήρθε να πει ο κ. Ρουπακιώτης, δηλαδή ότι δεν συμβαίνει κάτι, το νομοσχέδιο είναι καθ’ οδόν» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η ομάδα μονταζιέρας της ΝΔ προσπάθησε ακόμα και τη στιγμή της αποκάλυψης των νεοναζί να κρατήσει ίσες αποστάσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση, το προεδρείο της Βουλής και τους νοσταλγούς του Χίτλερ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έκανε, επίσης, λόγο για «ακροδεξιά ολισθήματα» του πρωθυπουργού, τα οποία, όπως υποστήριξε, διαδέχονται το ένα το άλλο: «Τρεις μέρες πριν, εβδομήντα βουλευτές της πλειοψηφίας, κρυπτόμενοι πίσω από την ανωνυμία της μυστικής ψηφοφορίας, συνέδραμαν τους φασίστες στην προσπάθειά τους να άρουν την ασυλία του Π. Τατσόπουλου και να τον μηνύσουν για έκφραση πολιτικής γνώμης. Παλιότερα ο γραμματέας της ΝΔ, ο κ. Κεφαλογιάννης, είχε αρνηθεί να ψηφίσει την άρση ασυλίας του Κασιδιάρη για κάτι εντελώς διαφορετικό: για βιαιοπραγία εναντίον της Λιάνας Κανέλλη και της Ρένας Δούρου».

«Ας το πάρουν χαμπάρι. Η ανιστόρητη και επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων κατέρρευσε παταγωδώς χθες στη Βουλή» διαμήνυσε ο ίδιος, τονίζοντας παράλληλα ότι η Αριστερά θα υπερασπιστεί τη δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα: από τις γειτονιές ως το προεδρείο της Βουλής.

«Από εδώ και στο εξής, μηδενική ανοχή απέναντι στις συμμορίες, απέναντι στους υβριστές της δημοκρατίας και της ιστορίας του λαού μας, που έδωσε φόρο αίματος στους ναζί, αγωνιζόμενος για την ελευθερία και τη δημοκρατία» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Για το θέμα της επιστράτευσης των καθηγητών, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προετοιμαστεί από τώρα, γιατί το μέτωπο της παιδείας θα ξανάρθει σύντομα και δυναμικά στο προσκήνιο, ενώ ιδιαίτερα επιθετικός ήταν κατά της κυβέρνησης στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ. Αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας σε άλλες χώρες, έκανε λόγο για τη δημιουργία ενός νέου φαινομένου, της «ενεργειακής φτώχειας», που είναι και η βασική αιτία για τις πρόσφατες αναταραχές στην Βουλγαρία, ενώ εξέφρασε τη σφοδρή αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, διαβεβαιώνοντας ότι το κόμμα του θα κάνει τα πάντα και θα αξιοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για να αποτρέψει και να επαναφέρει στο δημόσιο τους δύο αυτούς οργανισμούς.

Για τα θέματα αυτά και τη γενικότερη στάση του πρωθυπουργού, με αφορμή και την επίσκεψή του στην Κίνα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να μετατρέψει την Ελλάδα σε Ειδική Οικονομική Ζώνη, επισημαίνοντας ότι οι αλλαγές που προωθούνται αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα είναι ίσως μεγαλύτερης σημασίας από εκείνες που ακολούθησαν την πτώση του Τείχους και πρέπει να συναντήσουν τη σθεναρή και συντονισμένη αντίσταση των λαών της Ευρώπης, αλλά και να δημιουργηθεί ένα πανευρωπαϊκό μέτωπο, αποφασισμένο να υπερασπιστεί την κοινωνική συνοχή και την αξιοπρέπεια της εργασίας.

Στη μακρά αναφορά του για την πορεία μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι συνιστώσες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς και πρόσθεσε ότι ήταν ένα πετυχημένο ιστορικό πείραμα για την ανασυγκρότηση της Αριστεράς και την ιδεολογική και προγραμματική της επαναθεμελίωση. Ανταποκρίθηκε στο αίτημα για την ευρύτερη δυνατή ενότητα των αριστερών ριζοσπαστικών δυνάμεων.

Τώρα όμως, είπε, είναι η ώρα να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα στην εμβάθυνση και μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών σε ΣΥΡΙΖΑ των μελών. Ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις για συγκρότηση ενός πλειοψηφικού ρεύματος μέσα στην κοινωνία, ενός ρεύματος με ενιαία αριστερή ριζοσπαστική ταυτότητα. Αυτό που χρειάζεται, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι οργανωτική και πολιτική συνοχή, η οποία είναι και η μόνη που μπορεί να εξασφαλίσει την πλήρη κατοχύρωση των δημοκρατικών λειτουργιών. Χρειάζεται, δηλαδή, ένας και όχι δεκατρείς χώροι υποδοχής μελών και οργανωτικής ένταξης. Χρειάζεται περισσότερη δυνατότητα για σύνθεση απόψεων «και όχι για παραταξιακές μετωπικού χαρακτήρα συμφωνίες ή αποκλίσεις στο εσωτερικό μας».

Επισήμανε ότι υπάρχουν συνιστώσες που είναι ώριμες να αυτοδιαλυθούν και τα μέλη τους να περάσουν ως φυσικά πρόσωπα στον ενιαίο φορέα. Άλλες, να μετασχηματιστούν από συνιστώσες του παλιού ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν συνασπισμός κομμάτων, «σε διακριτά πολιτικά μορφώματα του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, που ούτως ή άλλως δεν μπορεί και δεν θα θέλαμε να μην είναι πλουραλιστικός».

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα
Με πληροφορίες απο το ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης