Ομόφωνη αθώωση του Ιωάννη Διώτη για τη Λίστα Λαγκάρντ

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2019, 15:51
Ομόφωνη αθώωση του Ιωάννη Διώτη για τη Λίστα Λαγκάρντ

Με την ομόφωνη αθώωση από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη έκλεισε οριστικά μια υπόθεση που είχε απασχολήσει έντονα την κοινή γνώμη σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ. Ούτε ένας από τους δικαστές όπως άλλωστε και η εισαγγελέας της έδρας δεν εξέφρασε διαφορετική άποψη, διατηρώντας έστω και αμφιβολίες για την απαλλαγή του πρώην Εισαγγελικού λειτουργού. 

Στην πρότασή της η εισαγγελέας τόνισε εξάλλου πως δεν προέκυψε η αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση του αδικήματος της απιστίας στην υπηρεσία που του αποδόθηκε.

Παράλληλα, εμφανίστηκε βέβαιη πως η λίστα Λαγκάρντ δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί καθώς είχε αποκτηθεί παράνομα ενώ πρόσθεσε πως δεν προέκυψε βλάβη του Δημοσίου.

«Δεν ήταν δυνατή χρήση στοιχείου αυτού. Όταν ξέσπασε θόρυβος είχα κληθεί για θέματα του ΣΔΟΕ στη Βουλή το φθινόπωρο 2012. Ο θόρυβος ήταν τετοιας λαικιστικής ανευθυνότητας που άκουσα από μέλη του κοινοβουλίου πως εάν είχε αξιοποιηθεί λίστα, δεν θα είχαμε υπογράψει μνημόνια και θα είχαμε εισπράξει 80 με 100 δις ευρώ. Ρωτάτε έγινε έλεγχος; Και αν έγινε δε θα το έλεγα ποτέ διότι υπονομεύω τις έρευνες, προτίμησα να ακολουθήσω νόμιμη οδό, διέταξα μεγαλύτερο έλεγχο καταθέσεων που έγινε ποτέ στη χώρα, σε αυτούς περιλαμβανόταν και λίστα Φαλτσιανί....Με αυτά κέρδισε το Δημόσιο...Το ωφέλησα δεν το εβλαψα» τόνισε ο Ι. Διώτης στην απολογία του.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσε ως μάρτυρας ο Ευαγ. Βενιζέλος και πρώην στελέχη του ΣΔΟΕ. Ο  Ε. Βενιζέλος όπως και στο πρωτόδικο είπε πως η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ κινήθηκε για πολιτικούς λόγους, πως δεν υπέστη ζημία το δημόσιο από τις ενέργειες του κ.Διώτη και πως η λίστα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο ως έναυσμα για έλεγχο αλλά όχι ως βάση καθώς ήταν παράνομο αποδεικτικό υλικό. Επίσης τόνισε πως ο Ι.Διώτης δεν είχε δόλο να ωφελήσει τα πρόσωπα που περιλαμβάνονταν σε αυτήν. Τα πρώην στελέχη του ΣΔΟΕ αναφέρθηκαν στις δυσκολίες του ελέγχου αλλά και στις πολιτικές πιέσεις να γίνει γρήγορα και τόνισαν πως τα πρόσωπα που υπήρχαν στη Λίστα Λαγκάρντ προέκυπταν και από άλλες νόμιμες λίστες. 

Στην έναρξη της διαδικασίας ο Διώτης έκανε την εξής δήλωση «επί επτά και πλέον έτη σύρομαι ως κακουργος άδικα. Η εναντίον μου κατηγορία δεν είναι απλά αβάσιμη αλλά και παράνομη. Εγώ δεν παρέβη τον νόμο. Ετήρησα τον νόμο» 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2019, 15:51