Να είναι σε ετοιμότητα για να «διαφυλάξει» τη χρηματο-οικονομική σταθερότητα που απειλείται από την ελληνική κρίση κάλεσε τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, και τον πρόεδρο του Eurogrοup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πριν από τη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών, ο Ζοζέ Μπαρόζο τάχθηκε υπέρ της παροχής «πολιτικής» στήριξης στην Ελλάδα, η οποία στη συνέχεια θα μεταφρασθεί σε συγκεκριμένα μέτρα, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, η λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει «δύο στοιχεία”, διευκρίνισε η πηγή.

«Η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο, συμπεριλαμβανομένης της λήψης συμπληρωματικών μέτρων, για να εγγυηθεί ότι οι στόχοι της μείωσης του ελλείμματος για τον χρόνο αυτό θα επιτευχθούν», δήλωσε η πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Και υπό τις συνθήκες αυτές, «οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης πρέπει να είναι έτοιμες να διαφυλάξουν τη χρηματο-οικονομική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της», δήλωσε ο Ζοζέ Μπαρόζο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γαλλία και η Γερμανία είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν την Ελλάδα, για να εμποδίσουν κάθε κίνδυνο χρεωκοπίας και για να σταθεροποιήσουν τη ζώνη του ευρώ, αλλά υπό τον όρο ότι η χώρα αυτή θα καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος, δήλωσε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες.

Σε αντάλλαγμα της υποστήριξής τους, το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν «πολύ σοβαρότερες απαιτήσεις από αυτές που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» ως προς την Ελλάδα, δήλωσε η διπλωματική πηγή που δεν κατονομάζεται.

Η Γαλλία και η Γερμανία επιθυμούν η Ελλάδα να παράσχει όλες «τις εγγυήσεις ότι θα εκπληρώσει το στόχο της μείωσης του ελλείμματος κατά 4% του ΑΕΠ από το 2010», είχε δηλώσει από χθες γαλλική διπλωματική πηγή.

Η ίδια πηγή εξήγησε ότι το Παρίσι και το Βερολίνο «ανησυχούν» για τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας.«Η κατάσταση της Ελλάδας είναι αποτέλεσμα μιας απλής έντασης σχετικά με τα ελληνικά επιτόκια, που οφείλονται στην κακή διαχείριση της χώρας… Η κρίση αρχίζει να γίνεται συνολική, φοβόμαστε μήπως καταλήξει σε αύξηση των εντάσεων στις χρηματο-οικονομικές αγορές», δήλωσε η ίδια πηγή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης