Σε κάθε εύκολη ή δύσκολη στιγμή θα έχουν έναν φίλο και εταίρο, τις Ηνωμένες Πολιτείες.
 
Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε Ο Μπαράκ Ομπάμα στην εκδήλωση που έλαβε χώρα στον Λευκό Οίκο, για την επέτειο της Επανάστασης του 1821, η οποία γιορτάσθηκε για πρώτη φορά παρουσία Έλληνα πρωθυπουργού, του Γιώργου Παπανδρέου.

«Παρών» ήταν, όπως κάθε χρόνο, και ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκδήλωση έγινε λίγο νωρίτερα από την καθιερωμένη ημερομηνία, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του Ομπάμα, ο οποίος θα βρίσκεται σε περιοδεία στην Ασία.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην εκδήλωση, στην οποία προσήλθε συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Άντα, αναφέρθηκε αφενός στις προσπάθειες των ΗΠΑ και του κ. Ομπάμα ,που δίνουν σάρκα και οστά στο όραμα της εμπέδωσης της Δημοκρατίας, και αφετέρου στην ελληνική και την αμερικανική επανάσταση.

Ο κ. Παπανδρέου εκθείασε τον ρόλο του αρχιεπισκόπου Αμερικής, τον οποίο αποκάλεσε πνευματικό ηγέτη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, της οποίας, όπως είπε, είναι και ο ίδιος μέλος. Και πρόσθεσε ότι ο αρχιεπίσκοπος κρατά ζωντανή την ελληνορθόδοξη πίστη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προσκάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο να επισκεφθεί την Αθήνα, ενώ αναφέρθηκε και στη βούλησή του να συνεργαστεί με την Ευρώπη για την αποτελεσματική ρύθμιση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έκανε μνεία στις προσπάθειες της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την ανάταξη της οικονομίας και την προώθηση θεσμικών αλλαγών.

Κλείνοντας τον σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα και οι ΗΠΑ βρίσκονται πάντα η μία δίπλα στην άλλη στον δρόμο της αναζήτησης της Δικαιοσύνης.

Ο κ. Ομπάμα τόνισε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός εκλήθη να κυβερνήσει την Ελλάδα σε μια δύσκολη περίοδο, όπως, προηγουμένως, ο πατέρας του και ο παππούς του. Και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος εορτασμού της επετείου της 25ης Μαρτίου από την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε πολλές φορές στη λέξη «φιλότιμο», την οποία ταύτισε με τον Έλληνα, δίνοντας και την ετυμολογία της, λέγοντας ότι σημαίνει αγάπη για την τιμή, αλλά και πολλά παραπάνω. Σημαίνει και τη συνειδητοποίηση ότι έχουμε υποχρεώσεις απέναντι στον συνάνθρωπο, άρα χρειάζεται συλλογική δράση.

Επίσης, έκανε λόγο για τη συμβολή της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και τον κ. Παπανδρέου προσωπικά, για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, τις προσπάθειες ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και  προσέγγισης με την Τουρκία.

Τόνισε ότι η Ελλάδα συμβάλλει στην εμπέδωση της σταθερότητας και της ειρήνης στον κόσμο, ως σύμμαχος και μέλος του ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στην κατάργηση της βίζας, ο κ. Ομπάμα είπε ότι θα ενισχυθούν οι οικονομικοί, πολιτικοί και κοινωνικοί δεσμοί των δύο λαών.

Ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος αναφέρθηκε στην ελληνική επανάσταση, τονίζοντας ότι πέτυχε το ακατόρθωτο, χάρη στην ψυχή, την καρδιά και το μυαλό των επαναστατών. Το παράδειγμά τους, πρόσθεσε, μας παρακινεί να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την εμπέδωση της Δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ειρήνης στον κόσμο.

Τέλος, τόνισε ότι η ελληνοαμερικανική κοινότητα στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ομπάμα για την προώθηση αυτών των αξιών και αναφέρθηκε στη στήριξη που παρέχει ο Αμερικανός πρόεδρος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στη δυναμική και τη συνεχή υποστήριξή του, για την επανένωση της Κύπρου και την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα των Σκοπίων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης