Η πολιτική κρίση στην πΓΔΜ και οι πρόσφατες ταραχές στη χώρα απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι στη σύντομη συζήτηση που διεξήχθη στο Συμβούλιο, τονίστηκε πως τα πρόσφατα γεγονότα αποτελούν παράγοντα ανησυχίας για ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι τα προβλήματα αυτής της χώρας είναι εγγενή και παλαιά και οφείλονται ως ένα βαθμό και στην ανεκτική στάση ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών έναντι των απαιτήσεων της ηγεσίας των Σκοπίων. Η στάση πολλών ευρωπαϊκών χωρών ευνόησε, όπως είπε, την ανάπτυξη μιας νοοτροπίας μη φιλικής προς την επίλυση των διαφορών μέσω διαπραγματεύσεων και αμοιβαίων υποχωρήσεων.

Παράλληλα, το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ απασχόλησαν η ενταξιακή πορεία της Σερβίας και το μεταναστευτικό.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της Σερβίας, ο υπουργός τόνισε κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου πως υπάρχει ανάγκη να ανοίξουν τα κεφάλαια της διαπραγμάτευσης με τη Σερβία, μια χώρα που μπορεί να αποτελέσει «άγκυρα σταθερότητας στα δυτικά Βαλκάνια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο περιθώριο της συνεδρίασης, ο Ν. Κοτζιάς είχε σειρά συναντήσεων, μεταξύ των οποίων και με τους Επιτρόπους Εξωτερικών Σχέσεων Γιοχάνες Χαν και Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Επιμέλεια: X.M. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης