Παρουσία της οικογενείας του και πολύ στενών συνεργατών του ορκίστηκε στις 13.00 το μεσημέρι της Δευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως νέος πρωθυπουργός της χώρας μετά την εκλογική του νίκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόταν από τη σύζυγό του Μαρέβα, τις δύο θυγατέρες του και τον γιο του. Της ορκωμοσίας του, η οποία έγινε παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, προηγήθηκε σύντομη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γύρω στις 18.00 το απόγευμα της Δευτέρας αναμένεται να ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ενώ την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του κυβερνητικού σχήματος. Την Τετάρτη θα συνεδριάσει για πρώτη φορά και το υπουργικό συμβούλιο στη Βουλή. Όπως έχει ανακοινώσει ο Κ. Μητσοτάκης, εφεξής οι συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου θα πραγματοποιούνται στην έδρα της κυβέρνησης κι όχι στη Βουλή.

Κύκλοι προσκείμενοι στον πρωθυπουργό εξηγούν πως η έδρα της κυβέρνησης πιθανότατα να μην είναι πια το κτήριο του Μεγάρου Μαξίμου αλλά το κτήριο της οδού Βασιλίσσης Σοφίας, πρώην Υπουργείο Προεδρίας, πρώην Διοικητικής Μεταρρύθμισης και πρώην Ψηφιακής Πολιτικής, το οποίο διαθέτει χώρους ικανούς να στεγάσουν τις υπηρεσίες του αποκαλούμενου «νέου Μαξίμου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι οι άμεσες υπό τον πρωθυπουργό υπηρεσίες θα λειτουργούν σύμφωνα με το μοντέλο της γερμανικής καγκελαρίας. Όλες οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργικού γραφείου θα ανακοινωθούν μετά τη δημοσιοποίηση του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Όπως ανακοίνωσε ήδη ο Κ. Μητσοτάκης, δεν θα διακόψει η Βουλή για θερινές διακοπές παρά μόνο για ολίγες ημέρες λίγο πριν και λίγο μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Το νέο κυβερνητικό επιτελείο αναμένεται να φέρει άμεσα στη Βουλή σημαντικά νομοσχέδια που αφορούν στο πανεπιστημιακό άσυλο, στο φορολογικό σύστημα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η ΔΕΗ και τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν την πρώτη επιχείρηση της χώρας.

Η νέα κυβέρνηση αναμένεται σύντομα να εκδώσει ομόλογο προσφεύγοντας στη διεθνή αγορά. Ήδη μετά το ράλι καθόδου των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα που σημειώθηκε τον τελευταίο μήνα, τη Δευτέρα 8 Ιουλίου η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κατέγραψε νέα κάθοδο και έφθασε έως και το 2,2%, που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό. Όλα δείχνουν πως οι διεθνείς αγορές, λόγω αντικειμενικής οικονομικής συγκυρίας αλλά και λόγω πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουν θετικά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, σημειώνεται πως γενικώς η αγορά των ομολόγων είναι καθοδική ως προς τις αποδόσεις, αφού ακόμη και το εξαιρετικά «ευαίσθητο» ιταλικό ομόλογο σημειώνει και αυτό ράλι καθόδου, παρά την κατάσταση της ιταλικής οικονομίας.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης