Συντονιστείτε στο zougla radio

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κορυφώνονται οι διεργασίες για τον σχηματισμό της κυβέρνησης, υπό τον Λουκά Παπαδήμο, ενώ την ίδια ώρα τα τηλέφωνα των προσώπων που θα κληθούν να αναλάβουν υπουργικά χαρτοφυλάκια έχουν πάρει φωτιά.

Ωστόσο, παρουσιάστηκαν εμπλοκές της τελευταίας στιγμής με τα κόμματα τα πιέζουν για ευρύτερη συμμετοχή. Η ορκωμοσία θα καθυστερήσει κατά δύο ώρες, καθώς ενώ επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 14:00 θα γίνει αργότερα (16:00) το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από 50 μέλη θα αποτελείται η νέα κυβέρνηση, καθώς τόσο η ΝΔ όσο και το ΛΑΟΣ επιδιώκουν τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την εντολή για την πρωθυπουργία της χώρας που δόθηκε χθες στον Λουκά Παπαδήμο, τα χαρτοφυλάκια της κυβέρνησης συνεργασίας αναμένεται να αναλάβουν στελέχη κυρίως από τον βασικό κορμό της κυβέρνησης Παπανδρέου, αλλά και στελέχη από ΝΔ και ΛΑΟΣ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παραμένει -όπως όλα δείχνουν- υπουργός Οικονομικών, με υφυπουργό τον Φ. Σαχινίδη, ενώ η Ν.Δ νωρίτερα ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρχει αντιπρόεδρος στη νέα κυβέρνηση. Για το υπουργείο Εσωτερικών ακούγεται έντονα το όνομα του Τάσου Γιαννίτση. Στο Υπουργείο Ναυτιλίας κερδίζει έδαφος ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Άδωνης Γεωργιάδης, ενώ μελετάται Περιφερειακής Ανάπτυξης. Στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι επικεφαλής παραμένουν ως έχουν (Ρέππας, Ρόβλιας, Τζωρτζάκης), ενώ στο Υπ. Εργασίας παραμένει ο κ. Γ. Κουτρουμάνης. Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι ο απόστρατος, υπαρχηγός ΓΕΑ, κ. Π. Καράμπελας.

Ο κ. Στ. Δήμας «κλείδωσε» στο υπουργείο Εξωτερικών, με αναπληρώτρια την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για τα θέματα τουρισμού σύμφωνα με πληροφορίες αναλαμβάνει ο κ. Πέτρος Αλιβιζάτος πρώην βουλευτής Κεφαλληνίας της Νέας Δημοκρατίας.

Από τους υπουργούς της κυβέρνησης φέρεται πως παραμένουν οι κ. κ. Δ. Ρέππας, Α. Λοβέρδος, Ι. Ραγκούσης και η Άννα Διαμαντοπούλου. Ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου μάλλον παραμένει στη θέση του εκτός και εάν γίνουν αλλαγές την τελευταία στιγμή.

Επίσης σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο Μιλ. Παπαϊωάννου και ο Γ. Πεταλωτής παραμένουν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι πληροφορίες επιμένουν για τοποθέτηση του Μ. Βορίδη στο Υπουργείο Μεταφορών και τον Γιάννη Ραγκούση να μεταβαίνει στο Υπουργείο Άμυνας, με υπουργό τον Δ. Αβραμόπουλο. Στο οικονομικό επιτελείο θα ενταχθεί ο κ. Ι. Μουρμούρας. Ο ΛΑΟΣ από χθες το βράδυ επιχειρεί να συμμετάσχει με 6 έως 8 στελέχη στη νέα κυβέρνηση.

Την παραίτησή του υπέβαλλε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ώστε η Ν.Δ. να παραμείνει αξιωματική αντιπολίτευση. Ο βουλευτής Α’ Αθήνας της ΝΔ γνωστοποίησε την παραίτησή του με επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής, Φ. Πετσάλνικο και τη θέση του στο Κοινοβούλιο καταλαμβάνει η πρώτη επιλαχούσα στην Α’ Περιφέρεια Αθηνών, Έλενα Κουντουρά.

Επίσης κρίθηκε απαραίτητη η συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας, με την επιλογή του κ. Αρβανιτόπουλου, στο υπουργείο Παιδείας για να εφαρμοστεί και ο νέος νόμος (περιλαμβάνεται και η άρση του ασύλου πάγιο αίτημα της ΝΔ) για την τριτοβάθμια εκπαίδευση με τον οποίο η ιδία συμφώνησε τους προηγούμενες μήνες κάνοντας το πρώτο βήμα για τη συναίνεση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης