Λάμπρος Παναγιώτου

Τρία είναι τα Όσκαρ που έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στον «οδηγό διαπλοκής», όχι εκείνο της κινηματογραφικής ταινίας, αλλά της ελληνικής διαπλοκής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στην Ελλάδα οι οδηγοί ήταν τρεις: το διεφθαρμένο σύστημα των κομμάτων εξουσίας, οι τράπεζες και τα δάνεια χωρίς εγγυήσεις και επιχειρηματικοί όμιλοι που δανειοδοτούνταν, ως επί το πλείστον εκείνοι που είχαν μέσα ενημέρωσης» είπε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τον κύκλο της αντιπαράθεσης με τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυσε στον Υπουργό Οικονομικών να μην κάνει το λογαριασμό χωρίς τον ξενοδόχο και να ξεχάσει τα σενάρια που τον θέλουν να αναλαμβάνει την Τράπεζα της Ελλάδας γιατί η επόμενη κυβέρνηση θα είναι -είπε- ο ΣΥΡΙΖΑ και η επόμενη Βουλή θα εκλέξει τον Πρόεδρο μαζί με τις δημοκρατικές δυνάμεις που αντιμάχονται το μνημόνιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Μηδένα προ του τέλους μακάριζε, κύριε Τσίπρα. Βιάζεστε και θέλω να σας πω ότι η κυβέρνηση αυτή έχει ακόμα δρόμο. Τα μελλοντικά σας σχέδια δεν με αφορούν. Έχω πολλή δουλειά τους επόμενους μήνες και τα όποια σενάρια είναι δικό σας θέμα» ανταπάντησε ο Γιάννης Στουρνάρας επισημαίνοντας παράλληλα πως το κόμμα του κυρίου Τσίπρα όχι μόνο κινδυνολογεί αλλά και ότι δεν έχει τίποτα να προτείνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Επιθυμείτε να δεσμεύσετε τις επόμενες κυβερνήσεις με τη δική σας πολιτική. Επιθυμείτε να αποχωρήσετε από το Υπουργείο Οικονομικών για την Τράπεζα της Ελλάδος. Ευγενής ο πόθος σας, αλλά να ξέρετε ότι ο κύριος Σαμαράς είναι πίσω σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Αφήστε τα παιχνιδάκια. Και επειδή δεν είστε πια ένας ουδέτερος τεχνοκράτης, σας λέω ότι χρεωθήκατε, ναι με τόλμη, ευθύνη αυτής της πολιτικής. Σας λέω λοιπόν δημόσια και έντιμα να μην επιχειρήσετε να δεσμεύσετε την επόμενη κυβέρνηση. Σεβασμός στην ετυμηγορία του λαού» είπε ακόμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Υπουργός Οικονομικών από τη πλευρά του διευκρίνισε πως η κυβέρνηση και διαπραγματεύτηκε με δανειστές και εταίρους αλλά παράλληλα πέτυχε τη μείωση των τόκων, των επιτοκίων αλλά και τη μείωση του χρέους.

«Πως έγιναν όλα αυτά, κύριε Τσίπρα;» διερωτήθηκε ο Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας ακόμη πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάθισε πάνω στα 50 δις αγκαλιάζοντας τα αιτήματα των πάντων και χωρίς να λέει από πού θα τα βρει.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθούν κάποια στιγμή ευθύνες για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.

«Μαθαίνουμε ότι σχεδιάζετε να φέρετε άμεσα νομοσχέδιο που θα αφορά αλλαγή των όρων που είχαν συμφωνηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών. Το ελληνικό δημόσιο έδωσε 10 δις για τη Εurobank και μαθαίνουμε ότι οι μετοχές της θα δοθούν έξι φορές κάτω από την αρχική τιμή. Θα έχουμε ζημιά 25 δις. Έχετε καταλάβει τι σημαίνει αυτό; Ποιος θα αναλάβει την πολιτική και ποινική ευθύνη;» ρώτησε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ξέχνα το Γιάννης»

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε και εξηγήσεις για τα δημοσιεύματα που ήθελαν τη Κριστίν Λαγκάρντ να είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί για λογαριασμό του ΔΝΤ κούρεμα του ελληνικού χρέους και το Γιάννη Στουρνάρα να «μαρτυρά» το σχέδιο στον Σόιμπλε με την περίφημη φράση «Forget Giannis».

Ο Γιάννης Στουρνάρας είπε πως επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης ξεκίνησε η διαδικασία κάθαρσης άνευ προηγουμένου.

«Δεν θα χαριστούμε σε κανένα και ασυλία δεν προβλέπεται για κανένα» διεμήνυσε ο «τσάρος της οικονομίας».

Διαβάστε επίσης: Στουρνάρας: «Βρισκόμαστε σε διαδικασία κάθαρσης»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης