Στροφή 180 μοιρών κάνει ο φυλακισμένος εδώ και μια δεκαετία πρώην ηγέτης του ΠΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, τοποθετώντας το κουρδικό πρόβλημα σε νέα βάση, “πολύ μακριά” από τις θέσεις που εξέφραζε κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του και της έναρξης του ένοπλου αγώνα για τη δημιουργία του ανεξάρτητου κουρδικού κράτους.

Το πρόσφατο άνοιγμα που έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τους Κούρδους, υποσχόμενος δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις σε όλες τις εθνικές και θρησκευτικές ομάδες της Τουρκίας, φαίνεται ότι αλλάζει πλήρως τις σχέσεις της Άγκυρας με το ΠΚΚ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ή τουλάχιστον με εκείνο το ΠΚΚ που συνεχίζει να υπακούει στον Οτσαλάν.

Οι δικηγόροι τού πρώην ηγέτη των Κούρδων τον επισκέφτηκαν στη φυλακή και πήραν τις θέσεις του για το κουρδικό, οι οποίες θα δημοσιοποιηθούν την Τετάρτη ή το αργότερο την Παρασκευή.

Ήδη, όμως, οι επίσημες προτάσεις-θέσεις του Οτσαλάν διέρρευσαν μέσω του κουρδικού πρακτορείου ειδήσεων Firat, το οποίο απηχεί τις επίσημες θέσεις του ΠΚΚ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτές, ο έγκλειστος στο νησί Ιμραλί αλλάζει εντελώς τις παλαιότερες θέσεις του, καθώς πλέον εμφανίζεται να μην επιζητεί τη δημιουργία κουρδικού κράτους.

Ο Οτσαλάν, μεταξύ άλλων, αναφέρει στις προτάσεις του ότι… δεν δέχεται ούτε ίδρυση κράτους για τους Κούρδους, αλλά ούτε και τη λύση της Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα μα τα όσα διέρρευσαν, ο Οτσαλάν στις γραπτές θέσεις του χαρακτηρίζει το άνοιγμα Ερντογάν «ως νέα περίοδο», σημαντική όσο και η ίδρυση της Τουρκίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ.

«Τώρα, με τον εκδημοκρατισμό (του Ερντογάν) θα ολοκληρωθεί ό,τι άρχισε το 1920 ο Ατατούρκ με την ίδρυση του Τουρκικού κράτους» αναφέρει ο Οτσαλάν.

Κυρίαρχο σημείο των νέων τοποθετήσεών του στο άνοιγμα του Τούρκου πρωθυπουργού η αλλαγή σχετικά με το κουρδικό κράτος.

Η πάγια θέση όλων του Κούρδων, πολύ δε περισσότερο του ηγέτη τους, ήταν η ίδρυση κράτους.  

«Στο παρελθόν σκεφτόμουν ότι, εάν δημιουργείτο κουρδικό κράτος, όλα τα προβλήματα θα λύνονταν. Μετά κατέληξα ότι η δημιουργία του κράτους μας δεν είναι η λύση, αλλά… η πηγή του  προβλήματος».

Σύμφωνα με τις πραγματικά «περίεργες» θέσεις Οτσαλάν, η ύπαρξη κουρδικού κράτους όχι μόνο δεν θα λύσει το πρόβλημα, αλλά θα το μεγιστοποιήσει.

Ο πρώην ηγέτης του ΠΚΚ δεν δέχεται ούτε τη λύση της ομοσπονδίας.

«Εάν μου δώσουν ομοσπονδία οι ΗΠΑ, όπως έδωσαν στον Μπαρζανί (ηγέτης των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ), δεν θα τη δεχτώ» αναφέρει ο Οτσαλάν στις θέσεις του.

«Η δική μου λύση ξεπερνά αυτά τα μοντέλα. Το δικό μου μοντέλο είναι η ύπαρξη της Τουρκίας που θα αποδέχεται και θα σέβεται τους Κούρδους… που θα αναγνωρίζουν την ύπαρξη της Τουρκίας» είναι η πρόταση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης