Με έναν νέο ελιγμό, όπως ονομάζεται πλέον η πολιτική κωλοτούμπα, οι οψίμως αντιμνημονιακοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ άνοιξαν τον δρόμο της επιστροφής στα κόμματά τους με τη θετική ψήφο τους για τη νέα δανειακή συμφωνία. Αν και αναμενόμενες αυτές οι κινήσεις, εντούτοις εντυπωσιάζουν με την ευκολία με την οποία αλλάζουν θέσεις και ιδέες οι βουλευτές οι οποίοι μόλις προ ολίγων εβδομάδων καταδίκαζαν το μνημόνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σιγά σιγά λοιπόν οι διαγραφέντες επιστρέφουν, ενώ δύο ομάδες από αυτούς, έξι από το ΠΑΣΟΚ και μέχρι σήμερα εννέα από τη Νέα Δημοκρατία, στελεχώνουν ή επιδιώκουν να στελεχώσουν τη Δημοκρατική Αριστερά ως προς τους Κεντροαριστερούς είτε τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου ως προς τους Δεξιούς.

Ελάχιστοι εναπομένουν «μετέωροι», όπως η Βάσω Παπανδρέου ή Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου, οι οποίες ψήφισαν μεν στην κάλπη του ΠΑΣΟΚ, απείχαν ωστόσο από την ψηφοφορία για τη δανειακή συμφωνία, δηλώνοντας έτσι και ολίγον ΠΑΣΟΚ και ολίγον αντιμνημόνιο, επιχειρώντας να αποδείξουν πως στην Πολιτική ισχύει και το «ολίγον έγκυος» αλλά και το περίφημο … «και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ».

Ποιοι επιστρέφουν και ποιοι μένουν μετέωροι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας τάχθηκαν υπέρ της νέας δανειακής σύμβασης, ενώ το ΚΚΕ, το ΛΑΟΣ, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς καθώς και άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές την καταψήφισαν.

Ηχηρές απουσίες από την χθεσινή ψηφοφορία ήταν από το ΠΑΣΟΚ η Βάσω Παπανδρέου, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Σπύρος Κουβέλης και ο Οδυσσέας Βουδούρης, ενώ από τους άλλους διαγραφέντες του κόμματος υπέρ του νέου μνημονίου τάχθηκαν η Μιλένα Αποστολάκη, ο Χρήστος Κατσούρας, ο Θόδωρος Παραστατίδης, ο Χρήστος Μαγκούφης και ο Βασίλης Τόγιας.

Η επιστροφή των ασώτων στη ΝΔ

Στην Κ.Ο. της ΝΔ επέστρεψαν με απόφαση του προέδρου του κόμματος, Αντώνη Σαμαρά, πέντε από τους διαγραφέντες βουλευτές της. Πρόκειται για τους Μανώλη Κεφαλογιάννη (Ηρακλείου), Αλέξανδρο Δερμεντζόπουλο (Έβρου), Ζήση Τζηκαλάγια (Καστοριάς), Θεόφιλο Λεονταρίδη (Σερρών) και Ανδρέα Καρυπίδη (Σερρών).

Υπενθυμίζεται ότι οι πέντε βουλευτές διεγράφησαν μετά την καταψήφιση του δεύτερου μνημονίου, αλλά υπερψήφισαν τον εφαρμοστικό νόμο, ανοίγοντας τον δρόμο επανένταξής τους στο κόμμα.

Από τους εναπομείναντες διαγραφέντες βουλευτές του κόμματος, για τους οποίους δεν είχε ξεκαθαριστεί πλήρως η στάση τους, υπήρξαν επτά βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της νέας δανειακής σύμβασης. Οι κ.κ. Γ. Βλάχος, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Κ. Γκιουλέκας, Μ. Τζίμας, Γ. Καρασμάνης, Γ. Βαγιωνάς και Κ. Παπασιώζος.

Τι γίνεται με τους «Ανεξάρτητους Έλληνες»

Στο «όχι» παρέμειναν εκτός του κ. Καμμένου οι κ.κ. Κ. Μαρκόπουλος, Π. Μελάς, Χρ. Ζώης, Δ. Σταμάτης, Σπ. Γαληνός, Μ. Γιαννάκης και οι κυρίες Έλενα Κουντουρά, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά και Μίκα Ιατρίδη, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμη σαφές αν θα προσχωρήσουν στους «Ανεξάρτητους Έλληνες», ώστε να συγκροτήσουν Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς συμπληρώνουν τον απαραίτητο αριθμό των δέκα βουλευτών.

Η δεξαμενή της Δημοκρατικής Αριστεράς

Εν τω μεταξύ, στη Δημοκρατική Αριστερά προσχώρησαν οι διαγραφέντες από το ΠΑΣΟΚ βουλευτές Γιάννης Αμοιρίδης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Ηλίας Θεοδωρίδης, Γιώργος Παπαμανώλης και Οδυσσέας Βουδούρης.

Ωστόσο, υπήρξε εμπλοκή με τον διαγραφέντα βουλευτή Τσετίν Μαντατζή.

Αργά το βράδυ της Τρίτης, η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς υιοθέτησε, με ευρεία πλειοψηφία, τη σχετική εισήγηση του προέδρου της, Φώτη Κουβέλη.

Η ένταξη των προαναφερθέντων στα ψηφοδέλτια του κόμματος θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης