Απέρριψε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίου τροπολογία για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου στο Πεντελικό όρος. Όπως ανέφερε, το υπουργείο δεν είναι αντίθετο στη σχετική πρόταση της Εκκλησίας, σημείωσε όμως πως στην παρούσα φάση δεν μπορεί να κάνει αποδεκτή τη διακομματική τροπολογία, των κ.κ. Γιώργου Χαραλαμπόπουλου και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη γιατί δεν είναι ώριμη η επένδυση και δεν έχει προηγηθεί περιβαλλοντική μελέτη.

Ο υπουργός επισήμανε ότι «υπάρχει και το ιδιοκτησιακό ζήτημα καθώς το δημόσιο θεωρεί ότι έχει την κυριότητα των εκτάσεων» και ακόμη ότι «εκκρεμεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών σε αναδασωτέες περιοχές». Ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε και την ανησυχία των δήμων για την προώθηση του έργου αυτού, υπογράμμισε πάντως ότι η τροπολογία επιχειρεί να κάνει ένα βήμα μπροστά σε ένα ενδιαφέρον και φιλόδοξο πρόγραμμα για την αναδάσωση 20.000 στρεμμάτων, το οποίο κυβέρνηση και κόμματα έχουν συζητήσει με τον Αρχιεπίσκοπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός απέρριψε και τροπολογία βουλευτών με την οποία προτεινόταν να χωροθετηθεί κοιμητήριο στο Δήμο Γλυφάδας σε έκταση του Υμηττού, πέριξ του Ιερού Ναού Γεννήσεως της Θεοτόκου.

«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα στο Δήμο Γλυφάδας», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, θυμίζοντας ότι έχει δρομολογηθεί μεσοπρόθεσμη λύση με την ταφή νεκρών της Γλυφάδας στο νεκροταφείο της Αργυρούπολης και μακροπρόθεσμη με την πρόβλεψη για τη δημιουργία νεκροταφείου στο πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού.

«Οι νεκροί δεν μπορούν να περιμένουν να ταφούν μέχρι να βρείτε λύση», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και προειδοποίησε ότι «από στιγμή σε στιγμή επίκεινται σοβαρά επεισόδια στη Γλυφάδα». Μας καλούν σε τελετές και απειλούμεθα με επεισόδια, είπε ο κ. Κακλάμανης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός ωστόσο επέμεινε στην κατηγορηματική άρνηση του να αποδεχθεί την τροπολογία σημειώνοντας ότι «η συγκεκριμένη έκταση στην οποία ο δήμος έχει κατασκευάσει αυθαίρετες κατασκευές, είναι στην πρώτη Ζώνη του Υμηττού, έχει κηρυχθεί αναδασωτέα από το 2009, είναι μέσα κοίτη ρέματος και η παραχώρηση δημοσίων εκτάσεων δεν είναι δυνατή αν αυτές έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες». Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε επίσης ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί μια λύση για μια υπόθεση για την οποία έχει παραπέμψει τις υπηρεσίες του υπουργείου του στη δικαιοσύνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Eπιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης