«Πρέπει να αλλάξουμε τους όρους του μνημονίου» είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «κάποιοι ποντάρουν σε χρεοκοπία. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη αστάθεια σε μία ευαίσθητη περιοχή».

Επιχειρηματολόγησε για την αλλαγή των όρων του μνημονίου, λέγοντας ότι «η Ιρλανδία και η Πορτογαλία πέτυχαν καλύτερους όρους με διαπραγμάτευση κάτι που δεν έκανε η κυβέρνηση Παπανδρέου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα διαπραγματευθώ όλους τους όρους της επανεκκίνησης» διεμήνυσε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι θα διαπραγματευθεί κάθε ιδέα που θα δίνει ανακούφιση στη διαχείριση του χρέους. Επανήλθε στην πρόταση για το ευρωομόλογο και στη δυνατότητα επαναγοράς του χρέους, στη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Αναφέρθηκε στη συζήτηση των ημερών, λέγοντας ότι «η επιμήκυνση δεν είναι ανώδυνη και οποιοσδήποτε ανασχεδιασμός του χρέους προϋποθέτει την επανεκκίνηση της οικονομίας».

Επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «Η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν ξέρει πού πατά και πού πηγαίνει, δεν έχει σχέδιο. Το καινούργιο μνημόνιο συζητείται, γιατί απέτυχε το πρώτο μνημόνιο».

Έστειλε και πολιτικά μηνύματα αναφέροντας: «Πήρα το ρίσκο και αντιστάθηκα στο μνημόνιο, όταν πολλοί έλεγαν ότι είναι ο μόνος τρόπος, και διατύπωσα απερίφραστα τις απόψεις μας και στο εξωτερικό. Η κριτική μας δικαιώθηκε, σήμερα προτείνω την επανεκκίνηση. Εμείς δεν είπαμε λεφτά υπάρχουν, ούτε τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα. Μιλάνε για συναίνεση. Σε τι να συναινέσω, σε αυτό που διαφωνώ και διαλύει τη χώρα μου;» ρώτησε ο κ. Σαμαράς μέσα σε έντονο χειροκρότημα και συνέχισε: «Να συναινέσω στο λάθος; Θα ήταν έγκλημα. Πού το βρήκαν ότι έχω υποχρέωση να συναινέσω στο λάθος; Εκείνοι έχουν υποχρέωση να το διορθώσουν; Μήπως η έλλειψη συναίνεσης τους εμποδίζει να κυβερνήσουν;».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξεκαθάρισε, όμως, ότι «εμείς διατυπώσαμε ένα ολόκληρο σχέδιο που μόνο στο σύνολό του μπορεί να αποδώσει. Κανένας δεν αμφισβητεί το δικαίωμα της κυβέρνησης να κυβερνά και να κάνει και λάθος, αλλά και της αντιπολίτευσης να έχει διαφορετική γνώμη και να την εκφράζει. Ενότητα στο σωστό επιβάλλεται, ενότητα στο λάθος απαγορεύεται».

Τέλος, αναφέρθηκε στα σενάρια περί εκλογών, τονίζοντας: «ακούω μικροπολιτικούς εκβιασμούς για πρόωρες εκλογές, καλοδεχούμενες, αν τις κάνουν. Δεν είμαι σίγουρος αν τις θέλουν, γιατί, όπως λένε στο χωριό μου, ”πρώτη φορά βλέπω αρνί να βιάζεται να ‘ρθεί το Πάσχα”».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης