«Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τον πόλεμο», δήλωσε τη Δευτέρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πάνος Σκουρλέτης, και ζήτησε «έστω και τώρα, να λάβει μέτρα μείωσης των τιμών σε ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα και ορισμένα είδη ευρείας κατανάλωσης, να βάλει πλαφόν στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, αλλά και να επανεξετάσει τον μηχανισμό διαμόρφωσης της χονδρικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος».

Στη συνέντευξή του στο ΟΡΕΝ, κάλεσε, επίσης, την κυβέρνηση «Να φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και να στηρίξει την κοινωνία. Δεν επιτρέπεται να ξαναζήσουμε την ανθρωπιστική κρίση των πρώτων μνημονιακών χρόνων», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε: «Ήδη έχουμε εκτιμήσεις ότι τον Μάρτιο ο πληθωρισμός θα κινηθεί περί το 9%, όταν τον Φεβρουάριο ήταν στο 7,2% σπάζοντας ένα ρεκόρ 25 ετών. Εάν η κυβέρνηση, πολύ πριν το πόλεμο, από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, είχε υιοθετήσει μια σειρά από μέτρα, τα πράγματα σήμερα θα ήταν λιγότερο πιεστικά. Δηλαδή, τη μείωση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης -το έχουν κάνει 19 ευρωπαϊκές χώρες-, τη μείωση του ΦΠΑ, το πλαφόν στο φυσικό αέριο και στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Επίσης, -και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό- χρειάζεται πλέον ένας επανασχεδιασμός της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό πια είναι μία αναγκαιότητα. Απέτυχε το μοντέλο που υπήρχε μέχρι τώρα, το λεγόμενο χρηματιστήριο ενέργειας. Εάν δεν γίνουν αυτά τα πράγματα, τότε θα ακολουθούμε εκ των υστέρων τα γεγονότα και θα τρέχουμε χωρίς να μπορέσουμε, όμως, να μειώσουμε αυτή την τεράστια ζημιά για την πλειοψηφία της κοινωνίας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης