Την ανάγκη άσκησης μιας τεκμηριωμένης προγραμματικής αντιπολίτευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, με την ταυτόχρονη παρουσία του στους κοινωνικούς αγώνες, επισημαίνει ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης.

Όπως είπε σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο ΣΥΡΙΖΑ «πρέπει να μπορέσει να εκφράσει σε μια προγραμματική εναλλακτική πρόταση όλο αυτόν τον κόσμο του 31,5%, να τον εμπνεύσει και να μπορέσει να διευρύνει την απήχησή του, ώστε να αποκτήσει μια νέα δυναμική».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πράξη, αυτό σημαίνει, είπε ο κ. Σκουρλέτης, ότι πρέπει, «όχι μόνο να διαμορφώσει ένα πρόγραμμα θέσεων, αλλά να είναι παρών σε όλους τους μαζικούς χώρους, σε ό,τι είναι κοινωνικά ζωντανό, στα σωματεία, στα συνδικάτα, στους επιστημονικούς συλλόγους. Εκεί πρέπει να καλύψει ένα μεγάλο κενό, μια μεγάλη απόσταση».

Σημείωσε επίσης, ότι η προοπτική της σοσιαλδημοκρατικοποίησής του δεν είναι ελκτική, «ούτε, προφανώς, κάτω από τις ανάγκες μιας αντιπολιτευτικής τακτικής να γυρίσει σε μια στείρα, ισοπεδωτική, αντιπολιτευτική ρητορική που απλά και μόνο θα προσπαθεί να χαϊδεύει τα αυτιά του κόσμου».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να ασκήσει μια τεκμηριωμένη, δυναμική, προγραμματική αντιπολίτευση και, προφανώς ανάλογα με το τι βρίσκει απέναντί του, να διαμορφώνει τα επιχειρήματά του αλλά, και την ένταση της διαφωνίας του. Μία παρέμβαση η οποία δεν πρέπει να εξαντλείται μόνο στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών θεσμών, θα πρέπει να αφορά και το κοινωνικό πεδίο, το πεδίο των κοινωνικών αγώνων» τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στη ΝΔ, είπε ότι «θέλει να υπηρετήσει ένα ακραία νεοφιλελεύθερο, αντικοινωνικό σχέδιο» και «να στηρίξει τα πολύ μεγάλα οικονομικά συμφέροντα».

Πρόσθεσε δε, πως «όταν το σύνολο των φοροελαφρύνσεων που ετοιμάζει για τα επόμενα χρόνια δεν μπορεί να υποστηριχθεί από τον συγκεκριμένο δημοσιονομικό χώρο, δεν επαρκεί δηλαδή, τότε, όταν αναφέρεται στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης έρχεται στο μυαλό μας η πρόταση του ΔΝΤ που μιλάει για κατάργηση του αφορολόγητου».

Τέλος, για το ΚΙΝΑΛ αναφέρει ότι «θεωρητικά συνιστά έναν όμορο χώρο με τον ΣΥΡΙΖΑ, με την Αριστερά αλλά, αυτό πρέπει να φανεί στην πράξη. Κατά πόσο εκείνο θέλει να το υπηρετήσει».

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης