Προσπάθεια να εξευμενιστούν οι απανταχού ευρωσκεπτικιστές: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητά τρόπους για να αναδειχθούν οι ευκαιρίες, αλλά και να τιθασευτούν οι κίνδυνοι της παγκοσμιοποίησης.

Η συζήτηση γίνεται μετά την πρωτοβουλία της Κομισιόν να παρουσιάσει, στις αρχές Μαΐου, ένα «έγγραφο προβληματισμού» για το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης, το οποίο βέβαια δεν αμφισβητείται, αλλά αντιθέτως εκθειάζεται. Στη συζήτηση του Στρασβούργου, οι περισσότεροι ομιλητές αντιλαμβάνονται την παγκοσμιοποίηση ως ευκαιρία, αλλά με εμφανείς παρενέργειες. Επικαλούμενη στοιχεία της Κομισιόν, η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη εξηγεί: «Ένα δισεκατομμύριο εμπορικών συναλλαγών δημιουργεί 14.000 θέσεις εργασίας σε ευρωπαϊκό έδαφος. Την ίδια ώρα όμως το 45% των Ευρωπαίων εκτιμούν ότι η παγκοσμιοποίηση είναι απειλή, ενώ το 53% θεωρούν ότι αποτελεί κίνδυνο για την ταυτότητα της πατρίδας τους. Εκεί, λοιπόν, είναι η ανάγκη, στην οποία πρέπει να απαντήσουμε. Πρέπει να απαντήσουμε στους φόβους των πολιτών, οι οποίοι φοβούνται ένα μέλλον που δεν μπορούν να σχεδιάσουν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μικρότερες χώρες, όπως η Ελλάδα, φαίνεται κατ’ αρχάς να συνθλίβονται υπό το βάρος της παγκοσμιοποίησης. Ωστόσο, επισημαίνει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, για την Ελλάδα η εξωστρέφεια δεν αποτελεί απειλή αλλά ευκαιρία. «Δεν μπορούμε να κλειστούμε στο δωμάτιο, να κλειδώσουμε και έτσι να αποφύγουμε την παγκοσμιοποίηση» λέει η Μαρία Σπυράκη στην Deutsche Welle. «Αντίθετα, μπορούμε να βγούμε εκεί έξω, να τα καταφέρουμε πάρα πολύ καλά και να επωφεληθούμε από τις νέες προκλήσεις. Άλλωστε, οι νέες συμφωνίες που αφορούν στο εμπόριο είναι σαφώς επωφελείς για την Ε.Ε. Η CETA, για παράδειγμα, δίνει πολλαπλά οφέλη στην Ε.Ε. και στις χώρες-μέλη, όπως η Ελλάδα, που έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τις εξαγωγές τους» προσθέτει.

«Οικονομία της γνώσης» το μεγάλο στοίχημα

Ενδεικτικό για τους δαιμονιώδεις ρυθμούς της παγκοσμιοποίησης είναι το ότι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρι Κατάινεν προσήλθε… ασθμαίνοντας στη συζήτηση του Στρασβούργου, προερχόμενος από υπηρεσιακό ταξίδι (που αλλού;) στο Πεκίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενδεικτικό, επίσης, είναι και κάτι άλλο: λίγο μετά τη συζήτηση οι ευρωβουλευτές ενέκριναν, στην ίδια αίθουσα, οικονομική βοήθεια για τους απολυμένους της άλλοτε πανίσχυρης ΝΟΚΙΑ, που έχασαν τη δουλειά τους, όταν τα εργοστάσια της εταιρείας μεταφέρθηκαν από τη Φινλανδία στην Άπω Ανατολή.

Οι εκτιμήσεις για το μέλλον προκαλούν προβληματισμό, καθώς οι ειδικοί πιστεύουν ότι σε μερικά χρόνια τα ρομπότ θα έχουν ανεπτυγμένη τεχνητή νοημοσύνη και θα εκτοπίζουν όχι μόνο βιομηχανικούς εργάτες αλλά και δικηγόρους, οικονομικούς αναλυτές, δημοσιογράφους και άλλα ακαδημαϊκά επαγγέλματα. Ένα μικρό δείγμα της προόδου που συντελείται με γεωμετρικούς ρυθμούς: η αποθήκευση ενός gigabyte πληροφοριών στοιχίζει σήμερα κατά μέσο όρο λιγότερο από 0,03 δολάρια ετησίως, έναντι 10.000 δολαρίων πριν από 20 χρόνια.

Πληροφορίες από Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης