Απάντηση αναφορικά με την διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος και στα όσα είπε η Ευρωπαία Επίτροπος Μετανάστευσης, Ίλβα Γιόχανσον, δίνει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

«Οι κατηγορίες που απευθύνονται στην Ελλάδα είναι παντελώς αβάσιμες και εδράζονται σε πλάνα ή μαρτυρίες που παρέχονται από τη χώρα αναχώρησης» σχολιάζει ο κ. Μηταράκης στα περί φημολογούμενων «επαναπροωθήσεων» μεταναστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης έρχονται ως απάντηση στα όσα είπε η κυρία Γιόχανσον σε ρεπορτάζ του BBC το οποίο έκανε λόγο για «επαναπροωθήσεις μεταναστών από ευρωπαϊκές χώρες». Όπως είπε η Επίτροπος Μετανάστευσης «πιστεύω πως αυτές είναι παραβιάσεις των βασικών ευρωπαϊκών αξιών. Και όταν προστατεύουμε τα σύνορά μας, προστατεύουμε και τις αξίες μας. Δεν μπορεί να υπάρχει αντίθεση μεταξύ των δύο».

Ο υπουργός Μετανάστευσης από πλευράς του σημειώνει με δήλωσή του πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διερευνήσει πολλές τέτοιες υποθέσεις και πως οι εκθέσεις της «δεν καταγράφουν πουθενά καμία παραβίαση των θεμελιωδών ευρωπαϊκών δικαιωμάτων».

Μάλιστα τονίζει πως: «η Ελλάδα δεν θέλει να είναι η πύλη προς την Ευρώπη για τα δίκτυα λαθρεμπόρων. Η απόπειρα τέτοιων διελεύσεων είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και όσοι πραγματοποιούν τέτοια ταξίδια ενθαρρύνονται, διευκολύνονται και γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από αδίστακτες εγκληματικές ομάδες που πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά η απάντηση του Νότη Μηταράκη:

«Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να προστατεύσει τα σύνορά της και θα συνεχίσει να το πράττει, καθώς είναι ευθύνη κάθε κυρίαρχου κράτους, σύμφωνα με την ΕΕ και το Διεθνές Δίκαιο. Έχουμε κάθε δικαίωμα να ανακόπτουμε τέτοιες διελεύσεις σύμφωνα με τον Κανονισμό 656/14 της ΕΕ.

Η Ελλάδα δεν θέλει να είναι η πύλη προς την Ευρώπη για τα δίκτυα λαθρεμπόρων. Η απόπειρα τέτοιων διελεύσεων είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και όσοι πραγματοποιούν τέτοια ταξίδια ενθαρρύνονται, διευκολύνονται και γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από αδίστακτες εγκληματικές ομάδες που πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους.

Η Τουρκία είναι μια ασφαλής χώρα και μπορεί να παρέχει, όπου απαιτείται, διεθνή προστασία. Δυστυχώς, αντί να εμποδίζει τις παράνομες αναχωρήσεις, αντί να κάνει ό,τι έχει την εντολή να κάνει βάσει της κοινής συμφωνίας -δηλαδή να παρεμβαίνει για να εμποδίσει αυτά τα μικρά πλοία να φτάσουν στην Ελλάδα- συχνά είναι πολύ απασχολημένη με τη μαγνητοσκόπηση.

Είναι σημαντικό όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και ο Frontex & EASO, να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, μιας κρίσης που συνεχίζει να δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι κατηγορίες που απευθύνονται στην Ελλάδα είναι παντελώς αβάσιμες και εδράζονται σε πλάνα ή μαρτυρίες που παρέχονται από τη χώρα αναχώρησης. Πολλές περιπτώσεις έχουν διερευνηθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση με εκθέσεις που δεν καταγράφουν πουθενά καμία παραβίαση των θεμελιωδών ευρωπαϊκών δικαιωμάτων».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης