Παρεμβάσεις στη συζήτηση για τη μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, την οποία παρουσίασε στην Ολομέλεια ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, πραγματοποίησαν οι ευρωβουλευτές, Δημήτρης Παπαδημούλης της Ενωτικής Αριστεράς και Νότης Μαριάς των Ανεξάρτητων, εκπροσωπώντας τις ευρωκοινοβουλευτικές τους ομάδες.

Απευθυνόμενος στον κ. Μοσκοβισί, ο κ. Παπαδημούλης τόνισε μεταξύ άλλων ότι τα στοιχεία που εμφάνισε η Κομισιόν για τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας είναι ενθαρρυντικά, «όμως δεν πρέπει να τηρήσει μονάχα η Ελλάδα τη συμφωνία, και να προχωρήσει γρήγορα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρέπει κι εσείς οι δανειστές να τηρήσετε τη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους. Όχι μόνο για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, αλλά και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup της 24ης Μαΐου» πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαδημούλης χαρακτήρισε, επίσης, «απαράδεκτη» την πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης και του κ. Σόιμπλε «να αναβληθούν τα πάντα στον βωμό των δικών τους μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων», ενώ τόνισε ότι αυτό δεν βοηθάει, ούτε τον ελληνικό λαό, ούτε την ευρωπαϊκή κοινή προσπάθεια. «Και τούτο διότι οι “27”, μετά το Brexit, πρέπει να δείξουν ότι προχωρούν ενωμένοι προς την ανάπτυξη, κόντρα σε μια δογματική λιτότητα που απέτυχε» κατέληξε.

Μαριάς: «Η χώρα έχει μετατραπεί σε απέραντο κοινωνικό νεκροταφείο»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη δική του παρέμβαση ως εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων, ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς τόνισε πως μετά από έξι χρόνια εφαρμογής των μνημονίων στην Ελλάδα «η χώρα έχει μετατραπεί σε απέραντο κοινωνικό νεκροταφείο».

Απευθυνόμενος στον Επίτροπο πρόσθεσε πως «τα εκατοντάδες δις που δόθηκαν σαν δάνεια, κ. Μοσκοβισί, τελικά επέστρεψαν στις τσέπες των δανειστών».

«Η ανάλγητη πολιτική της τρόικας εκτόξευσε στα ύψη το χρέος που ήταν στο 123% του ΑΕΠ το 2010 και θα φθάσει στο 200% το 2016. Μια πολιτική που ενθυλάκωσε, αντί να επιστρέψει, τα κέρδη της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών. Μια πολιτική που αρνείται το “κούρεμα” του ελληνικού χρέους, ενώ η Ε.Ε. το κάνει για την Ουκρανία και την Τυνησία. Που υποθηκεύει για έναν αιώνα και ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία και βγάζει στο σφυρί τα σπίτια των Ελλήνων» ανέφερε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης