Την αξιοποίηση της εμπειρίας και τις καλές πρακτικές της ευρωπαϊκής στρατηγικής στη μικροπεριφέρεια Ιονίου-Ανδριατικής ζήτησε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας, εκ μέρους της ευρωομάδας της Αριστεράς, στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Ευρωκοινοβούλιο και στη συζήτηση με θέμα «Εφαρμογή μακροπεριφερειακών στρατηγικών της Ε.Ε.».

«Οι μακροπεριφέρειες είναι ένα χρήσιμο εργαλείο και είναι ανάγκη να γίνει όλη η αναγκαία συλλογή και ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειρίας, διότι τα αποτελέσματα είναι άνισα. Άρα είναι χρήσιμο να δούμε πώς στη μακροπεριφέρεια Ιονίου-Αδριατικής μπορούμε να αντλήσουμε χρήσιμη εμπειρία. Είναι πάρα πολύ σημαντικό από την πλευρά της ευρωπαϊκής στρατηγικής το να μπορέσουμε, αξιοποιώντας αυτήν την εμπειρία, να διατυπώσουμε μια πρόταση για μια πιο συνεκτική και λειτουργική διακυβέρνηση. Πώς συνεργάζονται το ευρωπαϊκό με το εθνικό και το περιφερειακό επίπεδο, δηλαδή, έτσι ώστε να έχουμε λειτουργικό αποτέλεσμα που να ανεβάζει την απόδοση αυτής της στρατηγικής» τόνιζε ο κ. Παπαδημούλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε δύο σημαντικά πλεονεκτήματα. Το πρώτο είναι ότι μας επιτρέπει να κάνουμε επενδύσεις, που καθεμία περιφέρεια ή κάθε κράτος μόνο του δεν μπορούν να κάνουν, και το δεύτερο πλεονέκτημα είναι ότι αυτή η στρατηγική δεν αφορά μόνο κράτη-μέλη αλλά και μη κράτη-μέλη της Ε.Ε., που όμως έχουν στραμμένη την προσοχή και το ενδιαφέρον τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκεί έχει συμφέρον η Ε.Ε., μέσα από την ανάπτυξη αυτής της στρατηγικής, να ενισχύσει τους δεσμούς της με αυτούς τους λαούς, με αυτές τις χώρες, δείχνοντας ότι μέσα από αυτήν την ανάπτυξη των στρατηγικών υπάρχουν προοπτικές βελτίωσης της θέσης των πολιτών που ανήκουν σε περιφέρειες και κράτη που δεν ανήκουν στην Ε.Ε. Άρα είναι ένα εργαλείο εξαιρετικά χρήσιμο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης