Παπαδημούλης: Χωρίς στοιχεία η απάντηση Μοσκοβισί για τo μέγεθος της φοροδιαφυγής στην Ευρώπη

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2017, 15:06
Παπαδημούλης: Χωρίς στοιχεία η απάντηση Μοσκοβισί για τo μέγεθος της φοροδιαφυγής στην Ευρώπη
«Γενικόλογη» χαρακτήρισε την απάντηση του επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, στην ερώτησή του για τα φορολογικά κενά στη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνδυασμό με τις αποκαλύψεις των Paradise Papers.

Στην ερώτηση του κ. Παπαδημούλη για το «αν θα δημοσιοποιήσει η Κομισιόν τα στοιχεία και το μέγεθος της ζημίας που έχει η οικονομία της Ε.Ε. από το μέγεθος της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής», ο επίτροπος Μοσκοβισί απάντησε ότι «δεν διαθέτει συγκεκριμένα στοιχεία», λόγω του «αδιαφανούς χαρακτήρα των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων». Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι «η φοροαποφυγή και η φοροδιαφυγή προκαλούν σημαντικές ζημίες στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της Ε.Ε.».

Στο ερώτημα «πώς θα κάμψει η Κομισιόν τις αντιστάσεις ορισμένων κρατών-μελών που δεν συμφωνούν με τη λήψη αυστηρών μέτρων φορολογικής διαφάνειας και ποιες συγκεκριμένες πολιτικές σχεδιάζει για να προστατεύσει τους Ευρωπαίους πολίτες από τα φορολογικά κενά που δημιουργούνται», ο επίτροπος Μοσκοβισί απέφυγε να δώσει απάντηση όπως και στο αν θα επιβάλει κυρώσεις η Κομισιόν στα κράτη-μέλη που παραβιάζουν τους κανόνες φορολογικής εναρμόνισης.

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε, πάντως, ότι «όλες οι προτάσεις φορολογικών μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε η Επιτροπή από την αρχή της τρέχουσας θητείας της για τη βελτίωση της φορολογικής διαφάνειας έχουν συμφωνηθεί από όλα τα κράτη-μέλη» και έκανε έκκληση για «ταχεία έγκριση της πρότασης της Επιτροπής για τη δημόσια υποβολή εκθέσεων ανά χώρα, η οποία βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση στο Συμβούλιο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2017, 15:44