Με φόντο τη δυσμενή αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος από την Eurostat, την εσωτερική αναταραχή λόγω του νέου προϋπολογισμού λιτότητας αλλά και του σκληρού πολιτικού πόκερ με την αντιπολίτευση για τον επιμερισμό των ευθυνών για την άσχημη κατάσταση της χώρας, συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

 Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος άκουσε τον πρωθυπουργό να επιχειρεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις από μερίδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τον εξαιρετικά σφιχτό προϋπολογισμό, που αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνησή του για το οικονομικό έτος του 2011.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη αρκετοί βουλευτές ζητούν αλλαγή στη οικονομική πολιτική ειδικά σε ό,τι αφορά στο κύμα έμμεσης και άμεσης φορολογίας, που, όπως πιστεύουν και καταθέτουν δημοσίως, αφενός πλήττει ανεπανόρθωτα τα χαμηλά εισοδήματα και αφετέρου απομακρύνει την ελπίδα της ανάπτυξης από τις επιχειρήσεις.

Ίσως για αυτό τον λόγο, από την αρχή της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός δήλωσε ξεκάθαρα ότι, παρά τις δυσκολίες και την επερχόμενη αναθεώρηση, προς το χείριστον, του ελληνικού δημοσιονομικού ελλείμματος από την Eurostat, η χώρα θα πετύχει τους στόχους που έχει θέσει.

Το κυριότερο σημείο που εξάγεται από την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου είναι η είδηση ότι δεν θα χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα, παρότι, όπως χαρακτηριστικά είπε, «ούτε ο συναγερμός έχει λήξει» αλλά ούτε σταματά η προσπάθεια η οποία κατά τον πρωθυπουργό εισέρχεται στο δεύτερο ημίχρονό της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτό το σκηνικό της εν μέρει απολογητικής ομιλίας, ο πρωθυπουργός επικέντρωσε αφενός στην προσπάθεια κατευνασμού των εσωτερικών παθών και αφετέρου απάντησε στη Νέα Δημοκρατία, η οποία ασκεί σκληρή κριτική για την οικονομική πολιτική και τα πολλά και σκληρά μέτρα που έχουν ληφθεί εξαιτίας του μνημονίου στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Παπανδρέου, επιτιθέμενος με σφοδρότητα στη Νέα Δημοκρατία, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έκανε και κάνει τιτάνια προσπάθεια για να ορθοποδήσει η χώρα, η οποία -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- πληρώνει τις εγκληματικές πράξεις των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ «είχε κυριαρχήσει το ψέμα, η αδιαφάνεια, η απόκρυψη της αλήθειας, οι ελληνικές στατιστικής που σφράγισαν εκείνη περίοδο» και κλιμακώνοντας την επίθεσή του στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συμπλήρωσε «Εσείς φουσκώσατε, το έλλειμμα στο 15% από 3% που είχατε πει, και απλώς τα αποκρύψατε. Ακόμα και σήμερα ανακαλύπτει η Eurostat τις αμαρτίες σας και σήμερα ακόμα η κληρονομιά σας μας κυνηγά διεθνώς».

Ο πρωθυπουργός, ενώπιον των βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, χαρακτήρισε πολιτικές τις προσεχείς εκλογές, πετώντας το γάντι προς όλες τις κατευθύνσεις και ανεβάζοντας εκ νέου το πολιτικό θερμόμετρο.

Μια εκλογική αναμέτρηση που λαμβάνει πλέον – και με τις ευλογίες της κυβέρνησης- τη μορφή δημοψηφίσματος υπέρ ή κατά του μνημονίου.

Ταυτόχρονα όμως είναι σαφές ότι η χώρα τη στιγμή που δίνει μια σκληρή δημοσιονομική μάχη έχει εισέλθει στον αστερισμό της πολιτικής εσωστρέφειας, με τα κόμματα εξουσίας να αναλώνονται σε αλληλοκατηγορίες για τις ευθύνες που έχουν σχετικά με την καταστροφική οικονομική κατάσταση της χώρας.

Εξάλλου, τα σκληρά μέτρα του μνημονίου έχουν προκαλέσει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση και οι αλληλοκατηγορίες που εκτοξεύονται για το δημοσιονομικό έλλειμμα φουντώνουν το πολεμικό σκηνικό στον άξονα ΠΑΣΟΚ – ΝΔ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση με διαδοχικά video επιτίθεται στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον για ανακολουθία λόγων και πράξεων, τόσο για το ΔΝΤ όσο και για τον κινεζικό οικονομικό γίγαντα της Cosco.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης