Για «μέρισμα της ειρήνης», που θα αυξήσει την οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα και θα άρει τις απειλές, μίλησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην προσκείμενη στο ισλαμικό κόμμα της Τουρκίας εφημερίδα Ζαμάν.

Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, λίγες ώρες πριν από την επίσημη επίσκεψη του Ερντογάν, στέλνοντας σαφές μήνυμα ειρήνης και συνεργασίας, η κινητήρια δύναμη πίσω από τις ελληνικές προσπάθειες είναι το όραμα, το  Αιγαίο να γίνει μια θάλασσα ειρήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρέπει να απαλλαγούμε από τις γκρίζες ζώνες στις σχέσεις μας και να αφοσιωθούμε στο κοινό μέλλον που μας περιμένει στην ευρωπαϊκή οικογένεια» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

Για το μοναδικό ανοιχτό ζήτημα από την πλευρά της Ελλάδας, το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, ο Γιώργος  Παπανδρέου επεσήμανε ότι είναι ένα νομικό θέμα, που έπαιξε και συνεχίζει να παίζει καθοριστικό ρόλο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Αν αποδειχθεί ότι δεν μπορούμε να επιλύσουμε το πρόβλημα μέσα σε ένα λογικό χρονοδιάγραμμα, τότε, κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Δεν θα είμαστε ούτε οι πρώτοι ούτε οι τελευταίοι» είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Παπανδρέου παραδέχθηκε ότι οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία είναι πολύ περισσότερες από τις τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα, εξαιτίας της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Για το Κυπριακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι Ελλάδα και Τουρκία οφείλουν να επιμείνουν σε μια λύση που θα εμπνέει το αίσθημα του «ανήκειν» στην Κύπρο.

«Η λύση θα πρέπει να είναι μια αμιγώς κυπριακή λύση, από τους Κυπρίους και για τους Κυπρίους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το επίσης μεγάλο θέμα της λαθρομετανάστευσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι, παρότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας για τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης,  αυτή, δυστυχώς, δεν τηρείται και πρέπει αυτή η πραγματικότητα να αλλάξει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης