Παπανδρέου: Δεν πτωχεύσαμε

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 24 Ιουλίου 2010, 11:31
Παπανδρέου: Δεν πτωχεύσαμε
«Η θέληση της Ελλάδας να στείλει ένα θετικό μήνυμα προς τους τουρίστες, αποτελεί μόνο ένα μέρος της όλης πραγματικότητας. Αυτή την περίοδο, η κυβέρνηση της χώρας ακολουθεί την υποχρεωτική οδό των περικοπών, για να μπορέσει να σώσει την οικονομία».

Αυτό, μεταξύ άλλων, αναφέρεται σε εκτενές ρεπορτάζ για την οικονομική κατάσταση της χώρας μας, που μετέδωσε το ιταλικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rai-Uno, το οποίο περιλάμβανε και συνέντευξη του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.

«Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε, στοχεύει στην αναζωογόνηση της οικονομίας μας, να την καταστήσει πιο ανταγωνιστική και έγκυρη», τόνισε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στον απεσταλμένο του ιταλικού δικτύου.

«Οι αγορές δεν ανταποκρίνονται πάντα στις κινήσεις της πολιτικής. Αυτή είναι μια από τις αιτίες για τις οποίες ζητήσαμε την παρέμβαση των λεγόμενων μηχανισμών οικονομικής στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι αγορές, μετά την κρίση του 2008, είναι πολύ διστακτικές. Και ο πιο μικρός κίνδυνος τις φοβίζει. Φθάνει ένα άρθρο ή η δήλωση ενός ακαδημαϊκού, για να πέσουν σε βαθύτατη ανασφάλεια, και να ξεκινήσει η κερδοσκοπία», επισήμανε ο κ. Παπανδρέου.

Σε σχέση με το νέο φορολογικό νόμο, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι «πρέπει να ανακατανεμηθούν τόσο οι υποχρεώσεις, αλλά και ο πλούτος. Ο νόμος αυτός θα χρησιμεύσει τόσο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής όσο και για να υποχρεώσει τις πιο πλούσιες κοινωνικά τάξεις, να σηκώσουν, και αυτές, το βάρος αυτής της κρίσης».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «τα ελληνικά νησιά δεν πωλούνται, πρέπει να αξιοποιηθούν καλύτερα. Ας μην ξεχνάμε ότι τα αρχιπελάγη μας είναι μια πηγή ευεξίας για όλους και για τους ξένους. Αν πουλούσαμε τα νησιά, θα σήμαινε ότι θα κλείναμε τη θάλασσα, ότι θα περιορίζαμε την πρόσβαση μόνο σε λιγοστά άτομα».

Στο σημείο αυτό, ο απεσταλμένος της Rai ρώτησε τον πρωθυπουργό αν σκέφθηκε ποτέ τη γνωστή φράση του Χαριλάου Τρικούπη «δυστυχώς επτωχεύσαμεν».

«Ευτυχώς δεν αναγκασθήκαμε να προφέρουμε μια φράση σαν και αυτή, και ούτε θα το κάνουμε στο μέλλον. Διότι η Ελλάδα έλαβε την ευρωπαϊκή βοήθεια, τη στιγμή που αποδείξαμε ότι είμαστε σε θέση να δουλέψουμε για μια ισχυρή αλλαγή και αυτή τη στιγμή ακολουθούμε το σωστό δρόμο, για να μπορέσουμε να τα καταφέρουμε», απάντησε ο κ. Παπανδρέου.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 24 Ιουλίου 2010, 11:31