Παπανδρέου: Έχουμε ανάγκη τον «Καλλικράτη»

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2010, 11:58
Παπανδρέου: Έχουμε ανάγκη τον «Καλλικράτη»
Στόχο εθνικής σημασίας, επομένως αναγκαίο, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τη διοικητική μεταρρύθμιση μέσω της νέας αρχιτεκτονικής του προγράμματος «Καλλικράτης».

Εξ αυτού ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση αφ' ενός θα στηρίξει το σχέδιο με πόρους, αφ' ετέρου θα το προωθήσει με συναίνεση.

Ο κ. Παπανδρέου μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ επισήμανε ότι ο «Καλλικράτης» θα προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς.

Πλέον, πολλές εξουσίες που σήμερα συγκεντρώνει το «συγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό και πλαδαρό κράτος» θα μεταφερθούν στην αυτοδιοίκηση.

Όπως είπε, κυρίαρχος στόχος είναι να αλλάξει ριζικά η λειτουργία της κεντρικής εξουσίας, ώστε να απελευθερωθούν ανθρώπινο δυναμικό και πόροι.

Περιγράφοντας το σχέδιο «Καλλικράτης» έκανε λόγο για «λιτή, λειτουργική και στέρεη αρχιτεκτονική», υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια «νέα αντίληψη για την άσκηση εξουσίας, με τον πολίτη στο επίκεντρο» και όχι μια καλύτερη διανομή πόρων και αρμοδιοτήτων.

«Από την 1η Ιανουαρίου 2011, οι ΟΤΑ θα λειτουργήσουν σε ένα νέο καθεστώς διαφάνειας, λογοδοσίας και μακριά από τις πελατειακές σχέσεις. Κάθε απόφαση θα λαμβάνεται μέσα από διαβούλευση και με τη συμβολή νέων θεσμών, όπως ο Συνήγορος του Δημότη και τη συμμετοχή ομογενών και νόμιμων μεταναστών. Έτσι εξασφαλίζουμε κοινωνική ειρήνη και συνοχή», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Ο κ.Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η διοικητική μεταρρύθμιση είναι απολύτως αναγκαία και για την ανάταξη της οικονομίας και τόνισε ότι πρόκειται για «στόχο εθνικής σημασίας και ως τέτοιο θα τον στηρίξουμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων με εθνικούς, καθώς και κοινοτικούς πόρους».

Διαβάστε επίσης: «Για τον Καλλικράτη στη ΚΕΔΚΕ ο πρωθυπουργός »

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2010, 12:16