Από το Γραφείο Τύπου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Τελικώς, ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον, ακόμη και αν πολλοί φροντίζουν επί χρόνια, όχι μόνον να το κρύψουν, αλλά και να παραπλανήσουν, κάνοντας το μαύρο άσπρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή είναι η αλήθεια, για την… αλήθεια που μας κρύβουν, με συνειδητή απόφασή τους, επί 8 ολόκληρα χρόνια, πολύ πριν εκδηλωθεί η κρίση στην Ελλάδα – και τουλάχιστον ένα χρόνο νωρίτερα.

Με απλά λόγια, κάποιοι ήξεραν από το 2008 ότι, η Ελλάδα κινδύνευε να αποκοπεί από τις αγορές και μας το έκρυψαν. Και μάλιστα, φρόντισαν με κάθε τρόπο, να μας πείσουν, ότι κάποιοι άλλοι έφεραν την καταστροφή, ενώ ήταν οι ίδιοι που κατέστησαν μονόδρομο τα μνημόνια και τον αναγκαστικό δανεισμό.

Τόσο απλά, τόσο καθαρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλιώς, πώς μπορεί να εξηγήσει κανείς την αναφορά του κ. Προβόπουλου, ο οποίος σαν να μη συνέβη τίποτα όλα αυτά τα χρόνια στη χώρα, μας είπε ορθά κοφτά, ότι φρόντισαν το 2008 να κρύψουν την πραγματικότητα και την αλήθεια για την κατάσταση της οικονομίας της χώρας;

Μέχρι τώρα τι γνωρίζαμε;

Γνωρίζαμε ότι, ο κ. Προβόπουλος είχε ενημερώσει μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές του 2009, ότι το έλλειμμα μπορεί να έφτανε σε διψήφιο νούμερο.

ΠΡΟΣΟΧΗ : μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές του 2009.

Αυτό γνωρίζαμε.

Όπως γνωρίζαμε και ότι, λίγα 24ωρα μετά τις εκλογές του 2009, μας ενημέρωσε ότι το έλλειμμα ξεπέρασε το 10% και θα έφτανε το 12%.

ΠΡΟΣΟΧΗ: λίγα 24ωρα μετά τις εκλογές.

Αυτά γνωρίζαμε, λοιπόν.

Τώρα όμως, τι λέει ο κ. Προβόπουλος;

Λέει ότι, το Μάιο του 2008 ο Μπομπ Τράα, πρώην επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Αθήνα, είχε συντάξει έκθεση για την ελληνική οικονομία, στην οποία υπολόγισε ότι το χρέος κάθε μορφής του ελληνικού κράτους θα έφτανε πάνω από το 800% του ΑΕΠ.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, μας λέει ότι: “τον παρακαλέσαμε (εννοεί τον κ. Τράα) να μην το δημοσιεύσει γιατί θα γινόταν χαμός”.

Αυτά λέει τώρα ο κ. Προβόπουλος.

Τα αυτονόητα ερωτήματα:

Η έκθεση Τράα, αποτύπωνε σωστά την κατάσταση και τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας;
Αν όχι, γιατί δεν του είπαν ότι κάνει λάθος;
Αν ναι, γιατί τον παρακάλεσαν να μην τη δημοσιοποιήσει;
Ποιοι τον παρακάλεσαν;
Ο ίδιος;
Και άλλοι;
Ποιοι;
Είχε ενημερωθεί η τότε κυβέρνηση και ο τότε πρωθυπουργός;
Αν όχι, τους ενημέρωσε ο κ. Προβόπουλος;
Σε κάθε περίπτωση, μίλησε μαζί τους, το συζήτησαν; Πού κατέληξαν; Τι αποφάσισαν; Μήπως να σιωπήσουν και με κάθε τρόπο να αποκρύψουν την πραγματικότητα;
Τι έκαναν για να προλάβουν το κακό;
Γιατί δεν ενημέρωσαν τους άλλους θεσμικούς παράγοντες της χώρας;
Γιατί ήθελαν να αποφύγουν έναν χαμό από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης Τράα, αλλά δεν ενδιαφέρθηκαν για την καταστροφή που εν γνώση τους πια, επέτρεπαν να εξελιχθεί;
Γιατί θυμήθηκε ο κ. Προβόπουλος, μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές τι πραγματικά συμβαίνει, ενώ όπως αποδεικνύεται τώρα, με δική του ομολογία, ήξερε πολύ νωρίτερα την πραγματική εικόνα;
Ζήτησε από τον τότε πρωθυπουργό να μάθει τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση;
Αν ναι, τι του είπε ο πρωθυπουργός;
Αν όχι, γιατί δεν το έπραξε ως είχε υποχρέωση εκ της θέσεώς του;

Παρεμπιπτόντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ, γνώριζαν την ύπαρξη αυτής της έκθεσης;
Αν όχι, ο κ. Προβόπουλος ενημέρωσε την ΕΚΤ;

Και,
Γιατί ο κ. Προβόπουλος δεν ενημέρωσε τα μέλη των Εξεταστικών Επιτροπών της Βουλής για την ύπαρξη της έκθεσης Τράα από το 2008, αλλά και τις πρωτοβουλίες για να μη δημοσιοποιηθεί αυτή;

Βεβαίως, την ευθύνη για την πορεία της χώρας την έχει ακέραιη η εκάστοτε κυβέρνηση. Τώρα πλέον, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι την ευθύνη για την πορεία της χώρας προς τα μνημόνια και τον αναγκαστικό δανεισμό, τη φέρει η τότε κυβέρνηση της ΝΔ, που ενώ γνώριζε, όχι μόνο απέκρυψε, αλλά δεν έκανε τίποτα για να την αποτρέψει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης