Παπανδρέου: Μεγάλες οι διαφορές προοδευτικών και συντηρητικών

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2009, 08:42
Παπανδρέου: Μεγάλες οι διαφορές προοδευτικών και συντηρητικών
Οι προοδευτικές και σοσιαλιστικές δυνάμεις έχουν μεγάλη ευθύνη να προχωρήσουν μπροστά και να είναι φορείς αλλαγής, σήμερα, που το σύστημα απέτυχε.

Αυτά -μεταξύ άλλων- επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Διεθνούς που διεξάγεται στον Άγιο Δομίνικο.

Η οικονομική κρίση, η κρίση περιβάλλοντος και η κρίση ενέργειας, για να αντιμετωπισθούν χρειάζεται εμβάθυνση της δημοκρατίας και ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, την πράσινη αλλαγή και ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Κατά τον πρωθυπουργό, σημαντικό σημείο αναφοράς είναι οι διαφορές μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών δυνάμεων, καθώς για τους προοδευτικούς βασική αρχή και πιστεύω είναι πρώτα ο άνθρωπος.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι βασική αξία είναι να γίνουν οι προοδευτικές δυνάμεις οι φορείς της αλλαγής στην παγκόσμια κοινωνία, στην οποία το βασικό χαρακτηριστικό είναι η κοινωνική δικαιοσύνη.

Αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομική κρίση και στις άλλες παραμέτρους της, ο πρωθυπουργός τόνισε πως, αν δεν ανακοπεί και αντίθετα συνεχιστεί η κρίση, θα χειροτερέψουν οι περισσότεροι δείκτες.

Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, μεταξύ των πρώτων κυρίαρχων προτεραιοτήτων που πρέπει να τεθούν από τους προοδευτικούς και τους σοσιαλιστές για να αντιμετωπισθούν πολλά από τα προβλήματα είναι η πράσινη ανάπτυξη, μέσω της οποίας μπορούν να γίνουν νέες επενδύσεις, να αναπτυχθούν η γεωργία και ο τουρισμός και μέσω αυτών να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης της ανεργίας.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς αναφέρθηκε και στα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας τονίζοντας ότι, σύμφωνα με αυτά, το 2009 ο αριθμός των ανέργων παγκοσμίως θα αυξηθεί κατά 18 έως 30 εκατομμύρια σε σχέση με το 2007.

Και σύμφωνα με ένα σενάριο, 200 εκατομμύρια άνθρωποι από τις αναπτυσσόμενες χώρες είναι πιθανό να βρεθούν κάτω από το όριο της φτώχειας και το μεγαλύτερο μέρος τους θα είναι γυναίκες και νέοι.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2009, 09:10