Επί τρεις ώρες συζητούσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, με τις κεφαλές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ και Λουκά Παπαδήμο, για θέματα που άπτονται της ελληνικής και διεθνούς οικονομίας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρότεινε στους κορυφαίους παράγοντες της ΕΚΤ συγκεκριμένους θεσμούς ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς το δόγμα ότι “η αγορά θα τα λύσει όλα” αποδείχθηκε όχι μόνον λανθασμένο αλλά και καταστροφικό.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα υφίσταται τις συνέπειες της κρίσης εμπιστοσύνης εκ μέρους των επιχειρήσεων και των πολιτών, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει ροή κεφαλαίων προς την αγορά, η οποία έχει «στεγνώσει», και πρότεινε να δημιουργηθούν νέα σημαντικά χρηματοδοτικά προγράμματα για την τόνωση της οικονομίας και νέες υποδομές, οι οποίες θα δώσουν νέες προοπτικές στην οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συζήτηση επισημάνθηκαν οι διαφορετικές απόψεις που διατρέχουν την Ε.Ε. σε ό,τι αφορά στην έκδοση «ευρωομολόγου», αλλά και στην ανάγκη να ακολουθηθεί μια επεκτατική πολιτική και να υπάρξει καλύτερος συντονισμός μεταξύ των κρατών-μελών.

Ο κ. Παπανδρέου, πάντως, όσον αφορά την έκδοση «ευρωομολόγου», φέρεται να είπε στους συνεργάτες του ότι υπάρχει μια «αρχική αντίσταση, αλλά δεν αποκλείεται, κάποια στιγμή, να επανέλθει στο τραπέζι ως βασικό θέμα συζήτησης».

Ο κ. Παπανδρέου επεδίωξε τη συνάντηση, καθώς στο τέλος του μηνός θα συνεδριάσει στη Νέα Υόρκη, υπό την προεδρία του, η «Επιτροπή Στίγκλιτς» της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, προκειμένου να διατυπώσει τις οριστικές προτάσεις της προς τη Σύνοδο Κορυφής του G-20, τον επόμενο μήνα στο Λονδίνο. Φυσικό είναι, λοιπόν, ο κ. Παπανδρέου να επιθυμεί μια έγκυρη πληροφόρηση για τις θέσεις της ΕΚΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έκρυβε την ανησυχία του για την ελληνική οικονομία, «η οποία οφείλεται στην ανυπαρξία οποιουδήποτε σχεδίου, από την πλευρά της κυβέρνησης, για την έξοδο από την κρίση», όπως σημείωναν συνεργάτες του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης