Παππάς: «Είναι ενοχλητικός ο τρόπος με τον οποίο ορισμένοι προχωρούν σε ένα ξέπλυμα του φασισμού»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017, 03:26
Παππάς: «Είναι ενοχλητικός ο τρόπος με τον οποίο ορισμένοι προχωρούν σε ένα ξέπλυμα του φασισμού»
«Είναι ενοχλητικός ο τρόπος με τον οποίο ορισμένοι προχωρούν σε ένα ξέπλυμα του φασισμού και είναι ανησυχητική για τη δημοκρατία μας αυτή η ρητορική εναντίον πότε της κυβερνώσας παράταξης και πότε του ΚΚΕ», είναι η επισήμανση που απηύθυνε στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, σχολιάζοντας σήμερα τις επικρίσεις σε βάρος όχι μόνο του νομοσχεδίου που έχει καταθέσει στη Βουλή αλλά της κυβέρνησης γενικότερα για «προσπάθεια χειραγώγησης των Μέσων» και τις επικρίσεις ότι η κυβέρνηση θέλει «να γίνει η χώρα Σοβιετία».
 
«Ακούμε εδώ ότι η κυβέρνηση θέλει να χειραγωγήσει τα Μέσα και θέλω να θέσω το ερώτημα: Το "Σκάι" σήμερα ποιος τον χειραγωγεί, ρε παιδιά, και την ημέρα που βγαίνει η χώρα στις αγορές, μιλάει για το επίδομα σφραγίδας; Μήπως τον χειραγωγεί αυτός που του παίρνει καμιά 30ριά τοις εκατό επιστροφές; Και φοβάται μήπως διά του νομοσχεδίου αυτού σταματήσει να του τα παίρνει, και ξεκινάει μια τέτοια τύπου πολεμική; Κάνω μια υπόθεση εργασίας. Πολύ φοβάμαι ότι δεν είναι εύκολα διαψεύσιμη. Διότι είναι τα κομμάτια του παζλ ανατριχιαστικώς ταιριαστά μεταξύ τους. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και πρόσθεσε: «ερχόμαστε εδώ, ξεκινάμε με τα λάβαρα της ακραίας αντισυνταγματικότητας και καταλήγουμε να συμφωνούμε ότι εδώ χρειάζεται πλατφόρμα».
 
Ο υπουργός απάντησε και στα επικριτικά σχόλια για την έξοδο στις αγορές. «Εμείς δεν θα αρχίσουμε να μιλάμε για success story και να κρύβουμε τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας κάτω από το χαλί. Και εδώ συνίσταται η διαφορά μεταξύ δεξιάς και αριστεράς. Δεν είναι η αγάπη μας η… κρυφή για τον τέως βασιλέα, ή η εμμονή μας να επαναλαμβάνουμε τη ρήση περί ανελεύθερης αριστεράς και τη ρήση ότι η αριστερά είναι ο εχθρός της ελευθερίας, μόνο η διαφορά μεταξύ αριστεράς και δεξιάς. Η αριστερά κοιτάει την πραγματική οικονομία. Δεν υποτάσσει την πραγματική οικονομία, την απασχόληση, την κοινωνική προστασία στο στόχο να βγούμε στις αγορές έστω και πέτσινα όπως έγινε το 2014», είπε ο Νίκος Παππάς και συνέχισε: «Εξέδωσε ένα ομόλογο ο κ. Σαμαράς, μετά από λίγο η τιμή αυτού του ομολόγου ανέβηκε, η οικονομία την περίοδο του κ. Σαμαρά έχασε 250.000 θέσεις εργασίας, όταν εκδώσαμε το ομόλογο ήμασταν στο 27,2% ανεργία και τώρα είμαστε στο 21,6%. Αυτή είναι η διαφορά, τώρα υπάρχει κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, τώρα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση των ανθρώπων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και βεβαίως βγαίνουμε και στις αγορές, αλλά δεν υποτάσσουμε όλους τους υπόλοιπους στόχους στην αποθέωση των αγορών, καθιστώντας και τις αγορές τον υπέρτατο κριτή της οικονομικής πολιτικής, διότι όλη η άλλη ατζέντα δεν είχε θέση στο μπλοκάκι του κ. Σαμαρά. Η διαχείριση μιας κάλπικης εξόδου στις αγορές ήταν, και το τι γινόταν στην κοινωνία ήταν κρυμμένο κάτω από το χαλί».
 
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής σχολίασε την κριτική στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ένα μήνυμα προς την ηγεσία της ΝΔ: «Είναι ενοχλητικός ο τρόπος με τον οποίο ορισμένοι προχωρούν σε ένα ξέπλυμα του φασισμού. Το ανησυχητικό είναι ότι γίνεται συστηματικά αυτή η δουλειά. Και κάθε φορά που ανοίγουν το στόμα τους δεν παραλείπουν να πετάξουν και μια βολή είτε προς την κυβερνώσα παράταξη είτε προς το ΚΚΕ περί Σοβιετίας κ.λπ. Αυτό είναι το ανησυχητικό για τη δημοκρατία μας που είναι και εκτός της συμφωνίας κυρίων που μπορεί να κάνει τη δημοκρατία μας λειτουργική. Αυτή είναι η επισήμανση την οποία πρέπει η ηγεσία της ΝΔ να την λάβει σοβαρά υπόψη εκτός και αν έχει κάνει άλλες επιλογές».
 
Είχε προηγηθεί ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος επέμεινε ότι η κυβέρνηση φέρνει ένα σχέδιο νόμου που πλήττει ευθέως την ελευθερία των συναλλαγών και το δίκαιο του ανταγωνισμού. «Είναι αλήθεια ότι αυτό το θέμα το συνέδεσα με τη στοχευμένη προσπάθεια να ελεγχθεί η ενημέρωση και η πληροφόρηση, και το συνέδεσα με ένα γενικότερο σχέδιο που κατά την κρίση μου εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ για να αποδυναμώσει τα θεσμικά αντίβαρα και να ενισχύσει την εκτελεστική εξουσία και την αυθαιρεσία της», είχε πει ο κ. Βορίδης και επέμεινε ότι «αυτές οι αντιλήψεις που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και άλλα κόμματα της αριστεράς είναι αντιλήψεις εχθρικές στην αξία της ελευθερίας». Ο κ. Βορίδης σχολίασε, επίσης, ότι η απάντηση σ' αυτή του την άποψη ήταν πως του έγινε υπόμνηση των νεανικών του χρόνων. «Αυτό είναι το γνωστό επιχείρημα του Κουτσόγιωργα, το "δεν δικαιούστε διά να ομιλείτε"! Το βρίσκω πολύ συνεπές από την πλευρά σας, διότι έχετε εγκολπωθεί και αυτή τη λογική και τον κοινωνικοπολιτικό συσχετισμό», είχε δηλώσει ο Μάκης Βορίδης.
 
Πριν από τον κ. Βορίδη, η Άννα Ασημακοπούλου είχε δηλώσει ότι στόχος της κυβέρνηση ήταν και παραμένει να εφαρμόσει ένα σχέδιο καθεστωτικού τύπου για την άλωση του κράτους, απαξίωσης των θεσμών και ελέγχου των ΜΜΕ. Είπε δε ότι αυτό ακριβώς είναι το αντικείμενο με το οποίο είναι επιφορτισμένος ο ίδιος ο κ. Παππάς και ότι προπαγανδιστικά ενεργεί. Η κ. Ασημακοπούλου ανέφερε ότι «ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής αρνείται να αποδεχθεί πως η θέση της ΝΔ είναι η πλήρης αξιοποίηση του φάσματος και την κατηγορεί ψευδώς πως ήθελε απεριόριστο αριθμό καναλιών, την ίδια ώρα που φέρνει ένα νομοσχέδιο που παραβιάζει το Σύνταγμα και το Κοινοτικό Δίκαιο, με ένα και μόνο στόχο: να ελέγξει τη διαφημιστική πίτα, δηλαδή την ενημέρωση».
 
Οι φορείς
 
Στην επιτροπή που συζητά το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής κατέθεσαν σήμερα τις απόψεις τους οι φορείς. Από την ακρόαση προκύπτει η παραδοχή ότι υπάρχει ζήτημα διαφάνειας στην κατανομή της τηλεοπτικής διαφήμισης και όπως ανέφεραν κάποιοι, πρέπει να υπάρξει πλατφόρμα, αλλά αυτή να τη λειτουργούν οι ίδιοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Η ΝΔ ζήτησε η συμμετοχή στην πλατφόρμα να μην είναι υποχρεωτική.
 
ΕΙΤΗΣΕΕ
 
Μεταξύ των φορέων που είχαν κληθεί σε ακρόαση, ο Παναγιώτης Κυριακόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), δήλωσε αντίθετος με την πλατφόρμα για το διαφημιστικό χρόνο και κατήγγειλε ότι καταστρατηγείται η συνταγματική αρχή της ελευθερίας των συναλλαγών και ότι το νομοσχέδιο είναι αντίθετο στο Κοινοτικό Δίκαιο για την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών. Είπε επίσης ότι το νομοσχέδιο αγνοεί την ιδιαιτερότητα του διαθέσιμου τηλεοπτικού χρόνου, αγνοεί τα ποιοτικά στοιχεία της πώλησης διαφημιστικού χρόνου, επισημαίνοντας ότι ο διαφημιστικός χρόνος έχει άλλη αξία για κάθε διαφημιζόμενο. «Ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, είναι αντίθετος με το κοινοτικό πλαίσιο και το οποιοδήποτε θέμα δημόσιου συμφέροντος, μπορεί να διασφαλιστεί με ηπιότερο τρόπο», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΙΤΗΣΕΕ, ο οποίος πρότεινε να μπορεί ο κάθε σταθμός να πουλά ελεύθερα μέσα από μία δική του πλατφόρμα, όπως οι αεροπορικές εταιρείες, και η ανάθεση του σχεδιασμού και ανάπτυξης της πλατφόρμας να γίνει από την αγορά.
 
Οι απολύσεις
 
Την ίδια στιγμή ο Γιώργος Σκεπετζάκης, πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικής Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής, περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την εργασιακή κατάσταση στα ΜΜΕ. «Το νομοσχέδιο είναι θετικό, γιατί προσδίδει διαφάνεια στη διάθεση του διαφημιστικού χρόνου», είπε ο κ. Σκεπετζάκης και κατήγγειλε ότι η εργοδοσία χρησιμοποιεί το θέμα των διαφημιστικών εσόδων για περικοπές μισθών ή προσωπικού. «Στον τηλεοπτικό σταθμό "STAR" αυτή τη στιγμή υπάρχει μια εθελούσια έξοδος του προσωπικού, η οποία αγγίζει τα 30 με 40 άτομα. Χθες μας καλέσανε από τη διεύθυνση ανθρωπίνων πόρων και μας είπαν ότι ένα ολόκληρο τμήμα ξηλώνεται, φεύγουν, τα εξωτερικά συνεργεία του τηλεοπτικού σταθμού, οι οποίοι θα αντικατασταθούν με αμφιβόλου ποιότητας εξωτερικούς συνεργάτες, κατ' όπως λέει η εργοδοσία outsource», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών και πρόσθεσε πως αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στα κανάλια, «που απειλούν με λουκέτα, αλλαγές εργασιακών σχέσεων και απολύσεις».
 
Το ΕΣΡ
 
«Αναμφισβήτητα η διαφημιστική αγορά στη χώρα μας έχει πολλές στρεβλώσεις, κάποιες οφείλονται στη νομοθεσία, κάποιες άλλες οφείλονται στην ανοχή της πολιτείας και οι περισσότερες ίσως οφείλονται στις πρακτικές που έχουν ακολουθήσει, κυρίως, οι διαφημιστικές εταιρείες και τα ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η ανάγκη αντιμετώπισης των στρεβλώσεων αυτών είναι αναμφισβήτητη», είπε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Ροδόλφος Μορώνης, ο οποίος όμως σε ερώτηση πώς θα ασκήσει το ρόλο του ρυθμιστή το ΕΣΡ, είπε ευθέως: «Δεν είμαι σε θέση να απαντήσω πώς θα κάνει τον έλεγχο το ΕΣΡ γιατί δεν υπάρχει η πλατφόρμα και ο Κώδικας Διαχείρισης Συστήματος». Ο κ. Μορώνης ρωτήθηκε και για την πορεία αδειοδότησης των καναλιών. «Θέλω να ελπίζω ότι κάποια εμπόδια και κάποια προβλήματα που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης θα ξεπεραστούν σίγουρα και σύντομα, και ότι η συνεργασία με το υπουργείο θα συνεχίσει με ταχείς ρυθμούς, όπως τις τελευταίες λίγες εβδομάδες. Μετά από αυτό, ίσως, θα μπορούσα να απαντήσω δίνοντας κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πότε μπορεί να φτάσουμε στις αδειοδοτήσεις», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ.
 
Διαφημιστές
 
Ο Μανώλης Παπαπολύζος, πρόεδρος της Ένωσης Εταιριών Διαφήμισης - Επικοινωνίας Ελλάδος (ΕΔΔΕ), αναφέρθηκε στην πλατφόρμα λέγοντας πως με τις προωθούμενες ρυθμίσεις καταργείται ένας ολόκληρος κλάδος που από καταβολής διαφήμισης στον κόσμο κάνει αυτή τη δουλειά, δηλαδή της διαμεσολάβησης, της δημιουργίας δικτύων πωλήσεων για τα μέσα και την εκπροσώπησή τους στους πελάτες των εταιρειών τους. Είπε ακόμη ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση υπερβαίνει κάθε όριο παρεμβατικής πολιτικής σε κλάδους οικονομίας. «Είναι η πρώτη φορά, όχι μόνο πανευρωπαϊκά, αλλά και παγκόσμια όπου δημιουργείται οιωνεί κρατικό μονοπώλιο με δημοπράτηση σαν η διαφήμιση να ήταν δημόσιο αγαθό, ένα utility, όπως το νερό και ενέργεια», είπε ο κ. Παπαπολύζος. Ο Γρ. Αντωνιάδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Διαφημιζόμενων Ελλάδας, είπε ότι το νομοσχέδιο στοχεύει στη διαφάνεια, αλλά δεν είναι λειτουργικό.
 
Οπτικοακουαστικά
 
Θετικό δήλωσε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για τις ρυθμίσεις του τετάρτου κεφαλαίου του νομοσχεδίου για την προσέλκυση ξένων παραγωγών.
«Χαιρετίζουμε την προσπάθεια που γίνεται με αυτό το σχέδιο νόμου, όσον αφορά την ενίσχυση παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα, που αγκαλιάζει όλο το φάσμα του οπτικοακουστικού και προσδίδει τα μέσα στο ελληνικό πολιτιστικό ψηφιακό προϊόν, να αποκτήσει διεθνή οντότητα και η συνεργασία με διεθνείς παραγωγές να φέρει ανταλλαγή εμπειριών και προστιθέμενη αξία στην ελληνική οπτικοακουστική παραγωγή», ανέφερε ο 'Αγγελος Αργυρούλης, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Κινηματογράφου Τηλεόρασης, Βίντεο και Πολυμέσων.
 
Περιφέρεια

Ο Ευάγγελος Αθανασίου, πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων ΣΗΠΕ, αναφέρθηκε στις διατάξεις για τη σύσταση του μητρώου περιφερειακού τύπου, κατήγγειλε ότι ο ΣΗΠΕ δεν συμμετείχε στις διαβουλεύσεις για τον καινούργιο τρόπο αξιολόγησης όλων των περιφερειακών και τοπικών ημερήσιων και εβδομαδιαίων εφημερίδων, και ζήτησε να μετακινηθούν οι αποφάσεις για τον Περιφερειακό Τύπο το φθινόπωρο ώστε να γλυτώσουν από τον αφανισμό οι εφημερίδες.
 
Ο Ν. Καρράς, πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜΒ), επισήμανε ότι δεν προηγήθηκε διάλογος και κατέθεσε στην επιτροπή υπόμνημα με προτάσεις για βελτιώσεις, «πάντοτε προς την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, των αρχών της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, της ελευθεροτυπίας, αλλά και της αναντίρρητης ανάγκης, σταθερής και μόνιμης εργασίας για το δημοσιογραφικό προσωπικό».
 
Ο Κυριάκος Κορτέσης, πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Πελοποννήσου-Ηπείρου (ΕΣΗΕΠΗΝ), αναφέρθηκε τα σοβαρά δομικά προβλήματα του Περιφερειακού Τύπου και επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξουν δράσεις συγκεκριμένες για να ενισχυθεί. «Υπάρχουν εφημερίδες, -οι οποίες απορώ πώς χαρακτηρίζονται εφημερίδες-, δεν έχουν εργαζόμενους, κυκλοφορούν περίπου όποτε θέλουν ή δεν έχουν καν δημοσιογραφική ύλη τοπική», περιέγραψε ο κ. Κορτέσης και πρόσθεσε: «θέλουμε εφημερίδες οι οποίες να είναι ισχυρές, που πραγματικά θα καλύπτουν την ανάγκη της δικής τους περιφέρειας για ενημέρωση. Δεν θέλουμε εφημερίδες οι οποίες απλά θα κυκλοφορούν γιατί κάποιοι θέλουν να είναι εκδότες. Εφημερίδες χωρίς δημοσιογράφους δεν μπορούν να υπάρξουν, δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο».
 
«Θέλουμε είναι εφημερίδες, οι οποίες να έχουν δημοσιογράφους, να έχουν επαγγελματίες δημοσιογράφους και να έχουν ανθρώπους που να ξέρουν και να μπορούν να γράφουν και όχι να αποδεικνύουν ότι είναι οι δημοσιογράφοι, με υπεύθυνες δηλώσεις», ανέφερε στο ίδιο κλίμα ο Δημήτρης Χορταργιάς, πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας και κάλεσε την κυβέρνηση να δει το ζήτημα της κυκλοφορίας των εφημερίδων. Ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση να δει τον χρόνο έκδοσης των εφημερίδων, τον αριθμό των σελίδων και το απασχολούμενο προσωπικό να είναι επαγγελματίες δημοσιογράφοι.
 
Από την Ένωση Παραγωγών Έργων Επικοινωνίας, ο Ανδρέας Τσιλιφώνης είπε ότι «το νομοσχέδιο είναι θετικό και οποιοδήποτε κόμμα έφτιαχνε αυτό το νομοσχέδιο στην ουσία του τα ίδια θα έγραφε, γιατί αυτά που γράφει είναι αυτά που περιμένουν να ακούσουν οι διεθνείς εταιρείες παραγωγής».
 
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκου αφού επισήμανε ότι είναι εξαιρετικά μεγάλο το ενδιαφέρον για κινηματογραφικές παραγωγές στα νησιά, ανέφερε πως το νομοσχέδιο είναι στη σωστή κατεύθυνση για την υποδοχή τέτοιων επενδύσεων.
 
Στο ίδιο κλίμα ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Λεονταρίτης αναφέρθηκε στη σημασία τέτοιων επενδύσεων αλλά ζήτησε απλοποίηση διαδικασιών.
 
«Το υπουργείο μάς ζητάει σήμερα εκεί που στέλναμε ένα φάκελο με μια σειρά από χαρτιά, να απλοποιήσουμε τη διαδικασία και να την κάνουμε ηλεκτρονικά. Είμαστε σύμφωνοι, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση» είπε ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Επαρχιακών Εφημερίδων (Ε.Ι.Η.Ε.Ε.), εξέφρασε όμως την ανησυχία του πώς θα λειτουργήσει barcode για τις συνδρομητικές εφημερίδες δεδομένου ότι το 70% με 80% των επαρχιακών εφημερίδων είναι συνδρομητικές.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017, 03:26