Πλήθος εκπλήξεων επεφύλαξε ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης που «κλείδωσε» ύστερα από συνεχείς διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Σοφία Βούλτεψη, η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου αντικαθιστώντας τον Σίμο Κεδίκογλου, ανακοίνωσε λίγα λεπτά μετά τις 18.00 το απόγευμα τα ονόματα των νέων υπουργών και υφυπουργών. Συνολικά εννέα υπουργοί έχασαν το χαρτοφυλάκιό τους και τέθηκαν εκτός του νέου κυβερνητικού σχήματος, πληρώνοντας σε μεγάλο βαθμό την έντονη δυσαρέσκεια που προκάλεσε η πολιτική που κλήθηκαν να εφαρμόσουν βάσει μνημονίων με τους δανειστές.

Ενδεικτικό πάντως των προθέσεων του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να δώσει έναν άλλο… αέρα στο νέο κυβερνητικό σχήμα και να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα για το κόμμα του μετά την ήττα στις ευρωεκλογές είναι η ριζική αναδόμηση της ηγεσίας σε ορισμένα «κρίσιμα» υπουργεία, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αυτά της Παιδείας, των Εσωτερικών και της Υγείας.

Οι Υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, Μακεδονίας – Θράκης Θόδωρος Καράογλου και Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης βρέθηκαν στη δυσάρεστη θέση να εγκαταλείψουν τη θέση τους. Παράλληλα, απομακρύνθηκε από τη θέση του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποιοι «ξηλώθηκαν»

Αρκετοί από τους υπουργούς που απομακρύνθηκαν από την κυβέρνηση ενημερώθηκαν τηλεφωνικά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Όπως έγινε γνωστό το κυβερνητικό σχήμα «κλείδωσε» το βράδυ της Κυριακής ύστερα από επαφές του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ένας από τους υπουργούς που έμαθε τα… νέα από τα χείλη του πρωθυπουργού ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ενημερώθηκε πως τη θέση του παίρνει ο Μάκης Βορίδης, ο μέχρι πρότινος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ. Εκτός κυβέρνησης βρέθηκε και η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή, η οποία αντικαταστάθηκε από τον Λεωνίδα Γρηγοράκο (μέχρι πρότινος αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών).

Το ίδιο συνέβη με τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και τον Κωστή Χατζηδάκη, οι οποίοι «ξηλώθηκαν» από τα Υπουργεία Παιδείας και Ανάπτυξης, καθώς και τον Πάνο Παναγιωτόπουλο, τον μέχρι πρότινος Υπουργό Πολιτισμού. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν παρέλειψε να τους ευχαριστήσει για τις υπηρεσίες τους. Στη θέση τους τοποθετήθηκαν οι Ανδρέας Λοβέρδος (Υπουργός Παιδείας), ο Νίκος Δένδιας (Υπουργός Ανάπτυξης) και Κώστας Τασσούλας (Υπουργός Πολιτισμού).

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός κάλεσε στο γραφείο του τον Σίμο Κεδίκογλου, προκειμένου να τον ενημερώσει ότι παύει πλέον να είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επομένως δεν πρόκειται να ανακοινώσει αυτός τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου. Εκτός υπουργικού σχήματος τέθηκε και ο Θόδωρος Καράογλου που κατείχε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης (αντικαταστάτης του ο Γεώργιος Ορφανός) αλλά και ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Αργύρη Ντινόπουλο. Παράλληλα, την πόρτα της εξόδου είδε και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης (αντικαταστάτης του ο Γεώργιος Καρασμάνης).

Ακλόνητοι στα υπουργεία τους παρέμειναν οι Ευάγγελος Βενιζέλος (Εξωτερικών), Δημήτρης Αβραμόπουλος (Άμυνας), Κυριάκος Μητσοτάκης (Διοικητικής Μεταρρύθμισης), Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (Υποδομών), Γιάννης Μανιάτης (Περιβάλλοντος), Γιάννης Βρούτσης (Εργασίας), Χαράλαμπος Αθανασίου (Δικαιοσύνης), Όλγα Κεφαλογιάννη (Τουρισμού), Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (Ναυτιλίας) και Δημήτρης Σταμάτης (Επικρατείας), κάνοντας τους πολιτικούς αναλυτές να μιλούν για ενίσχυση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ο οποίος προχώρησε μεταξύ άλλων και σε μια κίνηση τακτικής καθώς απομάκρυνε στελέχη του ΠΑΣΟΚ -μέσω ανασχηματισμού- απ’ όλα τα κρίσιμα υπουργεία.

Διαβάστε επίσης:
Η νέα κυβέρνηση, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 9 Ιουνίου 2014, 18:03

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης