Άκαρπη απέβη σύμφωνα με πληροφορίες η τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των Θεσμών. Πλέον οι δύο πλευρές επαναπροσδιορίζουν τη θέση τους για τον πολύ κρίσιμο γύρο διαπραγματεύσεων της Κυριακής με στόχο να πραγματοποιηθεί σύνοδος σε επίπεδο επιτελών υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (EuroWorking Group – EWG), ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Η ελληνική πλευρά, φέρεται να προσήλθε στις διαπραγματεύσεις του Σαββάτου εμμένοντας στις θέσεις για το φλέγον θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και με τα υπόλοιπα μέτωπα της διαπραγμάτευσης ανοιχτά (100 δόσεις, γενόσημα, ΦΠΑ εκπαίδευσης κτλ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται οτι οι θεσμοί, σύμφωνα με το capital.gr, έδωσαν τελεσίγραφο μέχρι την Τετάρτη γα να έχουν ψηφιστεί από την Βουλή όλα τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά στην διαπραγμάτευση.

Συγκεκριμένα, συνδέουν την ψήφισή τους (και όχι απλώς την κατάθεσή τους στη βουλή) τόσο με την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ όσο και με τα 10 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Η τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου δεν είχε έδρα το υπουργείο Οικονομικών, αλλά το Μέγαρο Μαξίμου. Βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει διαμορφωθεί, αν υπάρξει πρόοδος την Κυριακή, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σύνοδος του EWG πριν από το Eurogroup της Δευτέρας ούτως ώστε να υπάρξει μία πρώτη πολιτική συμφωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πλέον, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων έχει αποφασιστεί από την Τρίτη να ξεκινήσει η κάθοδος των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα, με στόχο όχι μόνο να “εποπτεύσουν” το τελεσίγραφο της ψήφισης των προαπαιτούμενων από τη Βουλή την Τετάρτη, αλλά και την οριστικοποίηση του δεύτερου πακέτου από προαπαιτούμενα ύψους 1 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται οτι πέρα από τα προαπαιτούμενα του 1ου πακέτου των 2 δισ. ευρώ εκκρεμεί και η οριστικοποίηση του 2ου πακέτου του 1 δις ευρώ (ακόμη δεν έχει καν συμφωνηθεί το περιεχόμενό του).

Και το 2ο πακέτο είναι πολύ δύσκολο καθώς θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το ασφαλιστικό , αλλά και τον προϋπολογισμό αλλά και το Μεσοπρόθεσμο που θα διασφαλίζει όπως ορίζει το μνημόνιο και υπενθύμισε χθες η Κομισιόν στις χειμερινές της εκτιμήσεις 1,75% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 και 3,5% το 2018 φέροντας νέα μέτρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης