Μέσα σε κλίμα υψηλών τόνων η Βουλή αποφάσισε το απόγευμα της Πέμπτης τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του Γ. Παπακωνσταντίνου, με την προσθήκη της απιστίας προς την υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με ψήφους 234 “ΥΠΕΡ”, 21 “ΚΑΤΑ” ΚΑΙ 7 “ΠΑΡΩΝ”, (3 Λευκά, 1 Άκυρο) σε σύνολο 266 βουλευτών, η Ολομέλεια αποφάσισε την παραπομπή του πρώην υπουργού, επί διακυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, για περαιτέρω έλεγχο σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ.


(Ολοκληρώνοντας την ομιλία του δάκρυσε)

«Επιλεκτικές διαρροές, για να ενοχοποιηθώ»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με βέλη κατά της Προανακριτικής Επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ, ξεκίνησε την ομιλία του ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, λέγοντας ότι γίνονται «επιλεκτικές διαρροές» προκειμένου να ενοχοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο ο ίδιος.

«Δεν θυμάμαι στο παρελθόν τέτοιο ευτελισμό Επιτροπής της Βουλής», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι αυτή η γαλλική επιστολή στην οποία βασίστηκε η πρόταση διεύρυνσης του κατηγορητηρίου εις βάρος του δεν είναι καινούργιο στοιχείο, αλλά γνωστό από τον περασμένο Οκτώβριο. Επίσης, τόνισε ότι ούτε οι Γάλλοι πρωτοκόλλησαν την επιστολή, ενώ δεν υπήρχε κανένα συνημμένο στοιχείο.

«Θεωρώ ευτύχημα ότι βρέθηκε αυτή η επιστολή, γιατί επιβεβαιώνει έναν προς έναν τους ισχυρισμούς μου ότι δεν έκρυψα τίποτα από την πρώτη στιγμή. Τι μας λέει η επιστολή; Ότι οι Γάλλοι γνώριζαν ότι τα στοιχεία αυτά ήταν προϊόν υποκλοπής, τα χαρακτήρισαν απόρρητα και δεν τα πρωτοκόλλησαν. Αλλά όλα αυτά δεν αναφέρονται στο κατηγορητήριο» συνέχισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Τέλος, εμφανίστηκε ενοχλημένος με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο. Σημείωσε με νόημα πως «άλλοι μετά από εμένα γιατί δεν τα αξιοποίησαν; γιατί δεν αποφάνθηκαν ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για φορολογική χρήση τα στοιχεία; Γιατί έβαλαν τη λίστα στο συρτάρι τους;»

(Μίλησε με τρεμάμενη φωνή αναφερόμενος στον Άκη Τσοχατζόπουλο)

Εντάσεις στην Ολομέλεια

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για υπόθαλψη και συγκάλυψη και άλλων πολιτικών προσώπων τα οποία θα έπρεπε να είναι στην ίδια θέση με τον κ. Παπακωνσταντίνου με την κ. Κωνσταντοπούλου να υποστηρίζει στην ομιλία της πως η σημερινή διαδικασία αποτελεί νίκη και δικαίωση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είχε συμπεριλάβει το αδίκημα της απιστίας στην αρχική του πρόταση.

Η αλληλογραφία μεταξύ των γαλλικών και των ελληνικών αρχών είναι αυτή που μας οδηγεί στην διατύπωση της πρότασης για διεύρυνση του κατηγορητηρίου υποστήριξε ο βουλευτής της ΝΔ και μέλος της επιτροπής Ανδρέας Κουτσούμπας, λέγοντας πως φάινεται πλέον ότι η παράδοση της λίστας Λαγκαρντ έγινε πανηγυρικά στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας.

Για πολιτικές σκοπιμότητες, συκοφαντική διάθεαση και εμμονή σε προειλημμένες αποφάσεις κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της προανακριιτικής Παναγιώτης Ρήγας. Ο κ Ρήγας τόνισε πως η λίστα χάθηκε νοθεύτηκε και δεν παραδόθηκε με κανέναν επίσημο τρόπο στον κ. Βενιζέλο επισημαίνοντας πως οι αντιπολιτευτικές κορώνες δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα.

Όσο μπλεγμένος είναι ο κ. Παπακωνσταντίνου άλλο τόσο είναι και ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Βασίλης Καπερνάρος. Ο κ. Καπερνάρος είπε και αυτός ότι το έγγραφο των γαλλικών αρχών αποδεικνύει ότι η διαδικασία έγινε με επίσημο τρόπο στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας.

Εξίσου υπεύθυνους με τον κ. Παπακωνσταντίνου θεωρεί τους κ. Βενιζέλο και κ. Παπανδρέου η Χρυσή Αυγή αλλά και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά επειδή συγκαλύπτει την υπόθεση, όπως τόνισε ο βουλευτής του κόμματος Ηλίας Κασιδιάρης.

Για πρωτοφανείς χειρισμούς του κ. Παπακωνσταντίνου σχετικά μνε την υπόθεση έκανε λόγο ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου λέγοντας ότιο το έγγραφο έφτασε τον Μάιο για αυτό και δεν υπήρχε η δυνατότητα πιο πριν να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία της απιστίας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έκανε λόγο για επίσημη διαδικασία την ώρα που οι μάρτυρες που προσήλθαν στην επιτροπή αρνούνταν λέγοντας ψέματα πως κάτι τέτοιο συνέβη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης