Οι σχεδόν τέσσερις μήνες προεκλογικής περιόδου για την ανάδειξη αρχηγού στη ΝΔ ήταν αρκετοί για να αποκαλυφθεί περίτρανα τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες της Συγγρού, των βουλευτικών και των κομματικών γραφείων.

Θ. Ρουσόπουλος: «Είναι πολύ δύσκολο να συνυπάρξουμε όλοι μετά την εκλογή αρχηγού»Να έρθει στο προσκήνιο το βαθύ παρασκήνιο που ταλανίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τους πολέμους φατριών, την προσήλωση στους «αφανώς» εμφανείς πρώην πρωθυπουργούς, την ιδιότυπη εσωστρέφεια που έχει απογοητεύσει την ευρεία βάση των ψηφοφόρων, τα συντροφικά μαχαιρώματα, την αδυναμία εσωτερικής διοίκησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις ιδιωτικές συζητήσεις τους, βουλευτές και στελέχη της ΝΔ δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το μέλλον του κόμματος, το οποίο καταρρέει, παραδομένο σε σουρεαλιστικές, ντροπιαστικές καταστάσεις που δεν είναι αντάξιες της ιστορίας και του θεσμικού του ρόλου, χωρίς καμία ουσιαστική πολιτική συζήτηση για την ιδεολογική του ταυτότητα.

Στην τελική ευθεία για τις εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ η παρέμβαση του πρώην στενού συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή, Θοδωρή Ρουσσόπουλου, για την επικοινωνία που είχε ο πρώην πρωθυπουργός με τον Αλέξη Τσίπρα κατά την περίφημη σύσκεψη των 17 ωρών άναψε νέες φωτιές στο εσωτερικό του κόμματος αλλά και ευρύτερα στον πολιτικό κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σκοπιμότητα της παρέμβασης και ο χρόνος που επελέγη επιδέχεται πληθώρα ερμηνειών. Το ερώτημα είναι, έλεγαν στελέχη της ΝΔ, ποιους ή ποιον υποψήφιο εξυπηρετεί η αποκάλυψη λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές.

Η φημολογία για διαύλους επικοινωνίας μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κώστα Καραμανλή υπάρχει από καιρό και τώρα επιβεβαιώνεται από τον Θοδωρή Ρουσόπουλο, ο οποίος μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της διάσπασης του κόμματος μετά τις εκλογές.

«Είναι πολύ δύσκολο να συνυπάρξουμε όλοι μετά την εκλογή αρχηγού». Πρόκειται για ακόμη μία εκτίμηση που έρχεται να «καθίσει» πάνω στα σενάρια περί αποχώρησης βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι θα αποφασίσουν να δώσουν θετική ψήφο εμπιστοσύνης στο ασφαλιστικό του Αλέξη Τσίπρα.

Η καχυποψία μεταξύ βουλευτών και στελεχών του κόμματος για το τι ποιεί ο διπλανός τους έχει μεταφερθεί και στους πολίτες, κυρίως τους ψηφοφόρους της ΝΔ, που διαπίστωσαν τους μήνες αυτούς ότι, πέρα από το γεγονός ότι το κόμμα έχει χάσει την επαφή μαζί τους, σοβεί και ένας ανελέητος παρασκηνιακός εμφύλιος για την επικράτηση «γαλάζιων συνιστωσών».

Τα στοιχεία που επεξεργάζονται τα αρμόδια κομματικά όργανα δείχνουν ότι το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων για τις εκλογές έχει μειωθεί. Νέοι και οι ηλικίες μέχρι τα 45 έχουν στρέψει την πλάτη τους και δύσκολα θα πάνε στα εκλογικά κέντρα να πληρώσουν τρία ευρώ και να ψηφίσουν. Πόσο μάλλον, όταν οι κάλπες στήνονται πέντε ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα με τα καταστήματα ανοιχτά. Μεγαλύτερες προσδοκίες υπάρχουν για την προσέλευση ψηφοφόρων άνω των 55 ετών, που θεωρούνται παραδοσιακοί ψηφοφόροι της ΝΔ.

Τα στοιχήματα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πολλά και δύσκολα:

– να καταφέρει μετά το φιάσκο της 20ής Νοεμβρίου να επιτύχει μία έγκυρη, αξιόπιστη εκλογική διαδικασία χωρίς οργανωτικά, τεχνικά λάθη και κυρίως χωρίς κανένα περιθώριο αμφισβήτησης του αποτελέσματος με καταθέσεις ενστάσεων

– να εκλέξει το νέο πρόσωπο που θα πάρει στα χέρια του το τιμόνι του κόμματος και θα έχει νομιμοποίηση από όλους την επόμενη ημέρα, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα διάσπασης ή αποχώρησης μεμονωμένων στελεχών

– να επιλέξει όχι μόνο τον επόμενο πρόεδρο του κόμματος αλλά και τον επόμενο πρωθυπουργό. Τον πολιτικό που θα είναι σε θέση να έρθει αντιμέτωπος με τον Αλέξη Τσίπρα, να αναδείξει τα τρωτά σημεία της κυβέρνησης, να έχει μία ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία και να ανεβάσει τα ποσοστά του κόμματος προσβλέποντας σε νίκη στις επόμενες εκλογές.


Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης