Ως προκλητική ενέργεια, η οποία δε βοηθά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, χαρακτηρίζουν ο ΔΗΣΥ και η ΕΔΕΚ την πρόθεση του κατοχικού καθεστώτος να παραχωρήσει «ιθαγένεια» σε 15.000 εποίκους από την Τουρκία.

Ο ΔΗΣΥ τονίζει ότι η ενέργεια δυναμιτίζει το κλίμα των συνομιλιών. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Νίκος Τορναρίτης, κάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση να ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους της, ενόψει και της αξιολόγησης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Γιώργος Βαρνάβας, μίλησε για προκλητική ενέργεια, η οποία αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος και ναρκοθετεί τα θεμέλια των απευθείας συνομιλιών.

Πρόσθεσε ότι η ΕΔΕΚ θα καταγγείλει αυτή την παράνομη ενέργεια και πρόκληση της Τουρκίας στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, η παραχώρηση «ιθαγένειας» σε 15.000 επιπλέον εποίκους μπορεί κάλλιστα να αποδειχθεί ως η κίνηση που θα καθορίσει το αποτέλεσμα των «προεδρικών εκλογών» στα κατεχόμενα τον προσεχή Απρίλιο «με τον “πρωθυπουργό” Ντερβίς Έρογλου, όπως γίνεται κατανοητό, να καρπώνεται αυτές τις ψήφους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ίδιο μήκος κύματος το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ καταδίκασαν την πρόθεση του κατοχικού καθεστώτος να παραχωρήσει «ιθαγένεια» σε δεκαπέντε χιλιάδες εποίκους. Εν ώρα συνομιλιών η δημιουργία νέων τετελεσμένων αποτελεί πρόκληση, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ.
 
Την ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος καταδίκασε και το ΔΗΚΟ. Η ενέργεια αυτή, δήλωσε εκπρόσωπος του κόμματος, στοχεύει στην αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού και στη δημιουργία νέων τετελεσμένων στο σημαντικό κεφάλαιο των εποίκων που συζητείται στις απευθείας συνομιλίες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης