Παρέμβαση Παπαδημούλη στην Ολομέλεια του ΕΚ

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015, 19:41
Παρέμβαση Παπαδημούλη στην Ολομέλεια του ΕΚ
Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας σήμερα εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και ενώπιον του Αντιπροέδρου της Κομισιόν κ. Τίμερμανς, στη συζήτηση για την Προετοιμασία της Διάσκεψης Κορυφής G7 που θα πραγματοποιηθεί 7 με 8 Ιουνίου, είπε τα εξής:

«Κύριε Αντιπρόεδρε της Κομισιόν - και απευθύνομαι και στα άδεια έδρανα του Συμβουλίου, η ατζέντα είναι πλήρης. Το βασικό ερώτημα όμως είναι: η επόμενη Σύνοδος των G7 θα πάρει κάποιες αποφάσεις ή θα καταλήξει σε ένα ανώδυνο ευχολόγιο; Γιατί απ' ό,τι φαίνεται, η παγκόσμια οικονομία αλλά και η ευρωπαϊκή οικονομία, δεν πήραν τα μαθήματα από τη μεγάλη κρίση του 2008-2009.

Τι έγιναν αυτές οι υποσχέσεις για τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, έτσι ώστε να υπηρετεί την ανάπτυξη και τις κοινωνίες και όχι τον καπιταλισμό-καζίνο;
Πού είναι τα παγκόσμια μέτρα φορολογικών κανόνων που θα καταπολεμούν την τεράστια φορολογική απάτη και φοροδιαφυγή των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών; Ακόμη και το ΔΝΤ σημειώνει ασθενική επενδυτική δαπάνη, ανισόμετρη οικονομική ανάπτυξη, τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού - και η ευρωπαϊκή οικονομία είναι ασθενικός κρίκος μέσα στην παγκόσμια οικονομία...

Το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) αποδεικνύει με μελέτες ότι η πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων δεν βοήθησε ούτε στη μείωση της ανεργίας, ούτε στην ενίσχυση της ζήτησης, ούτε στην ανάπτυξη.

Αυτά που σωστά επεσήμανε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, για τη μετανάστευση και το περιβάλλον, θα μετατραπούν αυτή τη φορά σε αποφάσεις, σε δράσεις, σε μετρήσιμα αποτελέσματα; Ή θα περιοριστούμε απλώς σε ανώδυνες ευχές; Αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα και ελπίζω στις βαλίτσες σας, ο κ. Γιούνκερ και ο κ. Τουσκ, επιστρέφοντας από τη Βαυαρία, να φέρετε αποτελέσματα και όχι απλώς ευχές. Σας ευχαριστώ».

Επιμέλεια: X.M. 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015, 19:41