Παραίτηση Καλλή από την Ερευνητική Επιτροπή

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 23 Απριλίου 2013, 08:19
Παραίτηση Καλλή από την Ερευνητική Επιτροπή
Νέο πλήγμα, το δεύτερο σε μόλις λίγες μέρες, δέχεται η Ερευνητική Επιτροπή, η οποία άρχισε τη διερεύνηση των ευθυνών κατά παντός υπευθύνου για το πώς οδηγήθηκε σε τραγικό σημείο η κυπριακή οικονομία. Μετά την αποχώρηση του Γιαννάκη Κωνσταντινίδη, αργά χθες έγινε γνωστό ότι από την Ερευνητική Επιτροπή παραιτήθηκε και ο δικαστής Παναγιώτης Καλλής. Την παραίτηση επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας σε επιστολή του ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων με υποθέσεις του δικηγορικού γραφείου των παιδιών του.

«Αυτό δείχνει το πολιτικό ήθος του κ. Καλλή» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τον κ. Καλλή θα αντικαταστήσει η πρώην επίτροπος Διοικήσεως Ηλιάνα Νικολάου. Η αντικατάσταση θα γίνει την Τετάρτη από το Υπουργικό Συμβούλιο. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση όρισε την περασμένη Πέμπτη δύο ακαδημαϊκούς του κλάδου οικονομικών επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, τους Ανδρέα Χαρίτου και Κώστα Ξιούρο, οι οποίοι πλαισιώνουν την τριμελή επιτροπή και παρακάθονται στις συνεδρίες. Την περασμένη Παρασκευή έγινε και η πρώτη δημόσια ακρόαση με καλεσμένο τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών, Χρίστο Πατσαλίδη.

Πάντως, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του γ.γ. του ΑΚΕΛ και του υπουργού Δικαιοσύνης ως προς τον ρόλο της Ερευνητικής Επιτροπής.

«Δεν υπάρχει πρόθεση να ποινικοποιήσουμε τις πολιτικές θέσεις ή απόψεις, οι οποίες εκφράζονται ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η κυπριακή οικονομία» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος απαντούσε σε ερώτηση σχετικά με δηλώσεις του κ. Κυπριανού για εξουσίες και μεθοδεύσεις στην Επιτροπή.

«Δεν μπορώ να αντιληφθώ τους λόγους για τους οποίους ο κ. Άντρος Κυπριανού καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα, όταν μάλιστα ουδέποτε έχουμε εκφράσει πρόθεση, και δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση, να ποινικοποιήσουμε τις πολιτικές θέσεις ή απόψεις» τόνισε ο κ. Νικολάου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε, ακόμα, ότι «δεν έχουμε δικαίωμα, επειδή είμαστε πολιτικά πρόσωπα, να παραγνωρίζουμε τις πολιτικές ευθύνες σε όποιον και αν αυτές ανήκουν» και πρόσθεσε: «και επειδή έγινε λόγος για καθοδήγηση της Επιτροπής και των εμπειρογνωμόνων, θέλω να διαβεβαιώσω και τον κ. Άντρο Κυπριανού και οποιονδήποτε ότι η Επιτροπή και οι εμπειρογνώμονες δεν καθοδηγούνται από κανέναν».

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 23 Απριλίου 2013, 08:33