ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εμπλέκει στο σκάνδαλο της Siemens ο Τέλογλου

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εμπλέκει στο σκάνδαλο της Siemens ο Τέλογλου
Στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τη Siemens κατέθεσε ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλογλου.
Ο κ. Τέλογλου αναγνώρισε διαχρονικές πληρωμές της εταιρείας Siemens και στα δύο μεγάλα κόμματα και εξαιρετική βραδυπορία στις ελληνικές δικαστικές έρευνες, που κατατείνουν σε συσκότιση, όπως κατήγγειλε.

Ο κ.Τέλλογλου κατέθεσε στην επιτροπή το δικόγραφο του Γερμανού δικηγόρου του Μιχάλη Χριστοφοράκου, Στέφαν Κουρσάβε, στο οποίο δίδονται, κατά κάποιο τρόπο, σήματα προειδοποίησης ότι επίκειται η σύλληψή του, γεγονός που τον οδήγησε στη φυγή του στη Γερμανία.

Το έγγραφο δόθηκε στο γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο τον προηγούμενο Αύγουστο, στο πλαίσιο της υπερασπιστικής γραμμής του Μ. Χριστοφοράκου για τη μη έκδοσή του στην Ελλάδα.

Μέσω του εγγράφου αυτού παρουσιάζεται να του διαμηνύθηκε ότι υπάρχει πολιτική διάθεση επιτάχυνσης της δικαστικής διερεύνησης, πριν και μετά τις ευρωεκλογές του 2009, κάτι που θα οδηγούσε σε σύλληψη και απαγγελία κατηγοριών που έφθαναν μέχρι τα ισόβια.

Σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, από ποιον μπορεί να ήλθε το μήνυμα, ο μάρτυρας είπε ότι «μόνον από την κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει τέτοια ειδοποίηση».

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, η διαδικασία των δωροδοκιών από τη Siemens είχε πάρει τη μορφή μηχανής, τουλάχιστον από το 1998 κι οπωσδήποτε έως τον Οκτώβριο του 2004 και τα μεγάλα ποσά δίδονταν χέρι με χέρι.

Ο κ. Τέλλογλου τόνισε ότι είναι πλέον στοιχειοθετημένη από όλες τις πλευρές η δωροδοκία του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Τάσου Μαντέλη, ο οποίος πήρε από τη γερμανική εταιρεία 200.000 μάρκα το 1998, μέσω λογαριασμών συγγενικών του προσώπων.
Όπως παραδεδεγμένη είναι η είσπραξη 1 εκατ. ευρώ από τον Θόδωρο Τσουκάτο υπέρ του ταμείου του ΠΑΣΟΚ το 2000.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσιογράφο, η αποκάλυψη του λογαριασμού του Τάσου Μαντέλη προέκυψε τυχαία και εξέφρασε την αμφιβολία του, αν μπορούν να αποκαλυφθούν άλλα ονόματα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δόθηκαν για μίζες συνολικά 145 εκατ. μάρκα και έχουν αποκαλυφθεί μόνον τα 200.000 του Τάσου Μαντέλη και το 1εκατ. μάρκα του Θόδωρου Τσουκάτου».
Όπως είπε ο μάρτυρας, μιλώντας στην εξεταστική, μεγάλες πληρωμές στα δύο μεγάλα κόμματα δόθηκαν στην προεκλογική περίοδο του 2000, οπότε ξοδεύθηκαν πενταπλάσια ποσά από την κρατική ενίσχυση που δικαιούνταν.

Τελευταία βεβαιωμένη εκροή χρημάτων ήταν αυτή των 750.000 ευρώ τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο του 2004, που συνέπιπτε χρονικά με την πληρωμή 31 εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών αγώνων C 4I.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Τζαβάρα, κατά τον μάρτυρα εικάζεται - σε σχέση και με τις καταθέσεις του «διαχειριστή των μαύρων ταμείων της Siemens Ράινχαρτ Σίκατσεκ - ότι δόθηκαν, κατά το 2002, 10 εκατ. ευρώ σε τέσσερις φορείς (υπουργεία Αμύνης,Πολιτισμού, Δημόσιας Τάξης και Αθήνα 2004) κατά την εποχή σύνταξης των προδιαγραφών του συστήματος ασφαλείας των ολυμπιακών αγώνων.

Από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ γνωστοποιήθηκε ότι ο μάρτυρας εκτίμησε πως ο ανακριτής Ν. Ζαγοριανός «δεν έκανε καλά τη δουλειά του για λόγους που σχετίζονταν με τον τρόπο που αντιμετώπιζε η ιεραρχία το θέμα».

Ο δημοσιογράφος είπε ότι στη Γερμανία ασχολήθηκαν με την υπόθεση συντονισμένα 270 υπάλληλοι, ενώ εδώ ήταν μόνον ο ανακριτής και η γραμματέας του.
Ήδη, πρόσθεσε, από τον Ιούνιο ’07 κάλεσαν οι Γερμανοί την ελληνική πλευρά να λάβει γνώση των στοιχείων που διέθεταν κι η πρώτη επίσκεψη δικαστικού έγινε μόλις το Φεβρουάριο ‘08.

Κατά τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο μάρτυρας δήλωσε ότι οι δωροδοκίες είχαν ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’80, σε συνεργασία με τον τότε επικεφαλής του ΟΤΕ Θεοφάνη Τόμπρα.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2010, 18:10