ΠΑΣΟΚ και ΝΔ λογοκρίνουν τις κάμερες της «zougla.gr»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2009, 12:31


Τα δύο κόμματα εξουσίας προσέφυγαν στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, προκειμένου να απομακρύνουν τις κάμερες της «zougla.gr», οι οποίες λόγω προεκλογικής συγκυρίας μεταδίδουν εικόνα από τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Η προσφυγή θα εξεταστεί την Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου. Ήδη, η Αρχή προέβη σε αυτοψία στον χώρο από τον οποίο μεταδίδεται η εικόνα, το πόρισμα της οποίας εστάλη στην «zougla.gr» . Οι χρήστες – αναγνώστες της ηλεκτρονικής μας εφημερίδα έχουν την δυνατότητα να το διαβάσουν παρακάτω.

Λόγω του ενδιαφέροντος που συνεπάγεται η προεκλογική περίοδος, αποφασίσαμε την μετάδοση εικόνας από τις έδρες των δύο μεγάλων κομμάτων, και συγκεκριμένα από την είσοδο των κεντρικών τους κτιρίων. Η απόσταση, στην οποία είναι στημένη η κάμερα, καλύπτει τα όρια της διακριτικότητας, ενώ και η ηχογράφηση των τεκταινομένων είναι επίσης χαμηλής εμβέλειας, όπως άλλωστε και το πόρισμα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επισημαίνει.

Καλυπτόμενα πίσω από την Αρχή, τα δύο μεγάλα κόμματα με την προσφυγή τους καταδεικνύουν την φοβική στάση τους απέναντι στους νέους τρόπους και «δρόμους» πληροφόρησης των πολιτών μέσω του Διαδικτύου. Επικαλούμενα τα προσωπικά δεδομένα, στην πράξη λογοκρίνουν την ενημέρωση των πολιτών από το INTERNET. Είναι προφανές πως η αντίληψη αυτών των δύο κομματικών φορέων για τους σύγχρονους τρόπους επικοινωνίας μάς γυρίζει δεκαετίες πίσω, και καταμαρτυρεί τις φοβίες, τις ανησυχίες και κυρίως την εχθρότητα των δύο αυτών κομματικών οργανισμών απέναντι στην ελεύθερη διακίνηση της πληροφορίας στο κόσμο του Διαδικτύου.

Είναι αξιοπερίεργη αυτή η αντίδραση, κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, την στιγμή που ο Πρόεδρός του μονότονα την τελευταία περίοδο αναφέρεται στις δυνατότητες του Διαδικτύου, τις προοπτικές δημοκρατικής επέκτασης της ενημέρωσης των πολιτών από το INTERNET, ενώ, τέλος, επισημαίνει πως το Διαδίκτυο είναι ένα από τα βασικά εργαλεία περιορισμού της Διαφθοράς.

Σε πλήρη αναντιστοιχία με όλα τα παραπάνω, ο γραφειοκρατικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ, προφανώς με την συναίνεση της ηγεσίας του, λογοκρίνει μία ανώδυνη μετάδοση εικόνας από τον περιβάλλοντα χώρο των κεντρικών γραφείων του κόμματος.

Απορρίπτουμε χωρίς δεύτερη σκέψη αυτές τις πρακτικές. Θεωρούμε τις αντιδράσεις των κομμάτων εξουσίας απαρχαιωμένες. Λειτουργούν με καύσιμο «τα καυσόξυλα», την ώρα που η πληροφόρηση στις σύγχρονες κοινωνίες επιτυγχάνεται με την ταχύτητα του φωτός. Αμφισβητούν τις διαδικτυακές δυνατότητες και το δικαίωμα των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε αυτές, την ώρα που οι ηγέτες των σημαντικότερων κρατών αυτού του πλανήτη χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο ως κύρια εργαλεία της επαφής τους με την κοινωνία.

Τα δύο μεγάλα κόμματα περιορίζονται σε φοβικά σύνδρομα που θυμίζουν Μεσαίωνα και το κυνήγι μαγισσών. Για άλλη μία φορά θα αποτύχουν, διότι πολύ απλά η κοινωνία τα έχει ξεπεράσει. Ομιλούν για νέους ανθρώπους και καμώνονται πως αντιλαμβάνονται τους προβληματισμούς του, όταν αμφισβητούν στην πράξη τους τρόπους επικοινωνίας τους.

Για τα δύο κόμματα εξουσίας, ο θεσμός της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αποτελεί άλλοθι, προκειμένου να δικαιολογηθεί η πολιτική κατάθλιψη από την οποία πάσχουν. Εμάς θα μας βρουν απέναντι. Τους νέους ανθρώπους αυτής της κοινωνίας, επίσης.

Ιδού το κείμενο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα 

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2009, 12:31