«Σήμερα είναι μέρα τιμής και πένθους. Έλληνες και Αρμένιοι βαδίζουμε μαζί παλεύοντας για την ειρήνη και την ευημερία των λαών μας» ανέφερε στις επετειακές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν υπό τη διοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής με αφορμή την 107η επέτειο της Γενοκτονίας Των Αρμενίων, το πρωί της Κυριακής, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Η κεντρική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Ιωάννης Καποδίστριας του Πολεμικού Μουσείου. Χαιρετισμό απηύθυναν, ο Περιφερειάρχης Αττικής, εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, της Βουλής, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας Τιγκράν Μκρτσιάν, ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος Σάμουελ Σαμουελιάν, ενώ Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρύτανης του διπλωματικού σώματος και πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα Κυριάκος Κενεβέζος. Μετά τη λήξη της τελετής ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Σάββατο, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων στην πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης, στη Ν. Σμύρνη. Τον Περιφερειάρχη Αττικής εκπροσώπησε η Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών Δήμητρα Νάνου.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του επισήμανε:

«Μετά από δύο χρόνια βρισκόμαστε σήμερα εδώ, όλοι μαζί, για να αποτίνουμε φόρο τιμής στο ενάμιση εκατομμύριο Αρμενίων που έχασαν τη ζωή τους τόσο φρικτά στην πρώτη μεγάλη γενοκτονία του 20ου αιώνα, θύματα της βαρβαρότητας που λίγα χρόνια αργότερα θα βίωναν και οι Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Έλληνες και Αρμένιοι είμαστε δύο λαοί που μας ενώνει η μακραίωνη ιστορία μας, αλλά και άρρηκτοι δεσμοί, που έχουν να κάνουν με την κοινή χριστιανική μας πίστη και τις δομικές παραδοσιακές αξίες των πολιτισμών μας, αυτά τα μοναδικά στοιχεία που έκαναν τους δύο λαούς μας φωτεινούς φάρους ακόμα και στις πιο σκοτεινές εποχές μιας πολύπαθης περιοχής. Πάνω απ’ όλα όμως, τους δυο λαούς μας συνδέουν οι διαρκείς, ανυπέρβλητες θυσίες με τις οποίες υπερασπιστήκαμε σθεναρά την ανεξαρτησία και την εθνική μας υπερηφάνεια, σε μια παράλληλη ιστορική πορεία αιώνων, γεμάτη από αιματηρούς αγώνες για να αντιμετωπίσουμε τους εξ ανατολής κατακτητές που επιβουλεύτηκαν την ελευθερία μας. Οι ελπίδες που γεννήθηκαν στους καταπιεσμένους λαούς μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, γρήγορα διαψεύστηκαν με τον χειρότερο τρόπο. Στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν, οι δύο λαοί μας έδωσαν από κοινού ηρωικές μάχες και πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος, θύματα της κτηνώδους βίας των δραστών ενός ιστορικού εγκλήματος, που ακόμα και σήμερα παραμένει ατιμώρητο, αλλά και αιώνια ντροπή για αυτούς που το διέπραξαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περισσότερο από έναν αιώνα μετά, η περιοχή βιώνει και πάλι μια μεγάλη αναταραχή, πολεμικές συρράξεις που προκαλούν την αποσταθεροποίηση από το στάτους κβο των τελευταίων δεκαετιών, αναθερμαίνουν πάθη του παρελθόντος, φέρνουν στο διεθνές προσκήνιο σενάρια εκτεταμένης γενίκευσης και απειλούν ευθέως την παγκόσμια ειρήνη. Δυστυχώς, για μια ακόμα φορά οι υπαίτιοι της γενοκτονίας των Αρμενίων επιδιώκουν να παίξουν τον ρόλο του δήθεν ισορροπιστή της παγκόσμιας τάξης και ειρήνης, ενώ στην πραγματικότητα συμβάλλουν στην περαιτέρω κλιμάκωση των παθών, με απώτερο στόχο να αναβιώσουν τα μεγαλεπήβολα σχέδιά τους για την βίαιη επικράτηση στην περιοχή, καταπατώντας ξανά κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και επιβουλευόμενοι την ανεξαρτησία και την εθνική κυριαρχία μας.

Ο διαχρονικός αγώνας των δύο λαών μας για να υπερασπιστούμε τα αναγνωρισμένα από το διεθνές δίκαιο κυριαρχικά δικαιώματά μας, αλλά και η σκληρή δοκιμασία που πρόσφατα πέρασε το αδελφό αρμενικό έθνος, είναι τα εχέγγυα ότι εάν απαιτηθεί, θα επιτελέσουμε πάση θυσία το κοινό μας ιστορικό καθήκον: να βρεθούμε ξανά στις επάλξεις, σύμμαχοι και συνοδοιπόροι, για να αποτελέσουμε πυλώνες σταθερότητας και προπύργια δημοκρατίας, ελευθερίας, προόδου και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτή τη δυστοπική ιστορική συγκυρία, αποτελεί ελάχιστο καθήκον της διεθνούς κοινότητας η καθολική αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, προκειμένου να λάμψει επιτέλους η ιστορική αλήθεια, να έρθει στο φως κάθε πτυχή αυτού του ειδεχθούς εγκλήματος, για να μην ξαναζήσουμε ποτέ μια τέτοια φρίκη.

Να είστε σίγουροι ότι Έλληνες και Αρμένιοι θα βαδίσουμε μαζί τον δρόμο προς το μέλλον, παλεύοντας για την ειρήνη και την ευημερία των λαών μας, βαδίζοντας στο μονοπάτι της μακραίωνης φιλίας μας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης