«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι ευρωπαϊκοί λαοί πρέπει να αναλογισθούν τη σημασία της Ευρώπης για ολόκληρο τον κόσμο, διότι η Ευρώπη δεν είναι μόνο για τους λαούς της, αλλά είναι μία παγκόσμια δύναμη που μόνο αυτή μπορεί να διασφαλίσει κορυφαίες αξίες» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ξεκινώντας το βράδυ της Πέμπτης την ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, αναφερόμενος στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης στη Ρώμη, με αφορμή την επέτειο των 60 χρόνων από την ίδρυσή της.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «στις 25 Μαρτίου, μία σημαδιακή ημέρα, συνέρχεται μια εμβληματική σύνοδος κορυφής, η οποία θέλει να γιορτάσει, αλλά πολύ περισσότερο να αποτιμήσει τα 60 χρόνια από την ημέρα που δημιουργήθηκε και εκεί οι Ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν να αναλογισθούν ακόμα, ποια είναι η κληρονομιά τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «εκείνο που οφείλουμε να αντιληφθούμε είναι ότι πριν από όλα η Ευρώπη είναι πολιτισμός» και πρόσθεσε: «Υπάρχουν και άλλες δυνάμεις στον κόσμο που διεκδικούν, είτε την οικονομική ισχύ είτε την στρατιωτική ισχύ, αλλά η Ευρώπη για να είναι Ευρώπη δεν πρέπει παρά να διεκδικεί τη μόνη ισχύ η οποία της ταιριάζει και η οποία είναι πολύτιμη για την ανθρωπότητα, δηλαδή τον παγκόσμιο πολιτισμό, που είναι ο δικός της πολιτισμός το υπόδειγμα του δικού της πολιτισμού.» Γι’ αυτό, όπως σημείωσε «επέλεξα να μιλήσω για το πώς θα πρέπει να υπερασπιστούμε αυτόν τον πολιτισμό, αφού ξέρουμε όμως σε τι στηρίζεται αυτός ο πολιτισμός και τι εκφράζει».

«Μπορούμε να φανταστούμε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό σαν ένα αέτωμα που στηρίζεται σε τρεις πυλώνες. Οι τρεις πυλώνες του ευρωπαϊκού πολιτισμού, δηλαδή το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα, η θεσμική κληρονομιά της Αρχαίας Ρώμης και η Χριστιανική Διδασκαλία, δείχνουν το χρέος κάθε ευρωπαϊκού λαού, αλλά και κάθε Ευρωπαίου πολίτη, ως προς το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, κατά τη διάρκεια της τελετής αναγόρευσής του σε επίτιμο καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών.

Όπως εξήγησε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «ή η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υπερασπισθεί, στο ακέραιο, τις αρχές και τις αξίες του πολιτισμού της, οι οποίες διασφαλίζουν τη φυσιογνωμία της, τη συνοχή της και τη σταθερή πορεία της προς τον τελικό της προορισμό, ήτοι την ομοσπονδιακή ενοποίησή της, ή στην αντίθετη περίπτωση θα περιέλθει σε μια κατάσταση λήθαργου και μαρασμού -θεσμικού, πολιτικού και πολιτισμικού, συνακόλουθα δε οικονομικού και αναπτυξιακού- που θα σημάνει το άδοξο και άδικο τέλος της».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε αυτό το σημείο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «μπροστά σ’ αυτήν την υπαρξιακή, κυριολεκτικώς, επιλογή, κάθε ευρωπαϊκός λαός και κάθε Ευρωπαίος πολίτης οφείλουν να αναλογισθούν ότι η υπεράσπιση μιας σταθερής και αποτελεσματικής ενωμένης Ευρώπης δεν αφορά μόνο ”τα του οίκου μας”». «Γιατί, όπως αποδεικνύουν πρωτίστως οι ταραγμένοι καιροί μας ο ρόλος της Ευρώπης, με τα χαρακτηριστικά που προεκτάθηκαν, είναι παγκόσμιος» επεσήμανε και πρόσθεσε: «Καμιά άλλη δύναμη στον πλανήτη δεν διαθέτει τη δύναμη να υπερασπισθεί καλύτερα τα ιδεώδη του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, της ειρήνης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης από την Ευρώπη της ιστορίας και του πολιτισμού, που έχει πλήρη συναίσθηση ταυτοχρόνως της παρακαταθήκης του παρελθόντος της και, κυρίως, των προκλήσεων του μέλλοντός της».

Ακόμη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «οι τρεις πυλώνες του ευρωπαϊκού πολιτισμού σηματοδοτούν και το ιστορικό οδοιπορικό του ως τη σημερινή του κατάληξη». «Οι τρεις πυλώνες του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, με βάση την ιστορική τους ιδιοσυστασία, έχουν όλα τα χαρακτηριστικά του Ιανού» τόνισε. «Κι αυτό γιατί δεν περιορίζονται να φωτίσουν τη διαδρομή του παρελθόντος τους, αλλά, όλως αντιθέτως δείχνουν σταθερά το μέλλον στο οποίο προσβλέπουν, με την έννοια ότι αν η μελλοντική τους πορεία ανακοπεί, τότε η δημιουργία τους θα περιορισθεί σ’ ένα ιστορικό απολίθωμα, καταδικασμένο στην αδήριτη φθορά» κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης