Παυλόπουλος: «Οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε διαρκώς τη Δημοκρατία»

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2015, 17:41
Παυλόπουλος: «Οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε διαρκώς τη Δημοκρατία»
«Δεν είμαστε μόνο κληρονόμοι ενός μεγάλου παρελθόντος, μπορούμε και πρέπει να είμαστε -και θα τα καταφέρουμε- και οι εγγυητές ενός καλύτερου μέλλοντος, όχι μόνο για την χώρα μας, αλλά για την ίδια την Ευρώπη», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, εγκαινιάζοντας το κτήριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, η πρωθυπουργός, Βασιλική Θάνου, ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σπύρος Φλογαΐτης, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουλιάνο Αμάτο, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, καθώς και πολλές προσωπικότητες από τον πολιτικό και ακαδημαϊκό χώρο.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε τη σημασία που έχει για την Ελλάδα το γεγονός ότι η έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου εγκαινιάζεται στην Αθήνα και μάλιστα σε ένα κτήριο που βρίσκεται κοντά στα λείψανα της αρχαίας Αθήνας.

«Εκείνης που υπήρξε το λίκνο της Δημοκρατίας και που μας διδάσκει μέσα από την ιστορία της πόσα σημαντικά πράγματα πέτυχε ο άνθρωπος και η ανθρωπότητα μέσα από τα δυο βασικά αγαθά της Δημοκρατίας και της ειρήνης», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και αναφερόμενος στο μεγάλο πρόβλημα των προσφύγων, που ταλανίζει την εποχή μας, προσέθεσε: «Αυτά τα λείψανα μας διδάσκουν διαχρονικά πώς συμπεριφέρθηκε η Αρχαία Αθήνα σε αντίστοιχες περιπτώσεις».

Όπως υπενθύμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ο θεσμός του πρόσφυγα, προέρχεται από τον ικέτη της αρχαίας ελληνικής Δημοκρατίας» και προσέθεσε: «Ο ικέτης είχε τη μεταχείριση που σήμερα περίπου περιγράφει το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο πρέπει να αποτελεί τη βάση της μεταναστευτικής και προσφυγικής μας πολιτικής γενικότερα».

Συνεχίζοντας, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αιώνες περνάνε αλλά ο άνθρωπος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις και τόνισε: «Πρέπει η Ευρώπη να αποδείξει ότι πρώτα απ’ όλα ως αξία υπάρχει ο άνθρωπος και η αξιοπρέπειά του, και η οικονομική ανάπτυξη τότε μόνο επιτελεί τον σκοπό της, όταν είναι σε θέση να εξασφαλίσει την πορεία του ανθρώπου μέσα από όρους Δημοκρατίας, τους οποίους η αρχαία Ελλάδα και η Ευρώπη ενέπνευσαν και εμπνέουν ακόμη και σήμερα».

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πλάνη από το να θεωρεί κανείς ότι η Δημοκρατία έχει φθάσει στο τέλος της, στο όριό της και δεν έχει ανάγκη προστασίας και υπεράσπισης», υπογράμμισε και προσέθεσε ότι η Δημοκρατία είναι εύθραυστο αγαθό, δεν μπορεί και δεν πρέπει να θεωρείται ποτέ δεδομένη.

«Το βλέπουμε στην εποχή μας. Θεωρεί κανείς ότι σήμερα δεν υπάρχουν δημοκρατικά κενά στα κράτη μέλη αλλά και στους ίδιους τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης;», επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος και σημείωσε ότι «επειδή τη Δημοκρατία οφείλουμε να την υπερασπιζόμαστε διαρκώς», η συμβολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου μπορεί να είναι πάρα πολύ μεγάλη, διότι ένας από τους τρόπους, για να καλύψει αυτό το κενό και τον κίνδυνο για τη Δημοκρατία είναι να διαμορφωθούν όσο το δυνατόν κοινοί κανόνες σε δυο επίπεδα, επίπεδα που, όπως είπε, αφορούν το ίδιο το Δημόσιο Δίκαιο.

Εξηγώντας, ο Πρόεδρος τόνισε ότι το ένα επίπεδο είναι εκείνο της Διακυβέρνησης, της Δημοκρατικής Διακυβέρνησης, της στήριξης του κράτους Δικαίου και της αρχής της νομιμότητας, μέσα από τους θεσμούς, κυρίως της Δικαιοσύνης, που αποτελεί την εγγύηση για το κράτος Δικαίου και την αρχή της Νομιμότητας, και το δεύτερο επίπεδο είναι το επίπεδο των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

«Πρέπει το συντομότερο δυνατόν να ενοποιηθούν αυτοί οι κανόνες. Πρέπει το συντομότερο δυνατόν τα κοινά σημεία του Δυτικού πολιτισμού σχετικά με τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του να καταστούν παγκόσμιο κτήμα, γιατί η ιστορία έχει αποδείξει ότι η πραγματική Δημοκρατία, η αντιπροσωπευτική Δημοκρατία είναι μια παρακαταθήκη της Δύσης για όλους τους λαούς του κόσμου» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Από την πλευρά του ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουλιάνο Αμάτο έκανε λόγο για ένα ακόμη «success story» για την Ελλάδα, όπως είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας τη σημασία της έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου στην Αθήνα, και ευχήθηκε να αποτελέσει κέντρο πολιτισμού και εκπαίδευσης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και διεθνώς, υπό τις σημερινές δύσκολες συνθήκες.

Τα κλειδιά του νεοκλασικού της Πολυγνώστου 2-4 παρέδωσε στον κ. Αμάτο η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, καθώς η Περιφέρεια Αττικής ανέλαβε την αναπαλαίωση του κτηρίου.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2015, 17:42