«Εκεί όπου βρίσκεστε πάντα κουβαλάτε την Ελλάδα, ξέρω ότι χτυπάει μέσα στην καρδιά σας. Εμείς εδώ σας έχουμε πάντα ως παιδιά της Ελλάδας και ως πρεσβευτές της Ελλάδας», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος απόψε από το Καμπάνειο Ίδρυμα Λασιθίου, απευθυνόμενος σε ομογενείς νέους που συμμετείχαν σε επιμορφωτικό πρόγραμμα του υπουργείου Εξωτερικών για τον Νίκο Καζαντζάκη. Ο κ. Παυλόπουλος χαρτακτήρισε το έργο του Νίκου Καζαντζάκη πάντα διαχρονικό και στάθηκε ιδιαίτερα στον «Καπέταν Μιχάλη».

Ο κ. Παυλόπουλος επισκέφθηκε το Καμπάνειο Ίδρυμα, στην περιοχή Ψυχρό του Οροπεδίου Λασιθίου, όπου τον υποδέχθηκαν με κρητικές μαντινάδες, και παρακολούθησε εκδήλωση και δρώμενο με θέμα: «Καζαντζάκης και Μινωικός Πολιτισμός».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο δρώμενο ακούστηκαν αποσπάσματα του μεγάλου συγγραφέα για την αρχαία Κρήτη, με παράλληλη αναπαράσταση των τελετών που περιγράφει σε βιβλία του. Παράλληλα, έγινε παρουσίαση των εργασιών νέων ομογενών που συμμετείχαν σε διαγωνισμό για τον Νίκο Καζαντζάκη, τρεις από τους οποίους βραβεύτηκαν, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν αναμνηστικά δώρα. Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από τη γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, στο πλαίσιο ειδικών τιμητικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου συγγραφέα και την ανακήρυξη του 2017 ως «έτος Νίκου Καζαντζάκη».

Οι νέοι ομογενείς συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα του υπουργείου Εξωτερικών, με τίτλο «Στα ίχνη του Καζαντζάκη», το οποίο υλοποιείται στην Κρήτη από τις 28 Ιουλίου έως και τις 10 Αυγούστου, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης και των δήμων Ηρακλείου, Αρχανών, Χερσονήσου, Οροπεδίου Λασιθίου και Μαλεβιζίου.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο οποίος σε σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι η ελληνική πολιτεία τιμά σε όλη την οικουμένη τον Νίκο Καζαντζάκη.
Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρέθηκε στο ορεινό χωριό Κράσι Ηρακλείου, όπου και παρακολούθησε εκδήλωση με θέμα: «ο Νίκος Καζαντζάκης και οι Αλεξίου στο Κράσι». Η εκδήλωση οργανώθηκε με αφορμή τα 60 χρόνια από το θάνατο του οικουμενικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη και πραγματοποιήθηκε στον χώρο πολιτισμού «Πολύκεντρο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αργότερα το βράδυ, ο κ. Παυλόπουλος θα παρακολουθήσει στον θερινό κινηματογράφο Αρχανών, στο Ηράκλειο, σκηνές από την πολυαναμενόμενη ταινία του Γιάννη Σμαραγδή για τον Νίκο Καζαντζάκη, που θα βγει στις αίθουσες τον Νοέμβριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης