«Το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο έχουν διαμορφώσει οριστικά και αμετάκλητα τα σύνορα της Ελλάδας που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν υπάρχει καμιά αμφισβήτηση ως προς αυτά τα σύνορα. Άρα δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες». Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα από την Αλεξανδρούπολη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος μετέβη στην πρωτεύουσα του Έβρου για να παραστεί στον εορτασμό της 98ης επετείου από την απελευθέρωσή της.

Στη δήλωσή του, μετά την κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα υπεράσπισης της αρραγούς ενότητας για την επίτευξη των εθνικών μας στόχων, στην ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας να υπερασπισθούν ανά πάσα στιγμή τα σύνορά μας, στον αμετάκλητο και σαφή καθορισμό των συνόρων της χώρας από το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, αλλά και στη συνεχιζόμενη κράτηση στην Αδριανούπολη των δύο στελεχών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εορτάζουμε σήμερα με τη δέουσα λαμπρότητα την 98η επέτειο από την απελευθέρωση της Αλεξανδρούπολης και της Ιερής Θρακικής γης. Το ιστορικώς κορυφαίο αυτό γεγονός είναι το επιστέγασμα των επιτυχιών του ελληνικού στρατού κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου. Ήταν τότε που απελευθερώθηκε ένα μεγάλο μέρος του ελληνισμού που ήταν ακόμη υπόδουλο. Τότε η Ελλάδα έκανε ένα αποφασιστικό βήμα για τη διαμόρφωση των σημερινών της συνόρων, που οδήγησαν και στην εδαφική της ολοκλήρωση. Στο πλαίσιο αυτής της ιστορικής επετείου και με σεβασμό στην ιστορία και στους αγώνες μας, έχουμε χρέος εμείς οι Έλληνες να συναγάγουμε συμπεράσματα και να αντλήσουμε διδάγματα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε τρία μηνύματα, με πρώτο αυτό της ενότητας, λέγοντας πως: «Εμείς οι Έλληνες ό,τι μεγάλο και σημαντικό το πετύχαμε ενωμένοι, ενώ ο διχασμός και η διχόνοια οδήγησαν σε καταστροφές ή ακόμα και σε απώλεια του εθνικού μας κορμού».

Το δεύτερο μήνυμα αφορά στην υπεράσπιση της πατρίδας και ο κ. Παυλόπουλος διεμήνυσε προς όλους «και ιδίως προς τη γειτονική Τουρκία, ότι το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο έχουν διαμορφώσει οριστικά και αμετάκλητα τα σύνορα της Ελλάδας που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν υπάρχει καμιά αμφισβήτηση ως προς αυτά τα σύνορα. Άρα, δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στις Ένοπλες Δυνάμεις μας, δήλωσε πως «έχοντας πίσω τους τη μεγάλη παράδοση των γενναίων προγόνων μας και των αγώνων τους, είναι έτοιμες ανά πάσα στιγμή να υπερασπιστούν τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία μας, που επαναλαμβάνω είναι σύνορα και έδαφος της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που από την 1η Μαρτίου κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, απευθύνοντας, τρίτο, μήνυμα προς την Τουρκία «για την αυθαίρετη κράτηση των δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεών μας», όπως τόνισε.

«Στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην Αδριανούπολη κρατούνται επί μακρόν, αυθαιρέτως και κατά παράβαση κάθε έννοιας Κράτους Δικαίου, δύο στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτή η αυθαιρεσία της Τουρκίας δεν είναι σε θέση να πλήξει τα στελέχη μας, των οποίων το ηθικό είναι ακμαίο στον υπέρτατο βαθμό, αποδεικνύοντας έτσι τι σημαίνει Ελληνικός Στρατός και Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτή όμως η αυθαιρεσία πλήττει και μάλιστα καιρίως το κύρος της Τουρκίας και της ηγεσίας της. Διότι αυτή η αυθαιρεσία, που έχει προκαλέσει την ευρωπαϊκή αλλά και τη διεθνή κατακραυγή, είναι πλήγμα εναντίον της Δημοκρατίας, των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου ακόμη και αυτού, τούτου του πολιτισμού μας. Έστω και τώρα ας αναλάβει η Τουρκία τις ευθύνες της απέναντι στην Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη διεθνή κοινότητα εν γένει».

Παρόντες στον σημερινό εορτασμό των Ελευθερίων, ο οποίος θα κορυφωθεί με τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι και ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης και ο γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λευτέρης Αυγενάκης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης