Η επικοινωνιακή τακτική του Μαξίμου τα τελευταία 24ωρα συνίσταται στο να προσδώσει στη συνάντηση των τριών αρχηγών που υποστηρίζουν την κυβέρνηση, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 19.00 σήμερα το απόγευμα, χαρακτήρα κομβικής σημασίας για την επιβίωση του κυβερνητικού σχήματος. Η αλήθεια είναι πως η Δημοκρατική Αριστερά επιχειρεί να πάρει αποστάσεις από την επικείμενη απόφαση για τη συνέχιση καταβολής του ειδικού τέλους ακινήτων (χαράτσι) μέσω της ΔΕΗ, αναγκάζοντας έτσι το ΠΑΣΟΚ να προσαρμόσει την τακτική του στο νέο αυτό δεδομένο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τακτική αυτή της ΔΗΜΑΡ αναγκάζει τον Αντώνη Σαμαρά να προβεί σε ελιγμούς, προκειμένου να μη διακινδυνεύσει τη σταθερότητα του κυβερνητικού σχήματος. Παρ’ όλα αυτά, ούτε η ΔΗΜΑΡ ούτε το ΠΑΣΟΚ είναι διατεθειμένοι να προκαλέσουν σοβαρούς τριγμούς στην κυβέρνηση, ιδιαίτερα αυτήν τη στιγμή που το κλίμα στην Ευρώπη και η κρίση στην Κύπρο δημιουργούν αναταράξεις και αβεβαιότητα.

Στο Μαξίμου θα επιχειρηθεί, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο, να δοθεί εικόνα συνέχειας και σταθερότητας, δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις αυτήν την περίοδο δεν ευνοούν ακροβασίες και τακτικισμούς για κανένα από τα τρία κυβερνητικά κόμματα, ενώ η έλευση η τρόικας φορτίζει το πολιτικό κλίμα και επιτρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ να ενισχύσει τον αντιπολιτευτικό του λόγο.

Ως εκ τούτου, είναι προφανές πως η συζήτηση των τριών αρχηγών θα επεκταθεί και πέρα από το χαράτσι σε τομείς του κυβερνητικού έργου που απηχούν ενωτική στάση των τριών, όπως αυτόν των απολύσεων στο Δημόσιο ή της διευθέτησης των «κόκκινων» δανείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κάθε περίπτωση, η επίτευξη έστω και μιας επιφανειακής κοινής συμφωνίας των τριών αρχηγών ευνοεί την κυβέρνηση στις συζητήσεις της με την τρόικα, έτσι ώστε μέχρι και τη 12η Απριλίου, ημέρα σύγκλησης του Eurogroup, να υπάρξει συμφωνία που θα επιτρέψει την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου που εκκρεμεί, ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

Πέραν τούτου, το «αγκάθι» στις συζητήσεις με την τρόικα και ζήτημα που θα απασχολήσει τους τρεις αρχηγούς είναι η υπόθεση του γάμου Εθνικής – Eurobank, ο οποίος περνά από σαράντα κύματα και αντιμετωπίζει τη συστηματική άρνηση των τροϊκανών που εγείρουν συνεχώς ζητήματα και που εξαρχής εκδήλωσαν την αντίθεσή τους σε αυτόν τον τραπεζικό γάμο.

Είναι αλήθεια ότι η συνάντηση των τριών πραγματοποιείται σε μια στιγμή όπου καταγράφονται οι ψυχολογικές επιπτώσεις από την τραυματική εμπειρία της Κύπρου και ενώ στην Ευρώπη, με εξαίρεση τη Γερμανία και τις σφαίρες επιρροής της, επικρατεί κλίμα απέχθειας έναντι των μέτρων λιτότητας που διαρκώς επιβάλλονται στα κράτη που διατηρούν υψηλό δημόσιο χρέος και έχουν πρόβλημα με το τραπεζικό τους σύστημα.

Μόλις χθες η Eurostat ανακοίνωσε τα μεγέθη της ανεργίας στην Ευρώπη αποκαλύπτοντας πως οι άνεργοι ανέρχονται σε 19 εκατ., ενώ σήμερα η Γαλλία θα δημοσιοποιήσει τα νέα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται στην οικονομία της και τα οποία είναι άκρως υφεσιακά.

Παράλληλα, η Ιταλία εισέρχεται όλο και πιο βαθιά στο spiral της κρίσης χωρίς να διαφαίνεται φως στην επίλυση του προβλήματος αναφορικά με τη δυνατότητα δημιουργίας βιώσιμου κυβερνητικού σχήματος, με τον πρόεδρο Ναπολιτάνο να εξετάζει το ενδεχόμενο της παραίτησης, έτσι ώστε η Ιταλία να οδηγηθεί σε νέες εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις, όμως, δείχνουν συνεχή άνοδο του Μπερλουσκόνι, πράγμα που καθιστά ανέφικτο – σε επίπεδο πολιτικής άλγεβρας – την κυβερνησιμότητα της χώρας, όταν ο ρυθμιστής των πολιτικών πραγμάτων στην Ιταλία (Μπέπε Γκρίλο) αρνείται κατηγορηματικά να συμπράξει με συστημικά κόμματα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης