Έφυγε, σε ηλικία 98 ετών, ο πρώην υπουργός Βορείου Ελλάδος και στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, Νικόλαος Μάρτης.

Η επικήδειος ακολουθία τελέστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης από τον ιερό ναό Αγίων Θεοδώρων του Α’ Κοιμητηρίου Αθηνών ενώ η ταφή θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη στον τόπο καταγωγής του, το χωριό Μουσθένη Καβάλας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Νικόλαος Μάρτης γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1915 στη Μουσθένη και σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Αρχικά άσκησε τη δικηγορία, ωστόσο αργότερα αναμίχθηκε με την πολιτική και το 1951 εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Καβάλας με τον Ελληνικό Συναγερμό του στρατάρχη Αλέξανδρου Παπάγου. Ακολούθως μεταπήδησε στην ΕΡΕ, με την οποία επανεκλέχθηκε βουλευτής Καβάλας από το 1956 έως και το 1963, ενώ το 1974 και το 1977 εκλέχτηκε με τη ΝΔ. Διετέλεσε, κατά σειρά, γενικός γραμματέας του υπουργείου Βορείου Ελλάδος κατά την περίοδο 1955-1956, υφυπουργός Εμπορίου (1956-1958), υπουργός Βιομηχανίας (1958-1961) και υπουργός Βορείου Ελλάδος (από το 1974 μέχρι το 1981).

Ο Νικόλαος Μάρτης είχε λάβει μέρος στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ως έφεδρος αξιωματικός πυροβολικού, υπηρετώντας επί επτά χρόνια (83 μήνες).

Έχει τιμηθεί με πολλά παράσημα μεταξύ των οποίων Ταξιάρχη του Φοίνικα, Πολεμικό Σταυρό Γ΄ Τάξης, τρία μετάλλια εξαίρετων πράξεων, Χρυσό Σταυρό Αγίου Μάρκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, καθώς και με παράσημα ξένων Χωρών.

Για τον θάνατο του Νικολάου Μάρτη, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έστειλε συλλυπητήριο μήνυμα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αποχαιρετούμε σήμερα, έναν μεγάλο Έλληνα. Ο Νικόλαος Μάρτης υπήρξε από τους παλαιότερους και σημαντικότερους μαχητές της Παράταξής μας» αναφέρει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και προσθέτει:

«Ταυτίστηκε με την προσφορά στην Πατρίδα και μπήκε στα κοινά έτοιμος να δώσει ακόμη και τη ίδια τη ζωή του. Πολέμησε με αυταπάρνηση στις μάχες των Οχυρών της Μακεδονίας, του Ρίμινι και των Αθηνών, και τιμήθηκε με μετάλλια εξαιρέτων πράξεων. Πολέμησε, όσο ελάχιστοι, και με την πένα του, για να αναδείξει την “πλαστογράφηση της ιστορίας της Μακεδονίας” και τιμήθηκε γι’ αυτό από την Ακαδημία Αθηνών.

»Άλλωστε, η τεκμηρίωσή του, η επιχειρηματολογία του και η βαθιά του γνώση για την Ιστορία της Μακεδονίας, υπήρξαν πολύτιμα όπλα για όλες τις Ελληνικές κυβερνήσεις.

»Οι Έλληνες θα τιμούμε αιώνια τη μνήμη του. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης