Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και σε ερώτηση αν θα ληφθούν μέτρα, αρχικά σε τοπικό επίπεδο αν δεν εισακουστούν οι προτροπές της κυβέρνησης προς τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εισακουστούν. Τόνισε ότι οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί και πως πρέπει όλοι να συμμορφωθούμε. «Είμαστε στη σταδιακή επανεκκίνηση. Πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί, να μην εφησυχάσουμε. Αν και όπου υπάρξουν τοπικές εξάρσεις, θα αντιμετωπιστούν με τον δέοντα τρόπο» ανέφερε.

Σχετικά με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα στο Φόρουμ των Δελφών, στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να θέσουμε ως προϋπόθεση αναβάθμισης της τελωνειακής Ένωσης της ΕΕ-Τουρκίας την αποκλιμάκωση στο Κυπριακό και στην Ανατολική Μεσόγειο, η κα. Πελώνη υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να συνδέσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις με τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο και συνολικά με την παραβατική της συμπεριφορά στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημείωσε επίσης ότι στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου γίνεται αναφορά σε ενδεχόμενους τρόπους ενίσχυσης των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο με ταυτόχρονη, ρητή αναφορά να μην επαναληφθούν προκλήσεις και παραβατικές συμπεριφορές.

«Η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης είναι μέτρο που θα μπορούσε να εντάσσεται στη λεγόμενη θετική ατζέντα. Πρέπει η Τουρκία να εφαρμόσει την υφιστάμενη τελωνειακή ένωση, με πλήρη εφαρμογή ως προς την Κύπρο, και να μην παραβαίνει θεμελιώδεις κανόνες. Είναι ζήτημα που έχουμε εγείρει επανειλημμένα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή» συνέχισε, ενώ για το θέμα της υφαλοκρηπίδας είπε ότι έχουν ξεκινήσει οι διερευνητικές επαφές.

«Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συζητήσει και είναι στο χέρι της Τουρκίας πώς θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία. Εφόσον προχωρήσει, το επόμενο στάδιο θα μπορούσε να ήταν μια διαπραγμάτευση και, αν δεν ευοδωθεί, τότε προσφυγή στη Χάγη βάσει συνυποσχετικού» συμπλήρωσε και τόνισε: «Εδώ τίθεται θέμα υπεραπλούστευσης η οποία δεν πρέπει να γίνεται. Η ζωή και η πραγματικότητα είναι πολύ πιο περίπλοκη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τις τοποθετήσεις του υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας περί «τουρκικής μειονότητας», η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συνθήκη της Λωζάνης και είναι ξεκάθαρη η επισήμανση για μουσουλμανική θρησκευτική μειονότητα. «Οτιδήποτε άλλο είναι διαστρέβλωση της πραγματικότητας και παραποίηση των στοιχείων» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ζόραν Ζάεφ, η κα. Πελώνη, μετά από σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι διερευνήθηκε το πεδίο δυνατοτήτων συνεργασίας, ιδιαίτερα στην ενέργεια και την οικονομία. Είπε επίσης ότι στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των γειτόνων μας, των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, υπό όρους και προϋποθέσεις και εφόσον εκπληρώνονται τα κριτήρια.

Επιπλέον για τον χρόνο που θα έρθουν προς κύρωση στη Βουλή οι συμφωνίες με τη γειτονική χώρα και σχετικά με τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι θα τις καταψηφίσει, επανέλαβε ότι αυτό θα γίνει ανάλογα με τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό και θα προσαρμοστούν στο προγραμματικό έργο και όχι αντίστροφα. «Τα υπόλοιπα στην ώρα τους» πρόσθεσε.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ρωτήθηκε και σχετικά με τους βομβαρδισμούς από την ισραηλινή αεροπορία κτηρίων στα οποία στεγάζονταν πρακτορεία ειδήσεων και αν αυτό είναι απόπειρα φίμωσης της ενημέρωσης.

Η κα. Πελώνη παρέπεμψε στις ανακοινώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, είπε ότι ο Νίκος Δένδιας έχει επικοινωνίες με τον Παλαιστίνιο και τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, καθώς και με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την αποτελεσματικότητα της αστυνομίας σε ό,τι αφορά την εγκληματικότητα, η κα. Πελώνη είπε ότι η υψηλή εγκληματικότητα δεν τεκμηριώνεται από τα στοιχεία. «Η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα. Έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά ανθρωποκτονιών και ληστειών. Η αστυνομία κάνει τη δουλειά της» υπογράμμισε.

Επίσης, σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή και γιατί δεν έχουν ενταχθεί ορισμένες επιχειρήσεις τουρισμού, είπε ότι οι όροι είναι σαφείς, όπως είναι σαφές και ποιος δικαιούται.

Παράλληλα ανέφερε ότι η εικόνα που έχει η κυβέρνηση για την τουριστική κίνηση των τριημέρων είναι θετική. «Δεν έχω τα στοιχεία του τριημέρου από την Παρασκευή. Στις πρώτες δύο ημέρες οι αφίξεις ήταν γύρω στις 24.000. Όλα βαίνουν καλώς προς το παρόν, με βάση τους ελέγχους και τις προϋποθέσεις. Ελπίζουμε σε καλύτερη συνέχεια» συμπλήρωσε.

Σε συνέχεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και σε ό,τι αφορά την είσοδο ξένων επισκεπτών στη χώρα, διευκρινίζεται ότι μπορεί να επιδεικνύεται ή πιστοποιητικό εμβολιασμού ή PCR τεστ 72 ωρών ή βεβαίωση νόσησης.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν έχει κάποιο σχόλιο για την κατάθεση του Χρήστου Καλογρίτσα, ενώ σε ερώτηση αν θα γίνουν αποδεκτές οι τροπολογίες των βουλευτών Μαριέττας Γιαννάκου και Όλγας Κεφαλογιάννη για το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια ανέφερε: «Όλες οι βουλευτικές τροπολογίες μελετώνται και εξετάζονται. Η διαβούλευση, η σύνθεση απόψεων, να ακούσει η κυβέρνηση και ενδεχομένως να διορθώσει όπου μπορεί, είναι και ο λόγος που γίνεται συζήτηση στις επιτροπές».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης