Αιφνιδιαστική παρέμβαση υπήρξε από την πλευρά του οικονομικού εισαγγελέα Γρ.Πεπόνη, ο οποίος καλεί άμεσα, τον πρώην εκπρόσωπο της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Παναγιώτη Ρουμελιώτη προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τις δηλώσεις του πώς το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας από το ΔΝΤ, ήταν καταδικασμένο να αποτύχει.

Ουσιαστικά βάζει στο «κάδρο» την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών ακόμα και πολιτικών προσώπων σχετικά με την οικονομία αν και στην παραγγελία γίνεται λόγος για αναζήτηση τυχόν ευθυνών υπηρεσιακών παραγόντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλωστε η διατύπωση της ίδιας παραγγελίας, για διερεύνηση τυχόν διάπραξης του αδικήματος της «απιστίας σε βάρος του δημοσίου» αλλά και «εγκλημάτων σχετιζομένων με την οικονομία», όπως και η ρητή εντολή «να ανευρεθεί άμεσα και να προσέλθει να καταθέσει ο κ. Ρουμελιώτης», δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας.

Μιλώντας στους «Times» της Ν. Υόρκης, ο κ. Ρουμελιώτης είπε το ΔΝΤ γνώριζε εξαρχής ότι «το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει» αφού πουθενά δεν είχε εφαρμοστεί με επιτυχία, για να προκαλέσει την αντίδραση από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου , συνεργάτες του οποίου του καταλόγισαν ότι δεν ενημέρωσε κανέναν σχετικά και ούτε, όταν διαπίστωσε να γίνεται η σχετική συζήτηση στο Ταμείο, έθεσε το θέμα για να πάρει απαντήσεις από τους αρμοδίους και στη συνέχεια να ενημερώσει, ως όφειλε την κυβέρνηση της χώρας του.

Έμμεση αποδοκιμασία αυτών των δηλώσεων δημοσιοποιήθηκε εκ μέρους πηγών του ΔΝΤ, ενώ ο κ. Ρουμελιώτης επανήλθε με γραπτή δήλωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτή ζητούσε να ερωτηθεί ο πρώην πρωθυπουργός, αν γνώριζε τις απόψεις του τότε επικεφαλής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν, «σχετικά με τις προβληματικές πτυχές του προγράμματος που εκπονήθηκε από την Ελλάδα».

Επίσης, ζητούσε από τον κ. Παπανδρέου να διευκρινίσει:

1) Γιατί δεν επιδίωξε την άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους όπως του υποδείκνυε ο Ντομινίκ Στρος Καν

2) γιατί αποδέχτηκε τόσο υψηλό επιτόκιο δανεισμού από την Ευρωζώνη και 3) γιατί συμφώνησε σε τόσο μικρή χρονική περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο κ. Ρουμελιώτης υποστήριξε μάλιστα ότι ο ίδιος ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου για τα τρία αυτά θέματα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης