«Πέρασε» η αύξηση στα καύσιμα

«Πέρασε» η αύξηση στα καύσιμα
Εγκρίθηκε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και κατά πλειοψηφία, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, με το οποίο αυξήθηκε από χθες ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα και το οποίο εισήχθη με την διαδικασία του κατεπείγοντος.

Ο αρμόδιος υφυπουργός, Φίλιππος Σαχινίδης, επισήμανε ότι το μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης για αύξηση των εσόδων και παρ' ότι ανέφερε ότι η επιβολή έμμεσων φόρων επιβαρύνει τους πολίτες, τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αντιμετωπίσει τα τεράστια οικονομικά προβλήματα, που κληρονόμησε.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια άλλης ήττας. Αρκετές ήττες είχαμε τα πεντέμισι χρόνια της ΝΔ», ανέφερε.

Όπως ήταν αναμενόμενο, σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε.

Από την ΝΔ,ο εισηγητής της Γ. Βρούτσης έκανε λόγο για αντιαναπτυξιακό μέτρο το οποίο θα έχει πολλαπλασιαστικά αρνητικές συνέπειες στην Οικονομία. Τόνισε μάλιστα πως οι αυξήσεις θα επιτείνουν την ύφεση, ενώ θα μετακυληθούν στους πολίτες.

Η ΝΔ, είπε, δεν συναινεί σε μέτρα που προκαλούν ασφυξία και στραγγίζουν την ελληνική οικονομία.
Ο κ. Βρούτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προαναγγέλλοντας το μέτρο, συνέτεινε στο να εκτοξευθεί η κερδοσκοπία με την αποθεματοποίηση καυσίμων, που οδήγησε σε κερδοσκοπία 36 εκατ. ευρώ.

Άμεση ήταν η απάντηση του υφυπουργού Οικονομικών ο οποίος χαρακτήρισε τον ισχυρισμό «ανεδαφικό» ενώ απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ρώτησε:
«Μιλάτε εσείς που αναγάγατε σε νόμο το περιθώριο για κερδοσκοπία;».

Ο κ.Σαχινίδης διερωτήθηκε ακόμη αν η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση προήλθε από παρθενογένεση ώστε να θεωρεί ότι φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση ενώ η ίδια ως κυβέρνηση δεν είχε καμία ευθύνη.

«Παραβιάζετε την κοινή λογική. Να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας για το χρέος, αλλά όχι να κοροϊδεύετε τον κόσμο λέγοντας ότι το χρέος ήταν απόρροια της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ», είπε.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) είπε ότι το σχέδιο νόμου αυτό εντάσσεται στην γενικότερη πολιτική ολομέτωπης επίθεσης στα λαϊκά στρώματα, προσθέτοντας πως η απάντηση στις πολεμικές αυτές τακτικές ήρθε από την μαζική απεργία των εργαζόμενων σήμερα. Μίλησε δε για πολιτικό θράσος της κυβέρνησης όταν υποστηρίζει ότι επιχειρεί να βοηθήσει τα λαϊκά στρώματα και παράλληλα επιβάλλει αυξήσεις που εξανεμίζουν τις υποτιθέμενες αυξήσεις.

Την εκτίμηση ότι δεν θα καταγραφούν τελικώς στο λογαριασμό τα 934 εκατ. ευρώ που προσδοκά η κυβέρνηση, εξέφρασε ο Μ. Βορίδης (ΛΑΟΣ) αιτιολογώντας πως ενώ ο υπολογισμός αυτός έγινε με βάση τα σημερινά δεδομένα ζήτησης της αγοράς, έχει αποδειχθεί ότι η φορολογία την επηρεάζει αρνητικά.

«Δεν θα τα πάρετε αυτά τα χρήματα, γιατί θα έχετε παράπλευρες απώλειες», τόνισε προς τον αρμόδιο υφυπουργό.

Για «πολιτική ληστεία» για να βγει η Οικονομία από την κρίση μίλησε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Π. Λαφαζάνης. Έκανε λόγο για υπεραύξηση που θα πλήξει τους φτωχούς πολίτες, τους αγρότες και τους ανέργους,καθώς καύσιμα δεν χρησιμοποιούν οι πλούσιοι.

Της έγκρισης του σχεδίου νόμου, προηγήθηκε συζήτηση επί του αιτήματος σύσσωμης της αντιπολίτευσης να απορριφθεί το αίτημα της κυβέρνησης για κατεπείγουσα ψήφιση του σχεδίου νόμου.

Εκ μέρους της ΝΔ,ο Μ. Κεφαλογιάννης καταλόγισε σύγχυση στην κυβέρνηση, εξαιτίας της οποίας μπορεί να επιφυλαχθούν τα χειρότερα για τον ελληνικό λαό (μπορεί να μας φέρει και το φορολογικό ως κατεπείγον, είπε).

Ο Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) χαρακτήρισε απαράδεκτη την τακτική της κυβέρνησης να εισάγει με την διαδικασία του κατεπείγοντος τα σχέδια νόμου, όπως εκείνο με τις γονικές παροχές.

Ο Μ. Βορίδης (ΛΑΟΣ) ανέφερε ότι αφενός δεν αιτιολογήθηκε επαρκώς το κατεπείγον εκ μέρους της κυβέρνησης, αφετέρου επεσήμανε ότι δεν υπάρχει λόγος, αφού ισχύει αναδρομικά η ρύθμιση για την αύξηση.

Τέλος, ο κ. Λαφαζάνης έκανε λόγο για «πραξικόπημα» «καθώς δεν υπάρχει ζήτημα κατεπείγοντος».

Η Επιτροπή πάντως συμφώνησε (και ψήφισε υπέρ του κατεπείγοντος) με το σκεπτικό αιτιολόγησης του υφυπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, ο οποίος είπε ότι δεν είναι δόκιμο να «καλούμε τον πολίτη να υπόκειται σε φόρο και να μην έχουμε ψηφίσει τη ρύθμιση».

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2010, 20:55