Με ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και επί ορισμένων άρθρων, που ζήτησαν το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ «πέρασε» τα ξημερώματα της Πέμπτης ο εφαρμοστικός νόμος για την Υγεία που προβλέπει μεταξύ άλλων:

Α) την ενοποίηση επικουρικών ταμείων,
Β) την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων και
Γ) την κυκλοφορία γενόσημων φαρμάκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, σε σύνολο 283 βουλευτών, 213 ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις», 11 περισσότεροι από την ψηφοφορία για τις αλλαγές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, 58 κατά, την ίδια στιγμή που 12 δήλωσαν «παρών». Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «όχι σε όλα», όπως και ο ΛΑΟΣ, πλην του άρθρου 35 το οποίο υπερψήφισε, καθώς και ο ΣΥΡΙΖΑ, που δήλωσε «παρών» μόνο για το άρθρο 89.

Έντονες αντιπαραθέσεις στη Βουλή

Ο συγκεκριμένος νόμος προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αντιπολίτευσης, με βουλευτές του ΚΚΕ να τονίζουν πως η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. στον «ευαίσθητο» τομέα της Υγείας εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας, Σπ. Χαλβατζής, κατηγόρησε τη Ν.Δ. πως «οι ηγήτορές της εμφανίζονται να φορούν “αντιπασοκική λεοντή” για να συγκαλύψουν ότι από τα 210 νομοσχέδια που έφερε το ΠΑΣΟΚ, ψήφισε τα 125».

Για κατάργηση του ΕΣΥ, υποβάθμιση των υπηρεσιών του και ολοκληρωτική μετάλλαξη του συστήματος της Δημόσιας Υγείας, έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Κριτσωτάκης, την ίδια στιγμή που ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Π. Λαφαζάνης αναφέρθηκε προσωπικά στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, κατηγορώντας τον ότι «έχει το θράσος να επιτίθεται στους φαρμακοποιούς και να μιλάει για συντεχνίες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του ΛΑΟΣ, η ειδική αγορήτρια, Ουρανία Παπανδρέου – Παπαδάκη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Αλ. Χρυσανθακόπουλος, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι «θεσμοθετεί πάνω σε νάρκες», σε βάρος της κοινωνικής συνοχής.

«Είναι και αυτός ο εφαρμοστικός νόμος η αποτυχία μιας κυβέρνησης η οποία έχασε τον προσανατολισμός της, διαρρηγνύοντας τον κοινωνικό ιστό», εξήγησαν.

Σκληρή γλώσσα Λοβέρδου και απόσυρση διάταξης για την επιβολή «εργόσημου»

Στη διάρκεια των συζητήσεων για το «επίμαχο» νομοσχέδιο τόσο ο εισηγητής της Ν.Δ., Νίκος Νικολόπουλος, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Μάριος Σαλμάς, επέμειναν στην ανάγκη να αποσυρθεί η διάταξη για την επιβολή «εργόσημου» στους οικονομικούς μετανάστες, αίτημα που έκανε δεκτό ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης.

Παράλληλα, ο Μ. Σαλμάς κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι «δύομισι χρόνια πολιτεύτηκε στον χώρο της Υγείας χωρίς σχέδιο και σήμερα παραμονές εκλογών, αποφάσισε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις με αποσπασματικό, όμως, τρόπο»

«Το γεγονός ότι στο παρά πέντε επιχειρεί την αναδιάρθρωση που υποδείκνυε η ΝΔ από νωρίς, δηλώνει ότι αντελήφθη την αποτυχία της η ηγεσία του υπουργείου», υπογράμμισε.

Στην αντεπίθεση πέρασε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος μίλησε με πολύ σκληρή γλώσσα τόσο για γιατρούς όσο και για επιχειρηματίες του φαρμάκου και φαρμακοποιούς, υπογραμμίζοντας πως «δέχεται πόλεμο από οργανωμένα συμφέροντα».

«Μπροστά σε αυτά τα συμφέροντα δεν πρόκειται να κάνω πίσω ούτε ένα εκατοστό», πρόσθεσε, δίνοντας σαν απάντηση τα 2 δισ. ευρώ της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης μέσα σε έναν χρόνο.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης