Διήμερη περιοδεία στη Δυτική Μακεδονία, με διαδοχικές επισκέψεις σε Φλώρινα, Πρέσπες, Καστοριά, Κοζάνη και Γρεβενά, πραγματοποίησαν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ.

Κατά τη διάρκεια συναντήσεων που είχαν με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης των τεσσάρων νομών και με υπηρεσιακούς παράγοντες, συζητήθηκαν και αναδείχθηκαν τοπικά ζητήματα, όπως τα ενεργειακά, η αειφορία, η αξιοποίηση της βιομάζας, η τηλεθέρμανση, οι μετεγκαταστάσεις οικισμών λόγω της ΔΕΗ, η λαθροϋλοτομία, αλλά και ζητήματα προστασίας της βιοποικιλότητας (δάση, λίμνες, μανιτάρια, αρωματικά φυτά), οι δυνατότητες μεταποίησης κ.ά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχει γίνει αντιληπτό πλέον, από όλους, ότι η προστασία της φύσης, όχι μόνο δεν είναι τροχοπέδη, αλλά είναι πυλώνας ανάπτυξης» δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Γιάννης Τσιρώνης και σημείωσε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται ρυθμίσεις για την ενίσχυση της προστασίας της βιοποικιλότητας και της φύλαξης των φυσικών πόρων, με προβλέψεις και για επαγγέλματα που μπορούν να συνδεθούν με τον τομέα αυτό (ειδικοί επιστήμονες, γεωπόνοι, δασολόγοι κ.ά.), ώστε η προστασία του φυσικού πλούτου να αποτελεί «πραγματικά, έναν πυλώνα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας».

«Όπως είπαμε και πριν από τρεις μέρες, στις Βρυξέλλες, στο Συμβούλιο Περιβάλλοντος, 200 δισεκατομμύρια, ετησίως, μπορούμε να κερδίζουμε, σε όλη την Ευρώπη, από τα επαγγέλματα προστασίας της βιοποικιλότητας» τόνισε ο κ. Τσιρώνης.

«Η Ελλάδα έχει 27% natura, που σημαίνει ότι έχει πολύ μεγάλα περιθώρια, η προστασία της βιοποικιλότητας είναι επένδυση, δεν είναι κόστος» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη μεριά του, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Τ. Κουίκ, με την ολοκλήρωση των επαφών που είχαν μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Τόσα χρόνια ως δημοσιογράφος κατηγορούσα τις κυβερνήσεις ότι δεν βγαίνουν έξω από τα όρια της Αθήνας ή της Αττικής. Αυτή η κυβέρνηση αποφάσισε να βγαίνει πολύ στην περιφέρεια και σε συνεργασία με περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και δημάρχους να καταγράφει τοπικά προβλήματα που χρειάζονται λύσεις. Ήρθαμε εδώ με τον αναπληρωτή υπουργό, ακούσαμε, συζητήσαμε αναλυτικά για τα προβλήματα και για τις δυνατότητες που υπάρχουν».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης