«Στο θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών, η σκέψη μας είναι πολύ απλή. Εμείς προεκλογικά -και αν είμαι εγώ ηγέτης του καινούργιου χώρου- θα θέσουμε τα σημαντικά ζητήματα που πρέπει κατά την άποψή μας να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση».

Αυτά υπογράμμισε το βράδυ της Παρασκευής από τα Τρίκαλα, στο πλαίσιο ανοικτής συνέντευξης τύπου, ο επικεφαλής του Ποταμιού και υποψήφιος για τον Νέο Φορέα του Κέντρου Σταύρος Θεοδωράκης στo πλαίσιo της περιοδείας του για να αναδείξει τα προβλήματα στις σύγχρονες πόλεις, αλλά και τους τρόπους ανάπτυξής τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα είναι πολύ συγκεκριμένα πράγματα, συνέχισε, θα είναι πολύ σαφείς προτεραιότητες, προσθέτοντας:

«Αυτά τα ζητήματα θα τεθούν στο δημόσιο διάλογο, και προφανώς την επόμενη μέρα των εκλογών, ανάλογα με το ποιος θα είναι ο νικητής θα τα συζητήσουμε, για να δούμε πόσα από αυτά μπορούμε να υλοποιήσουμε. Ωστόσο, δύο πράγματα θα πρέπει κατά τον ίδιο να αποφευχθούν. Πρώτον, τα παζάρια για τις καρέκλες, δηλαδή να έχουμε, όπως είπε, μια συμφωνία μόνο και μόνο για να βολευτούμε και το δεύτερον, που πρέπει να αρνηθούμε είναι μια τυφλή άρνηση των συνεργασιών. Εμείς πιστεύουμε, συνέχισε, πως μια παράταξη μεγάλη, μια προοδευτική παράταξη έχει σαν στόχο, να κυβερνήσει, έχει σαν στόχο να αλλάξει τα πράγματα, και αυτό δεν γίνεται με μία στάση αποχής, γίνεται με ενεργητική συμμετοχή σε ένα διάλογο που μπορεί να καταλήξει σε μια διακυβέρνηση». Απαντώντας στη συνέχεια σε άλλη ερώτηση, υπογράμμισε ότι δεν είναι στις δικές του βλέψεις να κάνει μια διαδικασία καρμπόν γιατί έτσι θα του λέει το γραφείο του, δηλαδή να έχει έναν τυφλοσούρτη με δέκα πράγματα που θα λέει και θα πηγαίνει σε κάθε πόλη να τα λέει, δεν υπάρχει λόγος, σημείωσε χαρακτηριστικά. Για την οικονομία της χώρας και για ένα νέο μνημόνιο, απάντησε, ότι η χώρα δεν αντέχει επόμενο μνημόνιο. Μέχρι το 2018 έχουμε να υλοποιήσουμε πάρα πολλά πράγματα, ανέφερε και εξήγησε:

«Αυτό που θα πρέπει να κάνει ο κ. Τσίπρας τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2018, είναι να υλοποιήσει όλα αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί, για όλα αυτά που έχει πει για να μπορέσει η Ελλάδα να διεκδικήσει και από τα ευρωπαϊκά ταμεία τα χρήματα που έχουν συμφωνηθεί. Το πρόβλημα της χώρας αυτή τη στιγμή για άλλη μια φορά είναι, οι καθυστερήσεις. Το ξέρετε ότι αποφασίζονται πράγματα στη χώρα τα οποία δεν υλοποιούνται. Όπως επίσης ξέρετε ότι πολλά έργα πηγαίνουν συνεχώς πίσω. Η δική μας απαίτηση, και νομίζω η απαίτηση όλων των πολιτών, είναι να υπάρξει μια διακυβέρνηση αποτελεσματική και σύγχρονη. Είναι δύσκολο αυτό να συμβεί με τους ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, ας κάνουν μια τελευταία προσπάθεια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαντώντας επίσης στο ερώτημα κατά πόσο είναι πολιτικό εδώ στα Τρίκαλα να συζητά το θέμα των έξυπνων πόλεων στην εκδήλωση, ο κ. Θεοδωράκης απηύθυνε το ερώτημα αν υπάρχει τίποτα πιο πολιτικό, από το να μιλάς πώς είναι η ζωή μας στην πόλη… Αποφασίσαμε εδώ στα Τρίκαλα, διευκρίνισε, να μιλήσουμε για τη ζωή, να κάνουμε μια πολιτική πρόταση.

Επίσης δεν παρέλειψε να τονίσει ότι ο ίδιος αντιλαμβάνεται, πως σε κάποιους χώρους υπάρχει ένδεια προτάσεων, είναι προφανές εξήγησε, ότι πάρα πολλοί να αρέσκονται μόνο σε γενικόλογες τοποθετήσεις για τη χώρα σε γενικόλογα συνθήματα σε ταμπέλες, εμείς, εξήγησε, είμαστε κάτι διαφορετικό. Και στη διάρκεια της περιοδείας του σε πολλές πόλεις , τόνισε, συζητάμε για πολύ συγκεκριμένα πράγματα, γιατί αυτό είναι η πολιτική. Η πολιτική είναι η ζωή στην πόλη, η παραγωγή, το τι μπορείς να κάνεις για τους νέους, αυτά για μας είναι πολιτική, δεν είναι μια αέναη εσωτερική κουβέντα διαδικασιών, ανέφερε χαρακτηριστικά. Πάντως δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι ο κόσμος θέλει οι χώροι να είναι ξεχωριστοί. Αυτή τη στιγμή οι χώροι είναι η δεξιά, είναι η αριστερά, με πολλά ερωτηματικά γιατί δεν ξέρω πόσο αριστερός μπορείς να είσαι άμα αγκαλιάζεσαι συνεχώς με ακροδεξιούς, και είναι και το κέντρο, υποστήριξε, ο κ. Θεοδωράκης.

Στην περίπτωση που δεν εκλεγεί ο ίδιος αρχηγός, υπογράμμισε:

«Εγώ είμαι υπερασπιστής κάποιων συγκεκριμένων ιδεών. Σε κάθε περίπτωση είτε από τη θέση του στρατηγού, και του αρχηγού είτε από τη θέση του στρατιώτη θα υπερασπίζομαι αυτές τις απόψεις, δεν αλλάζω απόψεις και αυτό θα συνεχίσει να γίνεται είτε είμαι αρχηγός είτε δεν είμαι αρχηγός». Για την περιοδεία στα Τρίκαλα, και το θέμα της συζήτησης ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε:

«Οι εκλογές θα γίνουν στις 12 του Νοέμβρη και αυτό που προσπαθώ είναι να παρακινήσω πάρα πολλούς πολίτες, από όλο τον μεγάλο χάρτη του κέντρου, κεντροαριστερούς, σοσιαλδημοκράτες, κεντρώους, φιλελεύθερους , οικολόγους να πάρουν μέρος σε αυτή τη διαδικασία. Εάν τα καταφέρουμε, εάν ψηφίσουμε κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες σε αυτή τη διαδικασία, τότε, θα είναι πολύ εύκολο, αυτό το κίνημα από την πρώτη στιγμή να είναι ένα μεγάλο κίνημα, ένα υπολογίσιμο κίνημα. Είμαι αισιόδοξος βλέποντας τους πολίτες σε όλη τη χώρα, ότι θα συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία, και ειδικά για την περιοχή των Τρικάλων, είχαμε παλιά με το δήμαρχο να μην κάνουμε μια απλή επίσκεψη, προσπαθούμε εμείς στα πλαίσια αυτής της περιοδείας να μην μιλάμε για εσωτερικά ζητήματα». Επίσης ο κ. Θεοδωράκης έκανε αναφορά για το τι είναι προοδευτική παράταξη με όρους ιστορικούς, όπως και για άλλα θέματα.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης λίγο πριν την συνέντευξη τύπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Τρικκαίων στην είσοδο του Δημαρχείου όπου περπάτησαν στο κέντρο της πόλης και κατευθύνθηκαν στο Μουσείο Τσιτσάνη όπου έλαβε χώρα η εκδήλωση. Ο δήμαρχος Τρικκαίων, ξενάγησε στο βασικό επίτευγμα της σύγχρονης πόλης των Τρικάλων, το Smart Trikala. Όλες οι εφαρμογές που βρίσκονται στο control room (διαχείριση στόλου, on line διαχείριση αιτημάτων, δίκτυο ύδρευσης, περιβαλλοντική πληροφορία κ.α.) εντυπωσίασαν τον κ. Θεοδωράκη. Επίσης, έγινε ειδική μνεία στο e-ΚΕΠ που ετοίμασε ο Δήμος (ένα ΑΤΜ που εκδίδει πιστοποιητικά) και το delivery πιστοποιητικών με μηχανάκι.

Ο κ. Θεοδωράκης εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για τα όσα γίνονται στην πόλη. Ακολούθως έκαναν μια βόλτα στην πόλη και ο κ. Παπαστεργίου παρουσίασε μια ακόμη εφαρμογή του Smart Trikala, με αισθητήρες τη διευκόλυνση στάθμευσης για ΑμεΑ. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μια ενδιαφέρουσα ανοιχτή συζήτηση θεματικού χαρακτήρα στο Μουσείο Τσιτσάνη, με τίτλο «Φτιάξε εσύ τη #smartcity σου» και άξονες συζήτησης, την πράσινη πόλη, τους ασφαλείς δρόμους και τους προσβάσιμους χώρους. Κάτι που έδωσε την ευκαιρία στον κ. Παπαστεργίου να αναφερθεί στην καλή πρακτική του Δήμου Τρικκαίων: τη συνεργασία με την ομάδα FreeMobility του ΕΕΕΚ Τρικάλων και τους εργαζόμενους στην Κοινωφελή Εργασία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης