Αποφασισμένος να μην αποδεχτεί νέες μειώσεις των επικουρικών συντάξεων πέραν από αυτές που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου που έχει δοθεί στη δημοσιότητα εμφανίστηκε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου.

Μετά την κατακραυγή που δημιουργήθηκε, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό Εργασίας να «διορθώσει» την ειδική ρύθμιση για τους βουλευτές στο ασφαλιστικόΣύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό και τη σωρεία αντιδράσεων και αποδοκιμασιών για τις συντάξεις των βουλευτών, αποφασίστηκε να μην υπάρχει εξαίρεση των εκλεγμένων μέχρι το 2012 βουλευτών και θα παίρνουν και αυτοί, όπως και οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι, τις συντάξεις τους από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι στο άρθρο 5 του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που εξεταζόταν προβλεπόταν η εξαίρεση από τις νέες ρυθμίσεις όσων βουλευτών είχαν εκλεγεί έως το 2012 και δικαιούνται να πάρουν σύνταξη. Το ίδιο θα ίσχυε και για δημάρχους, όπως και για περιφερειάρχες.

Έτσι οι προαναφερθέντες «προνομιούχοι» πολιτικοί θα γλύτωναν από τις μειώσεις-σοκ του ασφαλιστικού: Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει μειώσεις σε συντάξεις άνω των 1.170 ευρώ καθαρά, περικοπές σε εφάπαξ και μερίσματα, αυξήσεις εισφορών τόσο για τους ήδη συνταξιούχους όσο και για τους ασφαλισμένους, μειώσεις νέων συντάξεων έως 15% – 30%, αλλά και μόνιμους μηχανισμούς μείωσης των παροχών.

Η «εξήγηση» Κατρούγκαλου
 
«Οι συντάξεις των βουλευτών, των θυμάτων τρομοκρατικών οργανώσεων και οι τιμητικές των καλλιτεχνών είναι συντάξεις κατ’ απονομήν, δεν είναι συντάξεις ανταποδοτικές με εισφορές τις οποίες ρυθμίζει το νομοσχέδιο» είχε τονίσει την Τετάρτη ο υπουργός Εργασίας μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στη συνταξιοδοτική δαπάνη είχε επισημάνει πως «είναι μικρότερη για το μέλλον κατά 1% του ΑΕΠ», προσθέτοντας: «Αποφασίσαμε να μοιράσουμε τη μικρότερη πίτα με δικαιότερο τρόπο», ενώ είχε διευκρινίσει ότι αυτό σημαίνει πως θα προστατευθούν οι αδύναμοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, αλλά και αυτοί που έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης.

«Θα τα πάρουμε από αυτούς που φοράνε μαντηλάκι και γραβάτα, σαν εμένα» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, ο κ. Κατρούγκαλος είχε αιτιολογήσει την εξαίρεση-πρόκληση λέγοντας πως το επίμαχο σχέδιο νόμου «δεν ρυθμίζει τις συντάξεις για τις οποίες δεν έχουν καταβληθεί εισφορές».

X. K.

Διαβάστε επίσης:


 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης